Karščio rekordo šią vasarą jau nebelaukiama

Sinoptikai sako, kad šią liepą jau nebus pasiektas Lietuvos karščio rekordas. Jis lygiai prieš 15 metų užfiksuotas Zarasuose. Tuomet čia buvo 37,5 laipsnio šilumos.

Būtent liepą fiksuoti ne tik visos Lietuvos, bet ir daugelio atskirų miestų karščiausi orai. Tačiau dėl klimato pokyčių, specialistai nesiryžta spėti, ar tokios temperatūros šią vasarą dar sulauksime, praneša Lietuvos radijas.

Klimatologė Audronė Galvonaitė sako, kad šiemet aukščiausiai termometro stulpelis pakilo liepos 17-18 dienomis, o 1994-ųjų vasara, kai fiksuotas karščio rekordas, buvo išskirtinė.

„Oro temperatūra virš 30 laipsnių laikėsi net keletą parų, kai kuriose stotyse - net iki 15 dienų. Tuomet jau galėjome pradėti kalbėti apie tokį reiškinį, kaip vadinamos karščio bangos“, - teigė klimatologė.

Pasak A.Galvonaitės, šiai vasarai būdingas naujas reiškinys - staigūs temperatūros pokyčiai, kai po itin karštos dienos, kita būna dešimčia laipsnių vėsesnė. Lyginant kelių dešimtmečių orus, pastebima, kad lietuviškos vasaros darosi sausringos, o pasitaikantys įvairūs gamtos reiškiniai yra vis ekstremalesni.

Pasaulyje aukščiausia temperatūra - 57,7 laipsnio - užfiksuota Libijoje. 


Šiame straipsnyje: oraikarščio rekordas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių