Nacionalinei sporto agentūrai vadovaus M. Špokas

  • Teksto dydis:

Naujai steigiamai Nacionalinei sporto agentūrai (NSA) vadovaus Mindaugas Špokas, ketvirtadienį paskelbė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

M. Špokas yra dirbęs Lietuvos plaukimo federacijos ir Lietuvos krepšinio federacijos generaliniu sekretoriumi. Jis taip pat antrą kadenciją eina FIBA vykdomojo komiteto nario pareigas.

Buvęs olimpietis, pasaulio plaukimo taurės etapo laimėtojas, daugkartinis Lietuvos plaukimo ir vandensvydžio čempionas 2011 metais vadovavo Europos krepšinio čempionato organizaciniam komitetui.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė sakė, kad konkursas vyko keletą mėnesių ir jai buvo pateiktos dvi aukščiausiais balais vertintos, stiprios kandidatūros.

„Kodėl mano pasirinkimas toks – pirmiausia, tai, kad tikrai Mindaugas turi daug patirties sporto organizacijų valdyme, jis gerai pažįsta sporto pasaulį, turi darbo patirties su savivaldos institucijomis, turi daug tarptautinių žinių, patirties, lyderystės gebėjimų“, – spaudos konferencijoje sakė ji. 

Pagrindinis naujosios agentūros uždavinys – efektyviai valdyti valstybės skiriamas lėšas sportui, sudaryti sąlygas atsiskleisti talentingiems sportininkams, padėti jiems pasirengti svarbiausioms tarptautinėms sporto varžyboms bei iškovoti jose medalius, teigiama pranešime.

NSA įgyvendins valstybės sporto politiką aukšto meistriškumo sporto ir fizinio aktyvumo srityse, čia bus sutelktos ir visos sporto finansavimo funkcijos, vienodas dėmesys bus skiriamas olimpiniam ir paralimpiniam sportui, visuomenės fiziniam aktyvumui.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai pavaldi agentūra rūpinsis sportininkų teisėmis, sporto infrastruktūra, įkurtas Kompetencijų centras, kaip teigia ministerija, padės sporto šakų federacijoms ir organizacijoms diegti ir stiprinti gerojo valdymo principus.

J. Šiugždinienė taip pat pabrėžė, kad ne mažiau svarbi užduotis naujajai agentūrai bus ir visuomenės fizinis aktyvumas. 

Pats M. Špokas žada siekti minėtų tikslų – gerinti aukšto sporto meistriškumą, fizinį aktyvumą, sporto infrastruktūrą, stiprinti savivaldos ir centrinės valdžios bendradarbiavimą.

Jis artimiausiu metu ketina suburti ir pristatyti savo komandą.

Atranką vykdys Valstybės tarnybos departamentas, organizavęs ir paties agentūros direktoriaus konkursą.

„Tikėkimės, kad spalio mėnesį turėsime bent skyrių vedėjus, kurie toliau formuotų komandas. Darbas yra didelis: nuo nulio sukurti komandą, sutvarkyti, kad ji įeitų į tuos tikslus, kurie iškelti valstybės, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos“, – kalbėjo M. Špokas.

Anot jo, kol kas agentūra turi keturis darbuotojus, tikimasi kitąmet jų įdarbinti dar apie 30.

M. Špoko teigimu, agentūra bus valstybės sporto politikos įgyvendintoja, bet taip pat žada ir teikti siūlymus ją tobulinant, be kita ko, sieks, kad profesionaliems sportininkams pritaikyta infrastruktūra būtų prieinama ir visuomenei.

„Taip, siūlymus galėsime teikti, tai bus neatsiejami dalykai, tikėkimės, gal net ir rudens sesijai turėsime pakeitimų, ką reikėtų tobulinti, kur reikėtų pridėti kokybės. Nes tikslai – labai platūs: nuo rezultatų, nuo medalių, iki valstybės, sakykime, fizinio aktyvumo skatinimo“, – sakė naujasis agentūros vadovas.

Kalbėdamas apie politikų dėmesio pastaruoju metu vėl sulaukusią Lietuvos futbolo federaciją, M. Špokas pabrėžė, jog reikalaujant jos skaidrumo „vien diskusija jau yra gerai“, tačiau kartu pabrėžė, kad federaciją prižiūri tarptautinės organizacijos – FIFA ir UEFA.

Jis sakė matantis prasmės suvienodinti asociacijų įstatus, be kita ko, pabrėžė, jog įstatymai artimiausiu metu įpareigos užtikrinti dažnesnę sporto federacijų vadovų rotaciją.

M. Špokas sako besilaikantis nuomonės, kad federacijų finansavime „90 proc. turėtų lemti rezultatai“, tam skiriamos stipendijos. Anot jo, šiuo metu bent devynios sporto šakos demonstruoja aukštus pasiekimus tarptautinėse varžybose. Jis taip pat sakė sieksiantis, kad sporto medicinos lygis visose sporto šakose pasiektų Lietuvos krepšinio federacijos lygį.

NSA iš ministerijos jau perėmė valstybės stipendijų administravimą, premijų, rentų skyrimą, rudenį ji skelbs fizinio aktyvumo projektų ir programų konkursus.

Nuo 2023 metų agentūra administruos didžiąją dalį aukšto meistriškumo sporto, fizinio aktyvumo ir sporto infrastruktūros lėšų – apie 60 mln. sportui skiriamų metinių lėšų.

NSA vadovo konkursas paskelbtas gegužę, jame dalyvavo 28 kandidatai, o į vertinimą komisijoje atvyko devyni pretendentai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių