Lietuvoje alkoholikus gydys prievarta?

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) parengė įstatymo pataisas dėl priverstinio gydymo žmonėms, kuriems įtariama priklausomybė nuo alkoholio. Šias pataisas ketvirtadienį numatoma pateikti derinti.

„Šiandien jau yra pradedamas derinti įstatymo projektas, jis parengtas pagal tai, apie ką mes kalbėjome, – kokią pagalbą ir kaip mes turime pradinėje stadijoje organizuoti asmenims, priklausomiems nuo alkoholio, ir tai yra įvardijama kaip priverstinis gydymas“, – BNS ketvirtadienį sakė ministrė.

Pagal parengtas Narkologinės priežiūros įstatymo pataisas, priverstinis hospitalizavimas numatomas ne tik asmenims, kuriems diagnozuota išsivysčiusi priklausomybė nuo alkoholio ar narkotinių, bet ir tiems, kuriems įtariamas alkoholizmas ar narkomanija.

Pataisomis priverstinis gydymas numatomas tais atvejais, kai asmeniui pasireiškia „ryški abstinencijos būklė ir jos sąlygotas kasdienis kompulsyvus psichiką veikiančių medžiagų vartojimas, trunkantis ilgiau kaip mėnesį“, jis nekritiškai vertina savo būklę ir nepaiso daugkartinių artimųjų prašymų nutraukti psichiką veikiančių medžiagų vartojimą ar savanoriškai kreiptis pagalbos į asmens sveikatos priežiūros įstaigas, o kartu gyvenantys ar kitaip susiję asmenys patiria nuolatinį jų psichologinį ar fizinį smurtą, jų keliamą nesaugumo jausmą, taip pat finansinius nuostolius.

Taip pat numatoma priverstinai hospitalizuoti nėščiąją, jei dėl jos piktnaudžiavimo psichiką veikiančiomis medžiagomis kyla vaisiaus apsigimimo grėsmė.

Ministrės teigimu, projektas remiasi Norvegijos, Švedijos, Lenkijos patirtimi.

„Jeigu pats nesutinka gydytis, tada turėtų teisę kreiptis dėl priverstinio gydymo artimi žmonės, turėtų teisę kreiptis ir seniūnas, socialiniai darbuotojai (...). Nurodome, kad pagalba turi būti organizuojama Psichikos sveikatos priežiūros įstatymo numatyta tvarka“, – sakė R.Šalaševičiūtė.

Psichikos sveikatos priežiūros įstatymas numato, kad hospitalizuotas prievarta gydymo įstaigoje žmogus be teismo leidimo gali būti laikomas ne ilgiau kaip dvi paras.

Praėjusią savaitę per spaudos konferenciją R.Šalaševičiūtė teigė, kad norintiesiems gydytis nuo alkoholizmo bus siūloma kompensuoti vaistus.

Kartu ji pažymėjo, kad alkoholizmas yra paplitęs labiau nei manyta – tą konstatavo Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, nustatęs, jog pagalbos Lietuvoje reikėtų 150 tūkst. žmonių, o ne 50 tūkst., kaip manyta iki šiol.

Apie priverstinį gydymą nuo alkoholizmo ministrė prakalbo po šį rudenį įvykusios tragedijos Kražių miestelyje, kai nužudytos keturios moterys – manoma, kad jos tapo nuolat girtaujančio vyro aukomis.

Po šios nelaimės specialistai, be kita ko, ėmė kalbėti apie nepakankamą pagalbos prieinamumą norintiesiems gydytis nuo alkoholizmo.

Priverstinio gydymo kritikai abejoja jo veiksmingumu, jei žmogus nemotyvuotas keistis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aš portretas
gydymas paga norvegus, atyginimai ir darbo vietos pgal lietuvius-tai kap čia dabar?

Aurikai

Aurikai portretas
Alkoholikams priverstinis gydymas gal ir nepadės. Ir "prie ruso" nelabai tepadėdavo. Užtat atviri džiovininkai ir venerikai būdavo gydomi sėkmingai, todėl užkratas taip neplito kaip dabar. O dabar krenkščia, skrepliuoja tiesiai į veidus aplinkiniams - ir nieko jiems nepadarysi, jei patys gydytis nepageidauja. Beje, ir su alkoholikais anais laikais niekas nesicackindavo: į blaivyklą, parų, ir marš gatvių šluoti. O šiais laikais visi teises turi!

taigi

taigi portretas
seniai reikejo grazinti privaloma gydyma juk taip nebuvo tiek gerianciu ir visos tos zmoniu nelaimes kyla nuo virsaus kur zmogus paliekamas sau o tie kurie kurie turi nesti atsakomybe uz tautos islikima daro atvirksciai ir tai aiski pozicija uzsienio spec tarnybu nes jau pasaulinio masto trgedija ir kaikam naudinga,,,,
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių