Latvija galės teikti greitąją pagalbą lietuviams

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga su Latvijos sveikatos apsaugos ministre Anda Čakša Bauskėje (Latvija) pasirašė bendradarbiavimo susitarimą, pagal kurį Lietuvos arba Latvijos greitosios medicinos pagalbos (GMP) stotys, ištikus nelaimei, galės teikti paslaugas kaimyninės šalies pasienyje esantiems žmonėms.

Pasak sveikatos apsaugos ministro A. Verygos, tai pirmasis toks susitarimas Lietuvos istorijoje su kaimynine valstybe dėl greitosios medicinos pagalbos teikimo. „Nuo šiol galėsime, nepaisant valstybių sienų, padėti gelbėti žmonių gyvybes. Toks šalių bendradarbiavimas padeda kurti glaudesnius ryšius tarp valstybių ir greičiau pasirūpinti abiejų šalių gyventojais“, - sakė A. Veryga.

Pasak ministro, kartais kaimyninės šalies GMP atvykti pas pacientą ir suteikti pagalbą gali greičiau, todėl svarbu suteikti galimybę medikams teikti pagalbą ne tik savo šalies teritorijoje, bet ir pasienyje esantiems žmonėms.

Ministerijos nuotr.

Kaip prisiminė Latvijos sveikatos apsaugos ministrė A. Čakša, prieš 8 metus trijų Baltijos šalių ministrai pirmininkai sutarė, kad šalims yra būtina bendradarbiauti teikiant greitąją medicinos pagalbą pasienio teritorijose.

„Ir nors šis procesas užtruko ilgai, džiaugiuosi šiandien galėdama pasirašyti bendradarbiavimo susitarimą tarp Latvijos ir Lietuvos. Naują bendradarbiavimo etapą pradedame vedami bendro tikslo - siekio pagerinti greitosios medicinos pagalbos paslaugų prieinamumą pasienio gyventojams“, - sakė Latvijos sveikatos apsaugos ministrė.

Trečiadienį Bauskėje pasirašytas susitarimas įsigalios šalims užbaigus vidaus procedūras - ratifikavus jį Seime. Tuomet Lietuvos ir Latvijos GMP stotys galės tarpusavyje susisiekti ir operatyviai nuspręsti, kaip greičiau suteikti pagalbą nelaimės ištiktiems abiejų šalių pasienio gyventojams.

 

 


Šiame straipsnyje: Latvijapasienisgreitoji pagalba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių