Lietuva siekia susitarti dėl perspėjimo apie galimą avariją Astravo AE

  • Teksto dydis:

Lietuva ir Baltarusija siekia susitarti dėl išankstinio perspėjimo sistemos, jeigu įvyktų branduolinė avarija netoli Lietuvos sienos statomoje Astravo atominėje elektrinėje.

„Šiuo metu su Baltarusijos institucijomis derinamas susitarimo projektas dėl pranešimo apie avarijas. Jei kažkas įvyktų, kad laiku ir tiesiogiai, o ne per Tateną (Tarptautinę atominės energetikos agentūrą - BNS), per kitas tarptautines institucijas sužinotume. Tai yra būtina, apie tai kalba eina seniai. Tikėkimės, kad iki elektrinės paleidimo, kada jis įvyktų, tas susitarimas bus pasirašytas“, - BNS sakė Valstybinės atominės energetikos inspekcijos (VATESI) viršininkas Michailas Demčenka.

Anot jo, VATESI yra atsakinga už savalaikį visuomenės ir atsakingų institucijų informavimą nelaimės atveju.

„Mes turime kaip galima greičiau išsiaiškinti, kas atsitiko tuose branduolinės energetikos objektuose, kokios galimos grėsmės, kokie galimi radioaktyvių medžiagų išmetimai, kad būtų galima informuoti Radiacinės saugos centrą, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą ir kitas žinybas, kurios tiesiogiai dirbs apsaugant mūsų visuomenę“, - kalbėjo M.Demčenka.

Anot jo, bendradarbiavimas su Baltarusija nėra lengvas.

„Mes dalyvaujame visuose procesuose, bet ne kartą buvo skelbta, kad turime problemų su kaimynais. (...) Tikėkimės, kad dėl ankstyvojo pranešimo tą susitarimą pavyks pasiekti iki pirmojo bloko paleidimo (planuojama 2018 metų lapkritį - BNS), o geriau ir anksčiau, kad galėtume imtis atitinkamų priemonių. Reikia pasiruošti, nes įvykus avarijai jau bus per vėlu kažką ruoštis, pasirengimas ir avarinis planavimas turi būti atliktas iš anksto“, - sakė VATESI vadovas.

Lietuva ne kartą kritikavo Baltarusiją, kad ji neužtikrina projekto, kuris statomas vos 50 kilometrų nuo Vilniaus, saugumo. Minskas atmeta Lietuvos priekaištus, sakydamas, kad atominėje elektrinėje užtikrins aukščiausius saugumo standartus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

xsas

xsas portretas
gerai isiziurejus nauja atomine turetu but matoma is televizijos boksto.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių