Mirė laisvės kovotojas, politinis kalinys ir tremtinys V. Bukauskas

  • Teksto dydis:

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis reiškia užuojautą dėl žinomo Lietuvos laisvės kovotojo, politinio kalinio ir tremtinio Vytauto Bukausko mirties.

„Visas šios taurios asmenybės gyvenimas buvo skirtas kovai už laisvę, už pamatinių vertybių išsaugojimą. Dėl skaudžios netekties nuoširdžiai užjaučiu artimuosius, visus, kuriems svarbūs Tėvynės idealai“, – sakoma premjero užuojautoje.    

Žinomas Lietuvos laisvės kovotojas, politinis kalinys ir tremtinys, buvęs Lietuvos politinių kalinių sąjungos Vilniaus skyriaus pirmininkas Vytautas Bukauskas mirė šeštadienį, gegužės 23 d., pranešė portalas Alkas.lt.  

V. Bukauskas gimė 1928 m. Girkalnio valsčiuje, Raseinių apskrityje, valstiečių šeimoje. 1941 m. baigė Juodaičių pradinę mokyklą, vėliau mokėsi Raseinių, Vilkijos, Kauno, Ariogalos gimnazijose. 1949 m. baigė Ariogalos gimnaziją, įstojo į Vytauto Didžiojo universitetą Kaune, vėliau pavadintą Politechnikos institutu. 1950 m. vasarą buvo vienas iš vienuolikos buvusių abiturientų, įsteigusių Vilniaus ir Kauno studentų pogrindinę organizaciją „Vieningąją darbo sąjungą“ (VDS), skirtą priešintis rusų okupacijai. V. Bukauskas buvo išrinktas VDS valdybos nariu. VSD aktyviai veikė pogrindyje iki 1952 m.

1952 m., būdamas IV kurso studentas, buvo suimtas, teisiamas ir 1953 m. ištremtas į Vorkutos lagerius. Iš lagerių paleistas 1956 m. Grįžęs neakivaizdiniu būdu baigė Kalinino politechnikos institutą, gaudamas inžinieriaus mechaniko diplomą.

1957 m. dirbo Panevėžio durpynuose. 1978 m. persikėlė į Vilnių, dirbo Durpynų statybos aikštelėse mechaniku, vėliau projektavimo biure iki 1991 m.

V. Bukauskas dalyvavo Lietuvos politinių kalinių sąjungos veikloje, buvo tarybos ir prezidiumo narys, Vilniaus skyriaus pirmininkas. 1994 m. išleista jo atsiminimų knyga „Studentų byla“.

V. Bukauskas laidojamas pirmadienį, gegužės 25 d., 14.00 val., Sudervės kapinėse Vilniuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Bnkeriuose tūnojusių žmogžudžių,nelaikau kovotojais už laisvę.(PATEIKITE STATISTIKĄ,KIEK JIE IŠGELBĖJO TAUTIEČIŲ IŠVEŽAMŲ Į SIBIRĄ).

Grikis

Grikis portretas
O nuo ko jis mire,, ji nusove, nukankino... ? O tai koks jis laisves kovotojas ???? Paprastas zmogus .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių