Lietuva „Hagos procesui“ dėl karo Ukrainoje skiria 100 tūkst. eurų

  • Teksto dydis:

Lietuva skiria 100 tūkst. eurų Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui, siekdama paremti tyrimą dėl situacijos Ukrainoje.

Vyriausybė trečiadienį pritarė, kad parama Tarptautinio baudžiamojo teismo prokuroro tyrimui per Teisingumo ministeriją būtų skirta iš valstybės vardu pasiskolintų lėšų.

Reaguodama į Rusijos karinę invaziją Ukrainoje, praėjusią savaitę Lietuva inicijavo kreipimąsi į Hagos tribunolo prokurorą su prašymu pradėti tyrimą dėl Rusijos ir Baltarusijos karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui.

Lietuva tapo pirmąja valstybe, inicijavusia „Hagos procesą“ pagal Romos statutą, kuriuo įsteigtas Tarptautinis baudžiamasis teismas. Prie šios iniciatyvos prisidėjo dar 38 Europos ir pasaulio valstybės.

„Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokurorui priėmus sprendimą pradėti tyrimą dėl nusikaltimų prieš Ukrainą, Lietuva inicijuoja piniginės paramos skyrimą tyrimui atlikti“, – teigiama Teisingumo ministerijos pranešime.

Vasario 28 dieną minėto teismo prokuroras, paskelbęs apie savo sprendimą tirti situaciją Ukrainoje, taip pat viešu pareiškimu paprašė visų valstybių, Romos statuto dalyvių, bei visos tarptautinės bendruomenės skirti finansinę paramą ir žmogiškuosius išteklius, padėsiančius skubiai ir detaliai ištirti susiklosčiusią situaciją Ukrainoje.

„Akivaizdu, kad Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokuroro tyrimas bus ypač sudėtingas: prokurorui prireiks rinkti įrodymus tebevykstant karo veiksmams, apklausti liudininkus, vykdyti misijas į Ukrainą ar kitas valstybes, o kadangi šiame procese laiko faktorius yra itin svarbus, prokurorui prireiks papildomų finansinių ir žmogiškųjų išteklių. Todėl Teisingumo ministerija siūlo operatyviai skirti finansinę paramą „Hagos procesui“ ir taip padėti užtikrinti, kad būtų atliktas išsamus ir savalaikis Rusijos ir Baltarusijos režimų daromų nusikaltimų tyrimas“, – ministerijos pranešime sako teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska.

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas – nuolat veikiantis teismas, kurio tikslas – užkirsti kelią nebaudžiamumui už labai sunkius nusikaltimus ir skirtas asmenų individualios baudžiamosios atsakomybės užtikrinimui už tarptautinius nusikaltimus.


Šiame straipsnyje: Hagos tribūnolaskaro nusikaltimaityrimaspinigaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių