Nežinote, ar palikėjas turėjo skolų? Pasirūpinkite turto apyrašu

  • Teksto dydis:

Įgydami palikėjo turtą perimame visas jo teises ir pareigas. Netgi tas, apie kurias nieko nežinojome. O jei mirusysis paliko daugiau skolų nei turto?

Antstolė Gintarė Mankevičienė sako, kad patikimiausias būdas išvengti nuostolių – priimti palikimą pagal paveldimo turto apyrašą.

Pagal Civilinio kodekso 5.53 straipsnį įpėdinis, priėmęs palikimą pagal antstolio sudarytą turto apyrašą, už palikėjo skolas atsako tik paveldėtu turtu. Tai reiškia, kad iki paveldėjimo sukauptas įpėdinio turtas nenaudojamas palikėjo skoloms dengti, jeigu jis turėjo kredito, išperkamosios nuomos sutarčių ar buvo pasirašęs vekselių.

Paveldimo turto apyrašas ne tik padeda apsidrausti nuo netikėtų skolų naštos, bet ir apsaugo nuo galimo įpėdiniui priklausančių lėšų praradimo. Pavyzdžiui, pensijų fonde sukaupti pinigai yra paveldimi, tačiau įpėdinis gali ir nežinoti apie palikėjo turėtą pensijos kaupimo sutartį. Apyrašą sudarantis antstolis surenka išsamią informaciją apie skolininko turtą.

Prašymą priimti palikimą pagal antstolio sudarytą turto apyrašą reikėtų pateikti palikimo atsiradimo vietos notarui, kuris išduoda vykdomąjį pavedimą dėl paveldimo turto apyrašo sudarymo. Šis pavedimas per dvi savaites pateikiamas bet kuriam palikimo atsiradimo vietos apylinkės teismo veiklos teritorijoje veikiančiam antstoliui.

Paveldimo turto apraše antstolis surašo visus palikimą sudarančius daiktus ir išvardija visas žinomas skolines palikėjo teises bei pareigas. Apyrašo pabaigoje įpėdinis paliudija, kad apyraše nurodytas visas įpėdiniui žinomas palikėjo turtas, visi palikėjo skoliniai reikalavimai ir skolinės pareigos.


Šiame straipsnyje: antstoliaiturtasskolos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Elvira

 Elvira portretas
Laba diena, Jau nusiusti reikiami dokumentai notarui ir vel gavome klausima : koki turta turejo palikejas. Yra žinoma ka palikejas turejo zemes, yra Sodroje nepaimta pašalpa laidotuvems ir gali buti kaškiek pinigu Swed banke, kaskada turejo sena darbine masina. Zinome kad daug metu nebuvo naudojama ir jos stoves buvo netikrinamas, ji visiskai surudojo. Nezinome kaip gauti informacija apie sia masina.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių