LAT nutarė: BPC informacinės sistemos kūrimo konkurso sąlygos – neteisėtos

Skambinančio žmogaus buvimo vietai tiksliai nustatyti skirtos informacinės sistemos kūrimo konkurso sąlygos yra neteisėtos, galutinai nusprendė teismas.

Projekto vertė siekė 5,5 mln. eurų (su PVM).

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) vasario 2-ąją panaikino ginčytas Bendrojo pagalbos centro (BPC) ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pirkimo sąlygas bei jas pripažino neteisėtomis. Teismas iš dalies tenkino bendrovės „Dekbera“ skundą ir pakeitė apeliacinės instancijos teismo sprendimą. 

Bendrovė įrodinėjo, kad neproporcingos, varžančios tiekėjų konkurenciją ir neskaidrios yra dvi konkurso sąlygos: turėti patirties diegiant informacinę sistemą su vietos nustatymo duomenų priėmimo, apdorojimo ir pateikimo funkcionalumu bei tiekėjams gauti prieigą prie „Motorola Solutions“ Dimetra radijo ryšio tinklo sąsajų.

„Reikalavimas tiekėjams turėti patirties diegiant konkretų vietos nustatymo duomenų priėmimo, apdorojimo ir pateikimo funkcionalumą nėra proporcingas, todėl buvo panaikintas. (...) Nuspręsta, kad nustatyti pažeidimai sudaro pakankamą pagrindą viešojo pirkimo sąlygą panaikinti“, – teigiama LAT pranešime.

Anksčiau Lietuvos apeliacinis teismas tenkino tik dalį „Dekberos“ prašymo ir panaikino vieną konkurso sąlygą – dėl siaurų techninių specifikacijų, kurios būdingos tik BPC paslaugas teikiančiai bendrovei „InnoForce“.

Konkursas paskelbtas 2020-ųjų birželį, tų pačių metų rudenį Vilniaus apygardos teismas „Dekberos“ prašymu jį laikinai sustabdė, bet vėliau bendrovės ieškinį atmetė. Šią nutartį apskundus 2021 metų liepą konkursas Apeliacinio teismo sprendimu buvo nutrauktas, o pastarasis sprendimas buvo nukeliavęs iki LAT bei grąžintas nagrinėti atgal Apeliaciniam teismui.

Konkurso laimėtojas turėtų sukurti ir įdiegti BPC informacinės sistemos programinę įrangą, kuri sudarytų galimybę tiksliai nustatyti skambinančiojo asmens buvimo vietą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių