Kova su nelegaliais migrantais: ką Graikijoje darys Lietuvos pareigūnai

Migrantai turi žinoti, kad nelegalūs būdai patekti į Europos Sąjungą nebus toleruojami, tad ekonominiai migrantai bus grąžinami į Turkiją, o už tai tiek pat tikrųjų pabėgėlių priims ES, LRT RADIJUI sako Vidaus reikalų ministro patarėjas Arnoldas Pikžirnis. „Daugiausia mūsų pareigūnai" vykdys konvojavimo funkciją, kuriai reikia itin daug resursų. Iš esmės jie vykdys nelegalių asmenų grąžinimo į Turkiją procedūrą saugiu būdu – sausumos keliais“, – kalba VRM atstovas.

– Europos Vadovų Tarybos posėdyje ES ir Turkija susitarė dėl nelegalios migracijos srautų valdymo priemonių: susitarta, kad naujai atvykstantys nelegalūs migrantai bus grąžinami į Turkiją, o kartu bus pradėta įgyvendinti sistema „vienas už vieną“, pagal kurią už kiekvieną iš Graikijos salų į Turkiją grąžintą nelegaliai į ES patekusį asmenį į ES bus perkeliamas siras iš Turkijos. Esą tai skatins Sirijos pabėgėlius nesirinkti nelegalių rizikingų kelių ir garantuos jų teisėtą atvykimą į ES. Lietuva, įvertinusi agentūrų kvietimus, nusprendė skirti 25 pareigūnus – po 10 Lietuvos policijos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų bei 5 Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnus. Paaiškinkite plačiau, kokia yra sistema „vienas už vieną“?

– Esminis signalas, kurį turime pasiųsti migrantams, kurie įvairiausiais būdais pasiekia ES, yra tas, kad nelegalūs būdai patekti į ES nebus toleruojami, o mes siūlome kitą kelią, kuris remiasi žmoniškumo principais, – po visų patikrų iš Turkijos į ES priimsime tuos, kuriems iš tikrųjų tos pagalbos reikia, t. y. tikruosius pabėgėlius. Taigi kiekvienas migrantas, kuris nelegaliais būdais pasiekė ES teritoriją (šiuo atveju Graikiją), bus automatiškai perkeliamas į Turkiją.

Kol kas numatyta, kad tai užtruks iki dviejų savaičių. [...] Ir tada, jau vykdant perkėlimo procedūrą, iš Turkijos būtų perkeliami asmenys, kuriems reikia tarptautinės apsaugos, t. y. karo pabėgėliai iš Sirijos. Vienas esminių dalykų, kodėl ES tai buvo priimtinas principas, tas, kad mes taip išlaikome savo principus padėti tiems, kuriems reikia pagalbos, ir taip atskiriame tikruosius pabėgėlius nuo ekonominių migrantų.

– Šiai priemonei įgyvendinti prašoma 1,5 tūkst. pareigūnų, 50 grąžinimo ekspertų bei 400 prieglobsčio specialistų. Kaip prisidės Lietuva, ar turime tokių specialistų?

– Tai – mūsų policijos, Sienos apsaugos tarnybos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai. Daugiausia jie vykdys konvojavimo funkciją, kuriai reikia itin daug resursų. Iš esmės jie vykdys nelegalių asmenų grąžinimo į Turkiją procedūrą saugiu būdu – sausumos keliais. [...] Manau, žiūrint į kaimynines valstybes, mes nemenkai prisidedame ir parodome solidarumą.

– Pasieniečiai jau dalyvavo panašioje misijoje. Ar jų darbas pasiteisino?

– Labai svarbu ir išlaikyti europinį solidarumą, ir pareigūnams sveika pamatyti, kokia ten situacija. Misija Slovėnijoje, kuri baigsis balandžio mėnesio pradžioje, parodė, kad tuos srautus valdant reikia visos ES valstybių pastangų. Tai labai atitinka mūsų principą, kurį mes nuolat kartojame ES, kad už valstybių ir ES išorinių sienų saugumą atsakingos ne tik tos valstybės, kurios turi išorines sienas, bet apskritai visos ES valstybės.

– Tie 25 pareigūnai jau turbūt yra parinkti? Kaip jiems bus atlyginta?

– Visų pirma finansavimas yra iš agentūros „Frontex“ lėšų. Taip pat jiems bus mokamas atlyginimas iš valstybės lėšų, kaip ir dirbant čia.

– Kada jie iškeliaus?

– Dabar mes laukiame galutinio patvirtinimo iš „Frontex“. Jie gali išvykti jau rytoj, bet reikia sulaukti detalaus „Frontex“ operacinio plano. Procesai šiek tiek užtruko, bet turėtume tai žinoti iki Velykų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dfv

dfv portretas
švaistys valstybės pinigus ,nes es nesugeba apsaugoti savo sienų net ne karo metu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių