Lietuva krašto gynybai perka 88 kovos mašinas „Boxer“

Lietuvos krašto apsaugos ministerija ir Vokietijos bei Izraelio gamintojai derasi dėl pėstininkų kovos mašinų „Boxer” pirkimo mūsų šalies kariuomenei.

Jei derybos bus sėkmingos, jau šį mėnesį bus pasirašyta sutartis dėl 88-ių kovos mašinų. Šarvuočio, kuriam gamintojai siūlo suteikti „Vilko“ vardą, prototipo bandymai Vokietijoje vyko praėjusią savaitę.

Klyco kariniame poligone į Vakarus nuo Berlyno Vokietijos ir Izraelio gamintojai – įmonės ARTEC ir „Rafael“ – bando šarvuotį – daugiau kaip du mėnesius trukusio bendro darbo rezultatus. Vokiečių pėstininkų kovinę mašiną „Boxer“ teko suderinti su Izraelyje pagamintu bokštu „Samson“.

Derybose dėl galimybės filmuoti pirmąjį lietuviško „Vilko“ prototipą lėmė visuomenės interesas – juk jei sėkmingai baigsis derybos tarp gamintojų ir Lietuvos krašto apsaugos ministerijos, tai bus brangiausias istorijoje kariuomenės pirkinys.

Jo kaina oficialiai niekur neįvardyta, nes tai tebėra derybų objektas, tačiau manoma, kad 88 pėstininkų kovinių mašinų kaina gali siekti 450 mln. eurų. Gamintojų sąlyga – nefilmuoti jokių detalių mašinos viduje  ir jokių interviu.

Tą pačią savaitę šarvuočio „Vilkas“ bandymus stebėjęs Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas taip pat nuo interviu susilaikė, tačiau socialinio tinklo paskyroje iš esmės teigiamai įvertino šarvuočio manevravimą ir šaudymą Vokietijos poligone.

Nuo savo gentainių – šarvuotų mašinų „Boxer“, kurių kelias dešimtis šiuo metu į Lietuvą atsivežė Vokietijos kariuomenės rotacinė kuopa, Lietuvos kariuomenės pageidaujamas šarvuotis pirmiausia skirsis ginkluotės bokšteliu. Jame, be suporintų 30 mm automatinės patrankos ir kulkosvaidžio, sumontuotas ir dviejų prieštankinių raketų „Spike“ paleidimo įrenginys. Lietuvos kariuomenė pageidavo raketų, kurios galėtų naikinti sunkiai šarvuotus taikinius, pavyzdžiui, tankus, 4,5 km atstumu.

Tiek gamintojai, tiek ir kariuomenės vadas savo komentare socialinėje žiniasklaidoje pabrėžė, kad Vokietijoje išbandytas šarvuotis yra tik būsimosios lietuviškos pėstininkų kovinės mašinos prototipas. Jei sutartis tarp Krašto apsaugos ministerijos ir gamintojų bus pasirašyta, serijomis gaminamo „Vilko“ išvaizda dar keisis.

Tikėtina, kad ginkluotės bokštas bus labiau prigludęs prie korpuso, keisis ir daugiabriaunio bokšto forma. Jei sutartis bus pasirašyta, kaip buvo planuojama, šių metų liepos pabaigoje, pirmuosius keliolika „Vilkų“ kariuomenės Algirdo ir Birutės batalionai gaus iki 2017-ųjų metų pabaigos.


Šiame straipsnyje: Boxerkovos mašinoskariuomenė

NAUJAUSI KOMENTARAI

justei

justei portretas
taigi mus puls Rusijos žydai, o Izraelyje dauguma žydų rusakalbiai...

Dargyvas

Dargyvas portretas
Skuba apsiginkluoti iki rinkimų. Kiti atėję patys tegul ieško ką ir už kiek pirkti, kad mok.mokėtojai jaustūsi saugųs...

Armėnų radijas klausia

Armėnų radijas klausia portretas
Kodėl Putino subinlaižiai tokie idiotai? …Atsakymas ………..
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių