Lietuva pritarė prieštaringai vertinamo herbicido licencijos pratęsimui

Lietuva pirmadienį buvo tarp daugelio Europos Sąjungos (ES) šalių, balsavusių už, kad Bendrijos šalyse dar penkerius metus galėtų būti naudojamas prieštaringai dėl poveikio sveikatai vertinamas piktžoles naikinantis herbicidas glifosatas.

„Mes balsavome už Europos Komisijos pasiūlymą pratęsti licenciją penkeriems metams“, – BNS telefonu iš Briuselio sakė Lietuvos veterinarijos ir fitosanitarijos atašė Egidijus Pumputis.

Už Europos Komisijos pasiūlymą pratęsti glifosato licenciją balsavo 18 iš 28 ES šalių. Devynios šalys balsavo prieš, o viena susilaikė.

Dabartinis leidimas naudoti glifosatą baigia galioti gruodžio 15 dienos.

Glifosatas naudojamas kaip piktžolių naikinimo priemonių veiklioji medžiaga. Jo kritikai, kurių priešakyje yra aplinkosaugos organizacija „Greenpeace“, ragino visiškai uždrausti naudoti šį herbicidą Europoje. Aktyvistai įteikė peticiją, kurią pasirašė daugiau kaip 1,3 mln. tokiam sprendimui pritariančių žmonių.

Jie atkreipė dėmesį į 2015 metais Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros atliktą tyrimą, kuriame padaryta išvada, kad ši medžiaga yra „galbūt kancerogeninė“.

Lietuvos atstovas E. Pumputis teigė, kad Lietuva balsuodama už glifosato licencijos pratęsimą rėmėsi aktualiais moksliniais tyrimais, rodančiais, jog glifosatas nesukelia vėžio. Tokius tyrimus, be kitų institucijų, atliko Europos maisto saugos agentūra ir Europos cheminių medžiagų agentūra.

Glifosato klausimo ES vis negalėjo galutinai išspręsti nuo 2016 metų birželio, kuomet baigėsi šiam herbicidui išduoto 15 metų patvirtinimo galiojimas, kuris tuomet buvo pratęstas 18 mėnesių. Derybos pajudėjo į priekį, Vokietijai nusprendus pasisakyti už glifosato licencijos pratęsimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

valstiečiai,

valstiečiai,  portretas
t. yra ūkininkai dar 5 metus nuodys Lietuvius. Valstiečiai valdžioje ir balsuoja už savo interesus. Tai interesų konfliktas. Su šiuo herbicidų, ne tik naikina piktžoles, bet rudenį pagreitintų būdų brandina grūdinių kultūrų derlių, o mes paskui gražiai suvalgome duonelę su herbicidais. Mūsų tarnybos jokių pažeidimų niekada neranda, "visada viskas gerai".

Anonimas

Anonimas portretas
Lietuviški maisto produktai patys sveikiausi- bio ir eko už didesnę kainą nei Šeicarijoje....aš tai bomžas , perku Lenkijoje nes ES standartai visur vienodi, tik Lenkija tikra valstybė , o ne UAB "Pabalio LT sklypas".

tai

tai portretas
prisiplakeliu runkeliniu idijotu salis nes tie kurie pasiraso turi vilas sveicarijoje ir kt.tai /elitinis/ nieksu mafijos klanas dirbantis uz.spec. t.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių