Lietuvoje prasideda socialinė akcija „Būk matomas“

  • Teksto dydis:

Šiandien Vievyje susisiekimo ministras Rokas Masiulis pašto skyriaus lankytojams įteikė atšvaitus, taip primindamas atšvaitų svarbą saugant gyvybes keliuose ir pradėdamas visą Lietuvą apimsiančią socialinę akciją „Būk matomas“. Šią akciją kartu rengia Susisiekimo ministerija, Lietuvos paštas ir Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos. Jos metu šalies regionų gyventojams bus nemokamai išdalinta daugiau nei 20 tūkst. atšvaitų.

„Tyrimai rodo, kad net 90 proc. informacijos apie nuolatos besikeičiančias eismo sąlygas vairuotojai priima akimis, todėl būdami gerai matomi kelyje tamsiu paros metu esame žymiai saugesni. Socialine akcija „Būk matomas“ norime priminti, kad atšvaitas yra paprasta, tačiau labai efektyvi gyvybę sauganti priemonė. Kviečiu visus – pėsčiuosius ir dviratininkus – pasirūpinti savo saugumu kelyje, paskatinti segėti atšvaitą savo artimuosius, ypač tai priminti vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms“, – sako susisiekimo ministras R. Masiulis.

Socialine akcija „Būk matomas“ norime priminti, kad atšvaitas yra paprasta, tačiau labai efektyvi gyvybę sauganti priemonė.

Akcijos pradžios renginyje dalyvavę Vievio gyventojai, ypač vaikai, buvo kviečiami apsilankyti įmonės „Girteka Logistics“ įrengtoje vežiojamoje edukacinėje atšvaitų ekspozicijoje. Čia, visiškoje tamsoje, naudodami žibintuvėlius, lankytojai galėjo išvysti šviesą atspindinčias priemones ir informaciją apie saugų eismą bei patys įvertinti žmogaus matomumą tamsoje su atšvaitu ir be jo. Vievio bendruomenei apie atšvaitų dėvėjimo svarbą pasakojo ir juos konsultavo Susisiekimo ministerijos ir Kelių direkcijos saugaus eismo ekspertai.

„Rudens ir žiemos laikotarpiu naudoti atšvaitus ir kitas priemones yra kaip niekad svarbu. Statistika rodo, kad šiemet net 38 proc. visų žuvusiųjų keliuose buvo pėstieji, o tarp aukų – daugiausia vyresnio amžiaus žmonės, iš kurių nė vienas neturėjo atšvaito. Tikimės, kad pradedama akcija padės visų Lietuvos regionų gyventojams artėjančiu tamsiu laikotarpiu būti saugesniems“, – teigia Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos vadovas Vitalijus Andrejevas.

Prie atšvaitų dalijimo akcijos prisijungė daugiau kaip 115 pašto skyrių visose Lietuvos apskrityse. Akcijoje ypač aktyviai dalyvaus Vilniaus ir Kauno rajonų seniūnijose esantys paštai – daugiau kaip po 20 abiejuose rajonuose, po 10 ir daugiau seniūnijų paštų prisijungia prie šios akcijos Varėnos, Ignalinos ir Šalčininkų rajonuose.

„Laiškininkas regionuose yra ne tik korespondencijos išvežiotojas, tačiau ir itin svarbi vietinės bendruomenės dalis, nes pasirūpina socialiai pažeidžiamais jos nariais – senjorais. Vieniši, artimųjų dažniausiai pamiršti vyresnio amžiaus žmonės pabendrauti ir pasiguosti gali tik pensijas ar prenumeruojamą spaudą pristačiusiems laiškininkams, nes jie tampa bene vieninteliu ryšiu su išoriniu pasauliu. Turėdami Lietuvoje plačiausią pašto skyrių tinklą ir daugiausia pašto darbuotojų, galime pasiekti atokiausias kaimiškas vietoves, tad džiaugiamės galėdami prisijungti prie šios prasmingos akcijos. Jeigu bent 10 iš 20 tūkst. laiškininkų senjorams perduotų atšvaitų atliks savo paskirtį – išgelbės gyvybę – misija bus įgyvendinta“, – sako Lietuvos pašto generalinė direktorė Asta Sungailienė.

Mėnesį truksiančios akcijos metu atšvaitus senjorams ir daugiavaikėms šeimoms, gyvenančioms kaimuose ir atokiose vietovėse į namus išnešios laiškininkai. Atšvaitai taip pat bus dalijami pašto skyriuose.

Pernai šalies keliuose netekome 68 pėsčiųjų, 39 pėstieji žuvo tamsiu paros metu. Nė vienas iš jų neturėjo atšvaito ar kitų šviesą atspindinčių priemonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių