Pažeidus Konstituciją, Statuto pataisos neleistų sustabdyti apkaltos proceso

Jei yra konstatuojami Konstitucijos pažeidimai, siūloma neleisti Seimo nariui sustabdyti apkaltos proceso.

Tai siūlančias Statuto pataisas įregistravęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas konservatorius Stasys Šedbaras mano, kad toks reguliavimas užtikrintų didesnę apkaltos instituto taikymo pusiausvyrą, lygiateisiškumo principą ir neleistų asmeniniu sprendimu išvengti konstitucinės teisinės atsakomybės.

Pagal S. Šedbaro siūlomą projektą, „asmuo, kuriam taikoma apkalta, turi teisę bet kurioje apkaltos proceso dalyje, tačiau tik iki Konstitucinio Teismo išvados dėl to, ar asmens, kuriam pradėta apkaltos byla, konkretūs veiksmai prieštarauja Konstitucijai, įsigaliojimo momento, atsistatydinti iš pareigų, pateikdamas dėl to pareiškimą raštu.”

„Statuto pakeitimo projekto rengimą paskatino susidariusi neigiama praktika, kai pradėjus apkaltos procesą ir jau įsigaliojus Konstitucinio Teismo išvadai, kuri nustato, kad asmens, kuriam pradėta apkalta, konkretūs veiksmai prieštarauja Konstitucijai, asmuo gali atsistatydinti iki balsavimo ir tokiu būdu išvengti konstitucinės teisinės atsakomybės“, – sako projekto iniciatorius Seimo narys S. Šedbaras.

Šiuo metu Seimo statutas numato, jog pradėjus Seimo nario apkaltos procesą dėl šiurkštaus Konstitucijos pažeidimo ir priesaikos sulaužymo, Seimo narys gali pateikti Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) atsistatydinimo pareiškimą bet kuriuo metu iki balsavimo ir tuo pagrindu yra atleidžiamas iš užimamų pareigų.

Tokiu atveju apkaltos procesas yra nutraukiamas, nors ir yra įsigaliojusi Konstitucinio Teismo išvada, kuria nustatoma, kad asmuo šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, ir tokiu būdu yra išvengiama apkaltos keliamų konstitucinių teisinių pasekmių.

„Formaliai sudaroma situacija, kai procesiškai tampa neįmanoma patraukti asmenį konstitucinėn atsakomybėn, nors yra nustatomos visos atsakomybės kilimo sąlygos. Toks asmuo, nepaisant Konstitucijos šiurkštaus pažeidimo ir priesaikos sulaužymo, vėl gali kandidatuoti artimiausiuose rinkimuose be jokių įstatymuose numatytų apribojimų“, – sako S. Šedbaras.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
pasakos........

baikit priiminėt

baikit priiminėt portretas
įstatymus ant įstatymų ir pataisas ant pataisų nenutrūkstamu srautu. Pasižiūrėkit kas dedasi valstybinėse institucijose, ministerijose, biudžetinėse respublikinėse įstaigose - VISIŠKAS CHAOSAS. DĖL STATUTŲ, REGLAMENTŲ, FORMŲ, TAISYKLIŲ IR KITOKIŲ NESAMONIŲ GAUSOS. Niekas nesiorentuoja į administravimo, darbo organizavimo, tobulinimo ir tikslingų reformų vykdymu.Visiem dzin kas ten vyksta. Gaila mūsų Valstybės
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių