Paminėtos Seimo gynėjo A. Sakalausko žūties metinės

  • Teksto dydis:

Pirmadienio vakarą paminėtos paskutinės Lietuvos okupacijos aukos, kario savanorio, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo gynėjo Artūro Sakalausko 26-osios žūties metinės.

„Kiekvienas Lietuvos pilietis turi amžiną pareigą – ginti savo šeimą ir Tėvynę. Ši pareiga nėra žodis ar šūkis – pirmiausia, tai yra jausmas. A.Sakalauskas jautė, kad Lietuvos laisvei ir garbei gresia pavojus. Jis nedvejojo ir bėgo tiesiai ten, kur vyksta mūšis, kur kaunasi jo draugai“, – pagerbimo ceremonijoje prie paminklinio akmens A.Sakalausko žūties vietoje kalbėjo Seimo pirmininko pavaduotojas Arvydas Nekrošius, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius. A.Nekrošius linkėjo jaunajai kartai perimti ano laikmečio dvasią, pasiaukojimą ir drąsą.

Ceremonijoje taip pat dalyvavo Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų vadas pulkininkas Artūras Jasinskas, A.Sakalausko mama Genovaitė Sakalauskienė ir kiti artimieji, jo bendražygiai, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai, Seimo nariai, Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos kariuomenės atstovai, Laisvės gynėjai, žuvusiųjų už Lietuvos laisvę artimieji, visuomeninių organizacijų atstovai.

Po ceremonijos prie paminklinio akmens Seime vyko A.Sakalausko artimųjų ir bendražygių, Laisvės gynėjų susitikimas, kurio metu Lietuvos Nepriklausomybės sąjungos medaliu už valstybei svarbių objektų gynybą apdovanotas policijos veteranas Arūnas Putonas. Už aktyvią visuomeninę veiklą padėkos raštas įteiktas Lietuvos Sąjūdžio Tarybos sekretorei Reginai Jakučiūnienei. Renginio metu patriotines dainas atliko kolektyvas „Dzūkų pulkucis“ iš Alytaus, buvo demonstruojami trumpametražiai filmai, eksponuojama fotografijų paroda „Karys savanoris Artūras Sakalauskas“.

27 metų A.Sakalauskas 1991-ųjų sausį įstojo į Savanoriškąją krašto apsaugos tarnybą, aktyviai kovojo prieš sovietų agresiją, budėjo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo rūmuose, taip pat savanorių postuose Kaune, Sitkūnuose. 1991 metų rugpjūčio 19 dieną jis kartu su Alytaus rinktinės savanoriais vėl stojo ginti Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo.

1991 metų rugpjūčio 21 dieną, žlungant pučui, sovietų armijos provokacijos metu Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo rūmų prieigose įvyko Lietuvos savanorių susirėmimas su sovietų armijos specialiosios paskirties dalinio kariais. Jie automobiliu įsiveržė į karių savanorių saugomą teritoriją prie pirmojo posto A.Goštauto gatvėje. Pasipriešinimo metu A.Sakalauskas žuvo, dar du Alytaus rinktinės savanoriai buvo sužeisti.

A.Sakalauskas po mirties apdovanotas Vyčio Kryžiaus pirmojo laipsnio ordinu, Sausio 13-osios atminimo ir Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių kūrėjo medaliais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių