KT tirs pirmąjį individualų skundą ne iš baudžiamosios srities

Konstitucinis Teismas priėmė Olego Ossinovskio, „Skinest Grupp“ ir „Skinest Rail AS“ individualų konstitucinį skundą dėl Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymo Konstitucijai. Skunde prašoma ištirti, ar įstatymo nuostata, kurios pagrindu Vyriausybė neleido sudaryti sutarčių su bendrove „Skinest Baltija“, nepažeidžia Konstitucijos.

Konstitucinis Teismas spręs, ar Konstitucijos įtvirtintai asmens nekaltumo prezumpcijai neprieštarauja Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymo nuostata, kuri numato, jog asmuo gali būti laikomas neatitinkančiu nacionalinio saugumo interesų vien tik esant prieš asmenį inicijuotam baudžiamajam persekiojimui dėl labai sunkaus, sunkaus ar apysunkio nusikaltimo padarymo, nors nėra priimtas joks teismo apkaltinamasis sprendimas.

Tai pirmasis individualus skundas ne iš baudžiamosios srities, kurį nagrinėti priėmė Konstitucinis Teismas.

Pasak bendrovės „Skinest Baltija“ direktoriaus Valdo Rasimo, Vyriausybė, taikydama šią galimai antikonstitucinę įstatymo nuostatą, uždraudė bendrovei „Lietuvos geležinkeliai“ sudaryti bendrą 3,6 mln. eurų vertės sutartį su bendrove „Skinest Baltija“, nors ji buvo pripažinta pateikusi geriausios kainos pasiūlymus „Lietuvos geležinkelių“ organizuotuose viešuosiuose pirkimuose.

„Skinest Rail AS“ dėl šių Vyriausybės veiklos epizodų taip pat yra pateikusi Lietuvai pranešimą apie galimą Lietuvos–Estijos investicijų apsaugos sutarties pažeidimą bei ketinimą pradėti tarptautinį arbitražą dėl 62 mln. eurų dydžio žalos atlyginimo priteisimo, ir šią veiklą apskundusi Europos Komisijai.

Vilniaus apygardos teismas 2019 m. spalio 8 d. sprendimu ieškovės bendrovės „Skinest Baltija“ ieškinį tenkino ir pripažino neteisėtais atsakovių bendrovių LG CARGO ir „Lietuvos geležinkeliai“ veiksmus vykdant 2019 m. balandžio 17 d. paskelbtą riedmenų, pritaikytų ir sertifikuotų naudoti tarptautiniame susisiekime 1 520 mm pločio vėžėje, įsigijimo konkursą ir pirkimą nutraukė. Teismas konstatavo, kad bendrovė „LG CARGO“ atitinka kriterijus, taikomus įmonėms, kurios privalo pirkimus atlikti pagal Viešųjų pirkimų įstatymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Vaaaai kaip ad'VOK-atams pavyko; ar galima paneigt kad jie ir su KT teisėjais pasidalins... :s
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių