Lietuvos oro uostai nenaudos termovizorių koronavirusui aptikti

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis penktadienį pranešė, kad vis dėlto Lietuvos oro uostai nenaudos termovizorių, kuriais galėtų matuoti žmonių temperatūrą.

Pasak viceministro, termovizoriai yra tik papildoma prevencinė priemonė apsisaugoti nuo koronaviruso. Taip pat, pasak jo, atlikti tyrimai parodė, kad prietaisas veikia su per didele paklaida.

„Paskutinės naujienos – tai ekspertų išvados dėl termovizoriaus, kuris buvo bandomas pakankamai ilgą laiką (...). Su kamera yra viskas tvarkoje, bet, kaip ekspertai duoda savo atsakymus, kamera daugiau skirta nematomų teritorijų apsaugai. Ji taip pat nėra gerai pritaikyta, kuomet yra dideli srautai žmonių, kuomet kiekvieno žmogaus temperatūrą matuoti reikėtų (...). Ekspertai nerekomenduoja jo įsigyti būtent tam tikslui ar šiems tikslams pasiekti. Bet galiu pasakyti, kad bet kuriuo atveju žiūrėsim, ieškosim. Ekspertai mini, kad yra taikomi kiti prietaisai, kurie tiksliai matuoja žmogaus temperatūrą. Bandysim žiūrėti, kokie tie prietaisai ir kur jie gali būti“, – sakė viceministras.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centras (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė teigia, kad efektyviausia prevencinė priemonė dėl koronaviruso – visuomenės informavimas.

„Nuo sausio 25 d. mūsų pasirinkta strategija – visuomenės konsultavimas ir informavimas – absoliučiai pasiteisino. Ją, kaip vieną iš pačių efektyviausių metodų, konstatavo Pasaulio sveikatos organizacija ir Europos ligų ir kontrolės centras. Nors Lietuvoje buvo daug skepsio, bet, deja, pasaulis dar nieko geriau neišrado“, – teigė ji.

Ekspertai mini, kad yra taikomi kiti prietaisai, kurie tiksliai matuoja žmogaus temperatūrą. Bandysim žiūrėti, kokie tie prietaisai ir kur jie gali būti.

R. Lingienė pabrėžia, kad nauja prevencinė priemonė, kurią pažymi Europos ligų ir kontrolės centras, tai socialinių kontaktų vengimas.

„Nuo pat infekcijos atsiradimo ieškome būdų, kaip dar labiau suvaldyti riziką. Vienas iš būdų, kurį rekomenduoja Europos ligų ir kontrolės centras, – tai socialinių kontaktų vengimas. 2009 m. gripo pandemija parodė, kad šis būdas yra pats efektyviausias. Kuomet žmonės laikėsi specialistų rekomendacijų, liko vieni ir nebendravo su kitais asmenimis, jie neturėjo galimybės infekcijos perduoti kitiems, taip apsaugodami visuomenę, artimuosius“, – sakė R. Lingienė.

NVSC rekomenduoja žmonėms, kurie lankėsi Kinijoje, vengti socialinių kontaktų. Pasak R. Lingienės, darbdaviai turėtų suteikti tokiems darbuotojams sąlygas dirbti nuotoliniu būdu iš namų.

„Jei tokių sąlygų nėra, visi žmonės gali kreiptis į NVSC. Centro internetinėje svetainėje yra speciali anketa. Mes jiems organizuosime nedarbingumo suteikimą 14 parų nuo paskutinio lankymosi Kinijoje laiko (...). Jau turime vieną tokiu pagrindu išduotą nedarbingumą. Žmogus visiškai sveikas, tiesiog jis turėtų pabūti namuose“, – teigė ji.

Pasak jos, šiuo metu NVSC yra užfiksavęs 176 žmones, kurie lankėsi Kinijos Liaudies Respublikoje. Lietuvoje nėra fiksuota nė vieno koronavirusu sergančio asmens.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių