Kol kas užsienio lietuviai balsuoti internetu negalės

Seimas antradienį atmetė įstatymų pataisų projektus, kuriais siūlyta įteisinti internetinį balsavimą užsienio lietuviams.

Projektus atmesti siūlė pagrindinis juos svarstęs Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas, tą daryti siūlė ir visi kiti projektus svarstę parlamento komitetai.

Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) nurodė, kad internetinis balsavimas gali prieštarauti konstituciniams principams, nes kiltų abejonių dėl balsavimo slaptumo užtikrinimo.Taip pat TTK išvadoje pažymėjo, kad balsuoti internetu galėtų tik užsienyje esantys piliečiai, tačiau tokia teisė nebūtų suteikta gyvenantiems Lietuvoje, o tai prieštarautų lygios rinkimų teisės principui.

Grupės Seimo narių pateiktais projektais siūlyta, kad per visus rinkimus bei referendumus užsienyje gyvenantys Lietuvos piliečiai galėtų balsuoti internetu Vyriausiosios rinkimų komisijos svetainėje.

Pageidavimą dėl internetinio balsavimo įteisinimo išeivijos lietuviai yra išsakę ne kartą, Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija jau keliskart dėl to yra priėmusi atitinkamas rezoliucijas.

Seimas anksčiau irgi buvo pradėjęs teisėkūros procedūras, kuriomis būtų įtvirtintas internetinis balsavimas, tačiau tokios iniciatyvos nesulaukia paramos parlamente. Internetinio balsavimo kritikai nuogąstauja dėl elektroninių sistemų patikimumo bei galimos neleistinos įtakos rinkėjų valiai.a



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių