LSAS vis dar ragina peržiūrėti paskolų sąlygas studentams

Studentams aktyviai prašant valstybės remiamų paskolų, Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS) atkreipia dėmesį į jiems gresiančias problemas.

Jų teigimu, kitaip nei buvo viešai garantavę aukštojo mokslo reformos vykdytojai, valstybė įsipareigojo kompensuoti didesnes nei 5 proc. palūkanas tik studijų laikotarpiu, o paskolų gyvenimo išlaidoms palūkanos nebus kompensuojamos.
Reikia įsidėmėti ir tai, kad paskolų palūkanas studentai privalės mokėti jau studijų metu.

LSAS skaičiavimais, studentui paėmus vidutinę paskolą – 30 tūkst. litų – mėnesinė palūkanų įmoka studijų metais sudarys apie 125 litų, o pabaigus studijas – apie 300 litų per mėnesį. Iš viso, imant vidutinę paskolą, mokant iki 11 proc. palūkanų teks grąžinti beveik dvigubai didesnę sumą nei paimta paskola. LSAS taip pat informuoja, kad pagal dabartinę tvarką paskolų sutartis studentai turės pasirašyti su vienu iš penkių atrinktų bankų.

Pastaruoju metu žiniasklaidoje LR švietimo ir mokslo ministras G. Steponavičius vis dažniau viešai teigia, neva studentų atstovai buvo pritarę tokiai ydingai paskolų sistemai. LSAS ministrui siūlo susipažinti su kreditų įstaigų, teiksiančių valstybės paskolas, atrankos grupės protokolu ir atkreipia dėmesį, jog studentai ne tik nepritarė pasirinktai paskolų sistemai, bet jau darbo grupėje kėlė dabar išryškėjusias problemas.

LSAS vis dar ragina svarstyti galimybes grįžti prie valstybinės paskolų sistemos, kadangi ji būtų ne tik saugesnė, bet ir ekonomiškai palankesnė tiek studentams, tiek ir valstybei.

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga primena, jog dėl esamos paskolų sistemos ir sąlygų kreipėsi į LR Seimo narius.


Šiame straipsnyje: LSAS

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių