Ministerija: įstatymo įpareigojimas šalinti sovietų simboliką – perteklinis

  • Teksto dydis:

Kultūros ministerija nepritaria opozicinių konservatorių Seime pateiktam siūlymui įstatymu įpareigoti pašalinti iš viešų erdvių ir objektų sovietų simboliką.

Kultūros ministerijos vertinimu, toks įstatymo projektas – perteklinis ir netikslingas, nes jau dabar galiojantys įstatymai įtvirtina tuos pačius sovietų simbolikos draudimus bei atsakomybę. Ministerijos parengtu Vyriausybės nutarimu numatoma siūlyti Seimui konservatorių projekto nesvarstyti.

Kon­ser­va­to­riai Aud­ro­nius Ažu­ba­lis ir Lau­ry­nas Kas­čiū­nas pernai gruodį registravo Draudimo propaguoti komunizmą arba kitą totalitarinę santvarką viešuosiuose objektuose įstatymą.

„Mes aiškiai norime savo įstatymu reglamentuoti, kad įvairūs viešieji objektai, kurių pavadinimai ar turinys propaguoja komunizmą, turi būti arba nuimti, arba pakeisti. Tokių objektų Lietuvoje yra užsilikusių apie 150–160, to komunistinio įšalo“, – per spaudos konferenciją Seime pristatydamas projektą yra sakęs L. Kasčiūnas.

Pagal projektą, įstatymas būtų taikomas viešojo naudojimo objektams, erdvėms, renginiams ir įvykiams ir aprėptų pastatus, paminklus, memorialines lentas, gatves, aikštes, skverus, taip pat vardines premijas, konkursus ir panašiai.

Viešųjų objektų, propaguojančių komunizmą, sąrašą sudarytų Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras, o tvirtintų Vyriausybė.

„Iki šiol viskas buvo palikta savivaldybėms, buvo decentralizuota. Manau, atėjo laikas visa tai centralizuoti, aiškiai paskirti ekspertinę instituciją, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centą, būtent šis centras turėtų pateikti sąrašų tų objektų, ir duoti tvirtinti Vyriausybei“, – yra sakęs sakė L. Kasčiūnas.

Tačiau Kultūros ministerija pažymi, kad jau dabar galiojantys įstatymai leidžia pasiekti tų pačių tikslų. Pavyzdžiui, Administracinių nusižengimų kodeksas nustato administracinę atsakomybę už komunistinių simbolių platinimą ar demonstravimą.

Gatvių pavadinimų suteikimas ar keitimas, anot ministerijos, taip pat jau reguliuojamas pagal nustatytas aiškias taisykles, o dalis įstatymo projektu siūlomų apibrėžti klausimų jau reglamentuoti Užsienio valstybėms reikšmingo nekilnojamojo kultūros paveldo, esančio Lietuvoje, tvarkymo taisyklėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Jei jau taip baidomasi okupacinių simbolių, tai PIRMIAUSIA reikia uždraust kryžius (tuo pačiu ir pačius 'konservus')

to klausimas

to klausimas portretas
atsibusk nuo bambalinio alaus melsvasis agurkėli, įkvėpk oro lauke atsigausi, smegenys pradės judėt

kotas

kotas portretas
Nusimesk sovietinio mentaliteto voratinklius nuo akių ir pamatysi.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių