Naujame karių uniformų marginime paslėptas Vyčio kryžiaus ženklas

Lietuvos kariuomenė keičia karių uniformą. Slepiamąja universalia spalva margintas audinys pritaikytas net keturioms skirtingoms aplinkoms. Uniformos palaipsniui bus pakeistos per ateinančius 3 metus ir bus pigesnės nei dabartinės.

Pirmieji naujo marginimo uniformas išbandė Lietuvos „Aitvarai“ prieš kelerius metus. Specialiųjų operacijų pajėgų kariai jomis kovines misijas vykdė Afganistane. Būtent jie prabilo apie poreikį keisti uniformų marginimą į universalų, nes tą darė ir sąjungininkai – Jungtinės Amerikos Valstijos, Didžioji Britanija.

Po pirmųjų lauko bandymų atlikus dar keletą korekcijų, nuspręsta uniformas su šiuo raštų piešinių įvesti visoje kariuomenėje.

„Sąjungininkų kariai iš tikrųjų gerai įvertino. Klausė, kas kūrė, kas inicijavo ir t.t., iškilo įvairiausių įdomių klausimų. Lygino savo uniformas, savo marginimą su Lietuvos kariuomenės, ir iš tikro atsiliepimai buvo kuo puikiausi, tą parodė ir rezultatai, todėl buvo net neabejojama, kad ilgainiui pereisim prie universalaus marginimo“, – sakė KAM Gynybos resursų agentūros atstovas kpt. Marius Matukas.

Dabartinė karių uniforma labiau pritaikyta miško sąlygoms, naujoji – skirta net keturių tipų aplinkai: miško, miesto, kalvotoje vietovėje ir dykumose, be to, jos tinkamos ir tarptautinėse misijose, į kurias siunčiami Lietuvos kariai. Pasak kariuomenės, toks slepiamojo marginimo tikslas vienas – apsunkinti priešo galimybes aiškiai matyti taikinį, kariams mūšyje lengviau rasti priedangą. Uniformų piešinio sumanytojas buvo specialių pajėgų karys, o lietuviškos uniformos iš sąjungininkų išsiskiria ir užkoduotu ženklu.

„Pačiame marginime yra užslėptas Vyčio kryžiaus ženklas. Kaip tik matome mes jo kontūrus, kas plika akimi nelabai ir matosi“, – pasakojo kpt. M. Matukas.

Naujo pavyzdžio uniformos kariams bus pradėtos dalyti pavasarį, o visą procesą ketinama baigti per 3 metus. Kariuomenės teigimu, naujo uniformos piešinio kūrimui, pavyzdžiams, modeliams išleista tik kiek daugiau nei 3 tūkst. eurų, pavyzdžiui, Jungtinėms Valstijoms universalaus marginimo kūrimas kainavo apie 400 tūkst. dolerių.

„Keičiama ne dėl to, kad reikia pasipuikuoti, kad būtų gražesnės, keičiama tikrai tai, kas yra funkcionalu, kas yra pasaulyje geriausio. Technologijos žengia į priekį, ir mes negalim iš tikro... Nes tai susiję su mūsų karių gebėjimais, tiek būtų, atlikti kovines užduotis, tiek ir su jų gyvybe, ir sveikata“, – kalbėjo premjeras Saulius Skvernelis.

Karių uniformų piešinys yra kariuomenės nuosavybė. Jis įregistruotas valstybiniame patentų biure.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šiaip

Šiaip portretas
Jei anksčiau Lietuva deklaravo kad jai kariuomėnė ir ginkluotė reikalynga išskirtinai ginti savo teritoriją tai šiomis uniformomis ir straipsniu puikiai pasako jog ruošiasi intervencijoms i kitas NATO naudingas užgrobti šalis. Miško maskuotė netinka jau, lyg pas mus dykumų, kalnų ir stepių būtų....

Anonimas

Anonimas portretas
Neturit kur pinigu det.Padekit vargstantiems.Kisa pinigus i suda.Tankai zenklai uniformos be naudos.Jeigu ir butu karas tai tik ne su tanku ir nafik tie zenklai.

Vytas

Vytas portretas
VALIO ! Na va ir radom vietą Vyčiui vietoj Lukiškių aikštės ...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių