Nepraraskite budrumo: viešajame transporte užfiksuotas provokatorius

Šiomis dienomis visur tvyro įtampa, o ja mėgina pasinaudoti tie, kurių tikslas – išgąsdinti ir supriešinti visuomenę. Vilniaus viešajame transporte keleiviai užfiksavo vyrą, kuris galimai specialiai bandė įbauginti, esą dabar nesaugu naudotis bankinėmis sistemomis.

Įtartinas keleivis

Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašas, kuris padarytas penktadienio ryte viename sostinės autobuse. Vaizdo autorė pasakojo, kad vyras tik įlipęs į autobusą, pradėjo ypač garsiai kalbėti neva kaip SWIFT sistema neveikia, žmonės praras pinigus ir tarsi ragino turėti grynųjų pinigų.

„Rytinis spektaklis. Į autobusą įlipa vyras ir kažkaip labai jau patogiai jo pokalbis telefonu (neįprastai garsiu balsu) prasideda vos jam įžengus į viešąjį transportą. Kalba apie tai, kaip šiandien jis šnekėjo su SEB banko valdybos nariu, kuris papasakojo apie dideles problemas ir piniginius praradimus dėl SWIFT (pamini sumą), kad vis tik grynieji pinigai yra grynieji. Kažkodėl vyriškio pokalbis ėmė staiga trūkinėti, kai pamatė į jį nukreiptą kamerą“, – taip vaizdo įrašą pristatė Kristina.

Vizdo įrašo stop kadras

Pačiame vaizdo įraše girdėti, kad vyras suopia esą apie įvykusius bankinius sutrikimus, kaip žmonės prarado pinigus ir pan.

„<...>Jei bankininkystė ar kortelė nedirbs. Vakar jau buvo pranešta apie sutrikimus apie atsiskaitymus elektroniniu būdu tarp bankų. Buvo „pakibę“ dviem valandom visi pervedimai tarp „Swedbank'o“ ir SEB, negalėjo nieko prasiųsti, SWIFT nepriimdavo mokėjimų“, – garsiai autobuse kalbėjo vyras.

Iš tiesų, kai pamatė, jog yra filmuojamas, pasakos sekimas nutrūko. Vyras išsitraukė telefoną ir kažką paspaudė ir tepasakė „Alio“ ir „Nėr už ką“.

Keleivio balse girdimas akcentas. Vyras dėvėjo ir skrybėlę, juodą kaukę, tai leido jam pridengti savo išvaizdą.

Internautų reakcija

Vos įkėlus vaizdo įrašą, pasipylė komentarai. Žmonės teigė, kad reikia būtinai perduoti medžiagą policijos ar viešojo saugumo pareigūnams, kad ši išsiaiškintų, ar keleivis siekė provokuoti, kelti paniką, kad žmonės pradėtų bėgti nusiimti pinigų ir taip destabilizuotų situaciją.

„Nusiųskit policijai, gal užkabins dėl melagienų skleidimo kokią baudą“, – rašė vienas internautas.

„Akivaizdus provokatorius, kad sukelt neramumus. Būtinai apie jį pranešt dar ir SEB bankui – jie tikrai imsis tyrimo“, – antrino kitas.

„Rusakalbis, kalba su labai pastebimu akcentu“, – pastebėjo dar vienas internautas.

„Akivaizdžiai melo pilnos akys, kaip pasimetė prigautas“, – apie demaskuotą provokatorių atsiliepė dar vienas įrašą peržiūrėjęs internautas.

„Esu panašaus pobūdžio dalykų pastebėjus autobuse dar pandemijos įkarštyje. Būtinai garsiai kalba telefonu, kad visi girdėtų. Paskutinį kartą prieš šeimų maršą tokia įsikarščiavus kalbėtoja buvo, kad dauguma bijo, minkštakūniai, užpakalių nepakelia ir neina protestuot. Taip ir norėjos pasakyt, kad nerėktų ant viso autobuso, nes niekam čia neįdomu ir kad normalūs autobuse telefonu kalbėdami nerėkauja“, – savo patirtimi pasidalijo viena moteris.

Kiti komentatoriai demaskavo vyro neišmanymą, kam naudojama SWIFT sistema. Internautai juokėsi, kad provokatorius garsiai aiškino, kad pavedimai esą neveikia tarp Lietuvoje veikiančių bankų, nors realiai ši sistema leidžia daryti tarptautinius pavedimus.

„Kurie nesupranta, tai mokėjimai tarp „Swedbank“ ir SEB eina per „SEPA“, ne per SWIFT sistemą“, – paaiškino Petras.

Tikėtina, kad provokatorius ne šiaip sau sugalvojo visuomenės gąsdinimui pasirinko SWIFT, nes būtent Rusijos atjungimas nuo šios sistemos ir buvo vienas galimų JAV ir ES sankcijų variantų.

Bankai – tai provokacija

Į diskusiją po įkeltu vaizdo įrašu įsitraukė ir SEB banko atstovė žiniasklaidai Ieva Kulvinskaitė. Banko atstovė pripažino, kad tai tikrų tikriausia provokacija, todėl žmonės turi neprarasti budrumo.

„Ačiū, kad dalinatės. Apie šią provokaciją jau pranešėme policijai. Už gandų ir melagingos informacijos skleidimą bei su tuo susijusius padarinius numatyta ir civilinė, ir baudžiamoji atsakomybė. Visus gyventojus raginame kritiškai vertinti gaunamą informaciją ir pasikliauti tik patikimais šaltiniais“, – rašė SEB atstovė.

Vienas internautas svarstė, kad galimai žino, kas tą provokaciją surengė, todėl su atstove susisiekė privačia žinute.

Raginame visus skaitytojus nuolat tikrinti informaciją, aklai nepasitikėti neaiškiais kanalais ar socialiniuose tinkluose skleidžiama informacija. Patikimą informaciją visada galima rasti oficialiuose puslapiuose.

Tai yra visiška nesąmonė ir visiškas melas.

Premjerė: yra bandymų kurti paniką

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad pastebėta bandymų kurti paniką, siejant galimą Rusijos bankų atjungimą nuo SWIFT sistemos su situacija Lietuvos bankomatuose.

„Tai yra visiška nesąmonė ir visiškas melas“, – šeštadienį spaudos konferencijoje sakė premjerė.

„Jei pamatysite aplinkui žmogų, garsiai kalbantį į telefoną panašius dalykus, galbūt jis taip galvoja, bet neatmestina, kad tai daroma tyčia, gal norint išprovokuoti jautresnes diskusijas visuomenėje“, – pridūrė ji.

Premjerė patikino, kad Lietuvos finansinė sistema yra stabili, grynųjų bankomatuose yra pakankamai.


Šiame straipsnyje: provokacijakaras Ukrainojeprovokacija dėl grynųjų pinigųbankai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių