KT – antra byla dėl lenkų asmenvardžių originalo kalba

Konstitucinį Teismą (KT) pasiekė antra byla dėl lenkų asmenvardžių rašymo originalo kalba atitikimą Konstitucijai.

Pirmąjį prašymą, ar galimybė Lietuvos piliečių asmens dokumentuose asmenvardžius rašyti nelietuviškomis w, q ir x raidėmis neprieštarauja Konstitucijai, pateikė Seimo narių grupė. Jį KT teismas priėmė nagrinėti lapkritį.

Antroji byla lapkritį teismą pasiekė Vilniaus miesto apylinkės teismui nagrinėjant lenkų kilmės mokslininko Jaroslawo Wolkonowskio bylą dėl diakritinių raidžių naudojimo asmens dokumente.

Birželį jam buvo leista savo vardą ir pavardę rašyti su diakritiniais ženklais, tačiau generalinei prokurorei rugpjūtį paprašius atnaujinti procesą, Vilniaus apylinkės teismas kreipėsi į KT, kuris turės tarti galutinį žodį.

„Birželį teismas priėmė sprendimą patenkinti prašymą rašyti vardą ir pavardę su lenkiškomis raidėmis w ir diakritine ł. Jokios apeliacijos nebuvo, sprendimas įsigaliojo liepos pradžioje. Nuo tada iki rugpjūčio buvau pilietis su pilna savo pavarde ir vardu“, – trečiadienį spaudos konferencijoje Seime sakė J. Wolkonowskis.

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė procesą prašė atnaujinti argumentuodama tuo, jog gegužę įsigaliojusios įstatymų pataisos leido Lietuvos tautinių mažumų atstovams pasuose pavardes rašyti lotyniškos abėcėlės rašmenimis, tokiais kaip q, w ar x, tačiau galimybės naudoti diakritinius ženklus teisės aktuose nėra.

J. Wolkonowskis teigia, jog keturios jo giminės kartos turėjo pavardę, kurioje buvo dviguba raidė w ir diakritinis ženklas ł.

Jam palankiame sprendime Vilniaus teismas nurodė, kad lenkiška diakritinė raidė ł yra sudaryta lietuviškos raidės l pagrindu, tad tokia raidė, esanti lietuvių abėcėlėje, galima.

„Dabar teismas nusprendė, kad nežino, kokį galutinį sprendimą priimti ir atidavė klausimą į Konstitucinį Teismą. Tokia yra mano situacija“, – teigė mokslininkas.

Jis teigė nenorintis išsiimti naujų asmens tapatybės dokumentų, kuriuose būtų „tik dalinis sprendimas“.

„Galvoju, kad jei pateiksiu prašymą dėl paso ir kortelės, galima interpretuoti, kad sutikau su raidės ł nebuvimu“, – sakė J. Wolkonowskis.

Seimo narė Beata Pietkiewicz teigė, kad galimybe asmens dokumente įrašyti savo pavardę lotyniškais rašmenimis Lietuvoje pasinaudojo 532 žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kiek cia galima zaisti,

kiek cia galima zaisti, portretas
O lenkijoje yra lietuviams tokios isimtis,aaaaaaaaaaa

Burzuazinis nacionalistas

Burzuazinis nacionalistas portretas
Valstybineje Lietuviu abeceleje tokiu raidziu nera. Tuo viskas pasakyta! Jau ima nervinti...

????

???? portretas
????? lenkis ku zydisku hazaris ku ???===
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių