Nuo kitų metų Lietuvoje uždraudžiami koviniai šunys

Seimas trečiadienį priėmė naujos redakcijos įstatymą dėl gyvūnų laikymo, kuriuo uždraudžiami koviniai šunys, o kai kuriuos keturkojus bus privalu žymėti mikroschemomis.

Už Žemės ūkio ministerijos inicijuotą Gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatymą balsavo 54 Seimo nariai, susilaikė 20 parlamentarų. Įstatymas įsigalios nuo 2013 metų sausio 1 dienos. Įstatymu numatoma, kad katės, šunys ir šeškai privalo būti ženklinami mikroschemomis bei registruojami Gyvūnų augintinių registre. Ši įstatymo nuostata įsigalios nuo 2016 metų sausio.

Taip pat įstatymas nuo 2013 metų sausio uždraudžia Lietuvoje laikyti kovinius šunis bei kovinių ir pavojingų šunų mišrūnus. Iki įstatymo įsigaliojimo įsigytus kovinius šunis ir kovinių bei pavojingų šunų mišrūnus bus galima laikyti, tačiau juos reikės kastruoti ir jie negalės būti toliau veisiami, įgyjami, parduodami. Tokių šunų nebus galima laikyti daugiabučiuose namuose.

Norint į Lietuvą įvežti, veisti, parduoti, laikyti pavojingus šunis, reikės turėti atitinkamą savivaldybės administracijos direktoriaus leidimą. Leidimai nebus išduodami įrašytiems į sveikatos priežiūros įstaigos įskaitą dėl alkoholizmo, narkomanijos ar psichinės ligos, teistiems už tyčinius smurtinius nusikaltimus, jeigu teistumas neišnykęs arba nepanaikintas, taip pat kartu gyvenantiems jų šeimos nariams.

Siekiant mažinti bepriežiūrių gyvūnų skaičių įtvirtinta nuostata, kad draudžiama parduoti ar kitaip perleisti nuosavybės teisę į gyvūnus iki 16 metų asmenims be tėvų sutikimo.Įstatymu taip pat apibrėžiama, kas yra žiaurus elgesys su gyvūnais, ir tokie veiksmai draudžiami.

Žiauriu elgesiu būtų laikomas sąmoningas gyvūno padarymas bešeimininkiu, būtinos veterinarinės pagalbos nesuteikimas, gyvūnų gąsdinimas, sužeidimas, nužudymas, treniravimas kovoms ir jų organizavimas, netinkama priežiūra, kiti veiksmai.

Taip pat įstatymas numato, kad kiekvienas gyvūnas privalo būti laikomas ir prižiūrimas gyvūno rūšį, amžių, fiziologiją ir elgseną atitinkančiomis sąlygomis, užtikrinant, kad nebūtų varžoma gyvūno judėjimo laisvė ir gyvūnui nebūtų keliamas nepatogumo jausmas, skausmas ar kančia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
ir sarasa koviniu sunu veisliu galejot pateikt strapsnyje ;) nereiktu ieskot dabar. reiktu realiai uzdraust debilams i seima eit jie daugiau zalos pridaro nei koviniai sunys.

fhgf

fhgf portretas
taip, o kokie sunys koviniai? Ar visi versiasuniai, kuriuos vedzioja ir laiko daugiabuciu gyventojai yra koviniai? Bokseriai koviniai? Kiek zinau, tai is dideliu durniausi sunys.

gfd

gfd portretas
Pagal 2002-aisiais patvirtintą Agresyvių šunų veislių sąrašą, koviniais šunimis Lietuvoje laikomi amerikiečių mastifai (bandogai) bei amerikiečių pitbulterjerai. Lietuvoje pavojingais pripažintos 8 šunų veislės: amerikiečių Stafordšyro terjeras, Stafordšyro bulterjeras, amerikiečių buldogas, Argentinos dogas, fila brasileiro (brazilų mastifas), kangalas (turkų aviganis), Kaukazo aviganis, Pietų Rusijos aviganis.
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių