Lietuvai – kritika dėl seksualinių mažumų diskriminacijos

  • Teksto dydis:

Lietuvos Seimui rengiantis balsuoti dėl baudų už „šeimos niekinimą“, žmogaus teisių aktyvistai Europoje perspėja, kad toks įstatymas diskriminuotų seksualines mažumas ir keltų grėsmę diskusijoms apie homoseksualų teises.

Parlamento ketvirtadienio darbotvarkėje numatytas balsavimas dėl Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisų, kurios numatytų baudas už „Konstitucijoje įtvirtintos vertybės - šeimos - viešą niekinimą kalbomis, demonstruojamais daiktais, plakatais, šūkiais, audiovizualinėmis priemonėmis ir kitokiais veiksmais“.

Pernai parengtame projekte numatoma, kad baudos siektų nuo vieno iki trijų tūkstančių litų (nuo 290 iki 869 eurų), nusižengus pakartotinai baudos augtų.

Anksčiau balsavimas dėl projekto priėmimo buvo numatytas antradienį, bet liberalų iniciatyva jis nukeltas.

Kritikai sako, kad įstatymas priartintų Lietuvą prie Rusijoje taikomos diskriminacijos.

Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko teigia, kad „pateikta įstatymo formuluotė suteiktų galimybes skirti administracines nuobaudas asmenims, pozityviai pasisakantiems apie lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) žmogaus teises“.

„Nors LGBT klausimas niekaip neniekina tradicinių šeimos vertybių, įstatymo iniciatoriai sąmoningai siekia priartinti Lietuvos visuomenę prie putininės homofobijos gniaužtų. Tikiuosi, jog Seimo nariai nepamirš, kad Lietuva yra atviros ir tolerantiškos Europos dalimi“, - BNS sakė V.Simonko.

„Dar kartą siekiama įbauginti, sukiršinti žmones, juos išrūšiuoti – į dorovingus ir mažiau, į tuos, kurių moralė atitinka kai kurių Seimo narių fantazijas, ir tuos, kurių prasilenkia. Keista, kad aršiausi „šeimos gynėjai“ Seime yra būtent tie, kuriems patiems beveik tinka jų sukurptos įstatymų pataisos“, - tvirtino Seimo narė liberalė Dalia Kuodytė.

Atmesti įstatymo projektą paragino ir Europos Tarybos žmogaus teisių komisaras Nilas Muižniekas, sakydamas, kad sankcijos ribotų seksualinių mažumų saviraiškos laisvę Lietuvoje.

Seimo posėdžio išvakarėse  aštuonių europarlamentarų grupė iš skirtingų frakcijų laiške Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei ir parlamento nariams teigė, kad įstatymas „kelia rimtą grėsmę Lietuvos piliečių laisvei gauti informaciją be valdžios kišimosi“.

Įstatymas, anot europarlamentarų, neatitinka Europos laisvės, nediskriminavimo ir lygybės vertybių.

Tuo metu projekto autoriai teigia, kad pataisos padėtų ginti tradicinę šeimą. Anot Seimo nario „tvarkiečio“ Petro Gražulio, šios vertybės svarbios visai visuomenei, todėl jas būtina ypač saugoti ir puoselėti, o už jų niekinimą taikyti administracinę atsakomybę.

„Susiklosto ydinga praktika, kai prisidengiant kova prieš diskriminaciją dėl seksualinės orientacijos, diskriminuojamos tradicinės šeimos vertybės, heteroseksualius seksualinius santykius vertinantys asmenys“, - rašė P.Gražulis aiškinamajame rašte prie projekto, kuris buvo ne kartą taisytas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vanga-

vanga- portretas
Gal kas galetu paaiskinti viena klausima, kuris man iskyla? jei kokiam pilieciui rodosi, kad jis yra pvz. suo ar kas kitas ,jis laksto po gatve ant keturiu, garsiai loja ,eda is dubenelio ant zemes ir tt. Patikrinus ji-visi organai veikia normaliai, tai kur slypi problema? O jei zmogaus lyt. organai yra vienos lyties, o jam atrodo, kad jis priklauso kitai lyciai, tai kur slypi JO PROBLEMA ? Kokie siu situaciju SKIRTUMAI ?

Vytautas

Vytautas portretas
Vel iskrypeliai nerimsta juk jie zmones ir zmoniu teises turi o mes tai ne zmones ir zmoniu teisiu neturime kiek dar mes juos kesime.

FR

FR portretas
Trūksta dar supratimo Lietuvoje...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių