Šauktinių sąrašai bus paskelbti šią savaitę

Krašto apsaugos ministerijoje trečiadienį sudaryti šių metų šauktinių sąrašai, juos ketinama paskelbti dar šią savaitę.

„Šiandien sudaryti sąrašai bus paskelbti viešai interneto svetainėje sauktiniai.karys.lt rytoj, o vėliausiai penktadienį. Tikimės, kad tuos sąrašus jaunuoliai pasižiūrės neatidėliodami“, – trečiadienį žurnalistams sakė Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos vadovas Arūnas Balčiūnas.

Jo teigimu, sąrašuose – apie 54 tūkst. jaunuolių, tarp kurių – ne tik 18-23 metų karo prievolininkai, bet ir jaunuoliai iki 26 metų, kuriems tarnyba buvo atidėta dėl studijų.

„Nereikia nuliūsti tiems, kurie nepateko į šaukiamųjų sąrašus, tai yra galimybė visiems savo noru ateiti ir atlikti tarnybą iki 38 metų. Mes tą visada skatiname ir esame pasirengę atsižvelgti į jų pageidavimus, norus“, – teigė A. Balčiūnas.

Šaukiamųjų – per 3,8 tūkst.

Iš viso pašaukti tarnauti kariuomenėje šiemet ketinama kaip ir pernai – 3828 jaunuolius.

„Mūsų tikslas išlieka nepakitęs – mes siekiame, kad per metus tarnybą atliktų ne mažiau nei 3,8 tūkst. jaunuolių“, – žurnalistams sakė krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus.

Jo teigimu, pernai pašaukti tokį skaičių jaunuolių sutrukdė COVID-19 pandemija.

Pasak viceministro, daugiau kaip 90 proc. jaunuolių atlikti tarnybos ateina savo noru arba išreiškia pirmumą – tokiems jaunuoliams atitenka didesnės išmokos. Privalomai pašaukiama apie 10 proc. šauktinių.

„Tikimės, kad tos tendencijos išliks ir toliau“, – teigė viceministras.

Karo prievolininkų sąrašai sudaromi atsitiktine tvarka, naudojantis kompiuterių programa. Sudarymą stebi kariuomenės ir visuomenės atstovai.

Į sąrašus patekusiems karo prievolininkams šaukimo nurodymai paštu nebus siunčiami.

Privalomoji pradinė karo tarnyba trunka devynis mėnesius, ją Seimas atnaujino 2015 metais, reaguojant į Rusijos veiksmus Ukrainoje.

Diskusija dėl visuotinio šaukimo į kariuomenę

Artimiausiu metu ketinama pradėti diskusiją tarp institucijų ir su visuomene dėl visuotinio šaukimo į kariuomenę, teigia krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus.

„Buvo parengta studija ir mes planuojame, kad artimiausiu metu pradėsime diskusijas dėl visuotinio šaukimo. Tai bus diskusija tarp institucijų ir su visuomene“, – trečiadienį žurnalistams sakė viceministras.

Jo teigimu, norima diskusiją su visuomeninėmis organizacijomis pradėti sausį.

Ž. Tomkus taip pat sakė, kad tikslas yra „kuo greičiau apsispręsti“ dėl visuotinio šaukimo, nes „įgyvendinti visuotinio šaukimo principą nebus lengva“.

Pasak viceministro, visuotinis šaukimas į kariuomenę reikštų didesnį „visuomenės įtraukimą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Izvalgus

Izvalgus portretas
Kodel beveik viskas, kas surista su Lietuvos kariuomene, yra vadovaujama kazkokiu ne visai lietuviskos kilmes zmoniu, su keistais vardais ir pavardem? Cia taip netycia gaunasi? ;)

tai

tai portretas
gal su vyrvadu versim sia saika kaip kazakai tai junkimes isvien visi saiku atsikratymui===

Anonimas

Anonimas portretas
Turėčiau sūnų tikrai neleisčiau i tarnybą, tokios šalies.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių