LGBT vaiko mama prieš susitikimą su prezidentu: jaučiu atsakomybę už tūkstančius žmonių

  • Teksto dydis:

Atviru laišku į šalies vadovą Gitaną Nausėdą besikreipusi LGBT vaiko mama Rasa Račienė popiet su juo susitiks Prezidentūroje. Paklausta, kokiomis nuotaikomis gyvena prieš susitikimą, moteris neslėpė – ši diena jai nėra eilinė.

Portalo kauno.diena.lt žurnalistams R. Račienė pirmadienio rytą teigė, kad prieš susitikimą ji norinti susikaupti ir apmąstyti būsimą pokalbį.

„Šita diena man yra neeilinė. Aš tikrai šiandien jaučiu atsakomybę už tūkstančius žmonių“, – kalbėjo pašnekovė.

Šita diena man yra neeilinė. Aš tikrai šiandien jaučiu atsakomybę už tūkstančius žmonių.

Šeštadienį S. Daukanto aikštėje vyko renginys „Mamos už mamas! Palaikymo valanda Rasai Račienei“. Prie Prezidentūros susirinko LGBT bendruomenę palaikantys asmenys – tarp jų ir politikai, ir pramogų verslo atstovai. Čia dalyvavo ir pati R. Račienė.

Paklausta, kokios emocijos užplūdo po šeštadienį vykusio renginio, moteris tikino: „Po šeštadienio nuotaikos puikios – labai jaučiu žmonių palaikymą, labai liuks“.

Primename, kad spalio 20-ąją R. Račienė išplatino atvirą laišką šalies vadovui, kuriame jautriai prabilo apie tai, kaip jai skaudu dėl to, kad visuomenė susiskaldžiusi, kai kalba pasisuka apie LGBT bendruomenės narius. Ir tai, kokia nesaugi dėl savo vaiko ji jaučiasi visa tai matydama bei skaitydama.

Savo laiške G. Nausėdos ji prašė trijų dalykų:

* Skleisti Lietuvą vienijančią, o ne skaldančią Jūsų ar Jūsų artimos aplinkos retoriką.

* Apie LGBT asmenų problemas ir jų poreikius kalbėti ne su trečiosiomis šalimis, bet būtent su LGBT bendruomene – mūsų vaikais, jų tėvais, NVO, ginančiomis šių žmonių teises.

* Asmeninio pažado, kad Lietuvoje turėsime pagarbų ir orų Partnerystės įstatymą, kuris kalbės ne apie juridinius, bet emociniais ryšiais pagrįstus vienalyčių porų santykius.

Apie lūkesčius, kurių vedina pirmadienį keliaus susitikti su prezidentu, R. Račienė su portalo kauno.diena.lt žurnalistais yra kalbėjusi ir anksčiau. „Yra trys punktai – aš tikiuosi, kad po pokalbio prezidentas, turiu vilties, turės stiprybės pripažinti, kad visi žmonės yra lygūs prieš įstatymą. Ta grupė, kuri šiai dienai yra diskriminuojama, vis tik turės teisę taip pat turėti visas teises kaip ir kiti Lietuvos žmonės. Kitas dalykas (tikiuosi, – aut. past.), kad tas mano nuėjimas nesibaigs pokalbiais su tais žmonėmis, kuriems Partnerystės įstatymo labiausiai reikia, kad jis susitiks ir su įstatymo leidėjais, ko iki šiol, kiek žinau, nėra padaryta. Tiek susitiks ir su vienalytėmis poromis, kurios šiandien gyvena Lietuvoje ir kurios susiduria būtent su tomis konkrečiomis problemomis. Trečia, ko aš tikiuosi, būtent asmeninio prezidento pažado, kad kai bus jau Partnerystės įstatymas, veto neuždės“, – apie lūkesčius kalbėjo R. Račienė.

Rasa Račienė ir Dovilė Filmanavičiūtė. Butauto Barausko nuotr.

„Prezidentūra mane nustebino jau du kartus – pirmą kartą, kai per kelias valandas sureagavo į mano laišką ir paskyrė susitikimui laiką. Pasijaučiau svarbi. Antrą kartą, kai prezidentas jau viešai pasakė, kad jis kalbėsis su manimi, kaip LGBT vaiką turinčia mama. Visgi jis iškart uždavė toną kitai temai, kuri nėra apie LGBT žmones“, – sakė R. Račienė.

Moteris teigė, kad atstovauja ne tik sau: „Aš stoviu tikrai už daugiau nei tik savo vaiką – aš stoviu už daug vaikų ir daug tėvų, kurie šiandien Lietuvoje dar jaučiasi nepatogiai“.

Esu pasirengęs kalbėtis, esu pasirengęs išgirsti. Tikrai, tai yra jautru, kuomet mama kalba apie savo vaikus.

Kaip informuoja BNS, ketvirtadienį G. Nausėda tikino, kad mamų rūpestis savo vaikais yra jautri tema. „Esu pasirengęs kalbėtis, esu pasirengęs išgirsti. Tikrai, tai yra jautru, kuomet mama kalba apie savo vaikus. Dėl tos priežasties aš tikrai pirmadienį susitiksiu su ponia Račiene“, – sakė G. Nausėda.

Vis dėlto, prezidento nuomone, ši problema yra gerokai didesnė, ir apima abipusę neapykantą. „Kai gerbiama mama kalba apie patyčias, apie grasinimus – mes visi šiandien susiduriame su šiuo fenomenu, nepriklausomai nuo seksualinės orientacijos, šiandien susipriešinimo Lietuvoje yra aiškiai per daug. Man tikrai įdomu su ja pasišnekėti, kaip ji vertina kitų visuomenės grupių persekiojimą, dėl to, kad jos negalvoja, kaip ši visuomenės grupė – juk ir už tai šiandien grasinama net ir mirtimi“, – teigė prezidentas.

Liberalių pažiūrų visuomenininkai ir politikai kritikuoja G. Nausėdą dėl jo konservatyvių nuostatų LGBTQ klausimu ir ragina tvirčiau ginti šios bendruomenės teises. 

Nevyriausybinio Lietuvos žmogaus teisių centro praėjusią savaitę skelbto tyrimo ataskaitoje nurodoma, kad tos pačios lyties poros patiria nelygybę ir siekia įteisinti savo santykius priimant Partnerystės įstatymą. Oponuojantieji šią ataskaitą vadino neatitinkančia reprezentatyvaus, išsamaus tyrimo kriterijų.

Lietuvoje partnerystė nėra įteisinta nei vyro ir moters, nei vienos lyties poroms. Keli ankstesni liberalių politikų bandymai šalyje įteisinti civilinę partnerystę Seime nepasiekdavo priėmimo stadijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lauris

Lauris  portretas
Eik tu nx Rackova tave jau Raskevicius padare rakum kelintam nestume esi jau

Durna nors ir su aukštuoju ,nuprotėjus nežino ko reikalauja.

Durna nors ir su aukštuoju ,nuprotėjus nežino ko reikalauja. portretas
Atrodo kad šiai dienai nėra kitos temos kaip ta Račiene aptarinėti .Dar medikė ,kaip ji baigė mokslus būdama tokia ,,protinga''.

Viktoras

Viktoras portretas
Labai panasi i Belecka,gal sesuo.
VISI KOMENTARAI 116

Galerijos

Daugiau straipsnių