Įvertino: A. Lukašenkos režimas siunčia signalą – tie, kas priešinsis, negalės pabėgti

Minsko režimui dar labiau suvaržius Baltarusijos piliečių laisves ir uždraudus jiems išvykti į užsienį, jei šie neturi nuolatinio leidimo ten gyventi, ekspertas Lietuvoje tokį sprendimą vertina kaip represijas prieš tautą ir nurodo galimus Baltarusijos valdžios elgesio tikslus.

Ne tik R. Pratasevičius

Pasak Vilniaus politikos analizės instituto vyriausiojo analitiko Mariaus Laurinavičiaus, dabartinius laisvo judėjimo suvaržymus Baltarusijos piliečiams galima vertinti kaip represijas. Tačiau tai esą gali turėti ir labai konkrečių tikslų. Vienas jų galimai susijęs su gegužės 23-iąją Minske priverstinai nutupdyto „Ryanair“ orlaivio, kuriuo skrido Ramanas Pratasevičius, incidentu, tačiau tai – ne vienintelė priežastis.

„Operacija, kuri šiuo metu vykdoma, yra nutaikyta ne tik į R. Pratasevičių, bet galimai ir į visą tinklą asmenų, ar net organizacijų, kurios, tikėtina padėjo Baltarusijos režimą demaskuojantiems informacijos kanalams, tarp kurių ir „Nexta“, demaskuoti režimą. Tie kanalai rėmėsi informacija, gauta iš režimo vidaus. Buvo pranešimas, kad skrisdamas Minske priverstinai nutupdytu „Ryanair“ lėktuvu R. Pratasevičius turėjo kompiuterį, kurį bandė slėpti. Būtų sunku patikėti, kad tame kompiuteryje nebuvo visų kontaktų ar būdų, kaip jis tą informaciją gavo. R. Pratasevičiaus apklausos, šiuo metu vykdomos Minske, yra tik viena visų šou dalių. Manau, kad šiuo metu aiškinamasi, kas tame kompiuteryje. Nežinau, kiek jis buvo visa tai apsaugojęs, ir kiek buvo įmanoma tai padaryti, bet, manau, kad tai yra vienas iš pagrindinių taikinių“, – svarstė pašnekovas.

M. Laurinavičius dar kartą pakartojo – akivaizdu, kad Baltarusijos režimas bando sutraukyti visą pasipriešinimo tinklą – pradedant nuo žurnalistų ir baigiant kitais žmonėmis. Nors žinoma, kad prieš nutupdant „Ryanair“ orlaivį, anksčiau lėktuvu skrido ir Sviatlana Cichanouskaja, tačiau, sako vyriausiasis analitikas, neatmestina tikimybė, kad R. Pratasevičiaus sulaikymas Baltarusijos režimui buvo naudingesnis turint tikslą sužinoti, kas režimo viduje veikia prieš režimą.

Kad nepabėgtų?

„Gali būti siekiama, kad tie žmonės, kuriuos režimui pavaldūs asmenys jau pradėjo gaudyti, arba tikisi sugauti, neišvyktų iš šalies, nes, panašu, kad režimas ėmėsi politinio pasipriešinimo lauko išvalymo taktikos sulaikant, uždarant į kalėjimus. Visai tikėtina, kad siekiama net ir fizinio kažkurių žmonių pašalinimo, jei to reikės. Tokiu atveju, sienų uždarymas, kad tie asmenys nepabėgtų, yra ne vienintelė, bet tikėtina priežastis“, – detalizavo pašnekovas.

Paklaustas, kiek ilgai Baltarusijos režimas savo piliečiams gali neleisti išvykti iš šalies, M. Laurinavičius teigė, kad tai prognozuoti sunku, nes, pavyzdžiui, Sovietų Sąjunga taip savo piliečius laikė dešimtmečiais. Tad niekas, sako jis, negali garantuoti, kad A. Lukašenka taip pat nesiims pastarosios taktikos.

Tai gali būti tiesiog signalas, kad bet kas, kas imsis pasipriešinimo, neturės net galimybės pabėgti, kai sienos uždarytos, ir vis tiek bus pagauti bei vienaip ar kitaip sunaikinti.

„Bandydami visiškai sunaikinti pasipriešinimą, jie stengiasi neutralizuoti ne tik visus pasipriešinimo židinius šalies viduje, bet ir parodydami piliečiams, kad jie niekur nuo to negali pabėgti. Tai gali būti tiesiog signalas, kad bet kas, kas imsis pasipriešinimo bet kokia forma, neturės net galimybės pabėgti, kai sienos uždarytos, ir vis tiek bus pagauti bei vienaip ar kitaip sunaikinti fiziškai ar psichologiškai. Tai – represijos, nukreiptos prieš savą tautą. Žvelgiant iš Baltarusijos režimo pusės, tokios represijos labai ciniškai racionalios“, – įstikinęs Vilniaus politikos analizės instituto vyriausiasis analitikas.

Bendra teroristinė erdvė

Baltarusijos piliečiams, neturintiems nuolatinio leidimo gyventi užsienyje, iš šalies išvykti uždrausta, tačiau kelionėms oro transportu šis draudimas netaikomas, bet, atsižvelgiant į tai, kad Europos Sąjungos aviakompanijos šiuo metu aplenkia Baltarusijos oro erdvę, ar tai galėtų reikšti, kad baltarusiams vienintelė kryptis – Rusija?

„Nėra prasmės skirstyti erdvės į Rusiją ir Baltarusiją – tai bendra nusikalstama, teroristinė erdvė, veikianti tais pačiais metodais.  Jie puikiai žino, kas ir taip yra akivaizdu, kad jei Rusija pati surengė tariamo perversmo prieš A. Lukašenką demaskavimą ir Maskvoje suėmė jo partnerius, jie puikiai žino, kad bandymas bėgti į Rusiją yra tas pat kaip pervažiuoti iš Minsko į Gardiną ar panašiai – niekuo saugesni žmonės ten jaustis negalėtų“, – pabrėžė ekspertas.

Neleidžia išvykti

Primename, kad Minsko režimas antradienį dar labiau suvaržė baltarusių galimybes išvykti iš šalies. Baltarusijos sienos apsaugos tarnyba platformoje „Telegram“ paskelbtame pareiškime nurodė „pastaruoju metu gavusi daug prašymų išvykti iš Baltarusijos remiantis turimu leidimu gyventi [užsienyje]".

Tačiau, anot tarnybos, išvykti iš Baltarusijos gali tik piliečiai, turintys dokumentus, suteikiančius jiems teisę „nuolat gyventi užsienio valstybėje“.    Tarnyba pridūrė, kad „leidimas laikinai gyventi... nėra priežastis vykti į užsienį“.

Šis žingsnis žengtas pastaraisiais mėnesiais dešimtims baltarusių palikus šalį, Minsko režimui brutaliai slopinant opoziciją po beprecedenčių protestų bangos, kurią išprovokavo Vakarų demokratijų nepripažįstamas autoritarinio prezidento A. Lukašenkos perrinkimas naujai kadencijai pernai rugpjūtį.

Pasak Baltarusijos opozicijos lyderės S. Cichanouskajos, baltarusiai tapo režimo įkaitai savo šalyje. „Mes suprantame, kad dabar Baltarusijos žmonės tapo įkaitais savo šalyje – tie, kurie yra kaltinami, dabar nebetruri jokios galimybės išvykti iš šalies. Bet šią situaciją lėmė režimas, ne Europos Sąjungos lyderių sprendimai, Lukašenka yra tas, kuris įstūmė šalį į šią situaciją“, – žurnalistams Vilniuje trečiadienį sakė S. Cichanouskaja.

Ji taip pat teigė, kad Europos Sąjungos šalys galėtų imtis sprendimų plačiau atverti sienas nuo režimo bėgantiems baltarusiams. „Tai yra Europos Sąjungos šalių sprendimai, mes negalime jų paveikti, bet mes pasisakome už sausumos sienų atvėrimą baltarusiams, kuriems pavyko ištrūkti“, – teigė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
O aš birželio mėnesį jau du kartus aplankiau Baltarusiją. Absoliučiai jokių problemų. Rami, saugi šalis. Sutikau tik vieną žmogų, nusiteikusį prieš Lukašenką. Bet jis šiek tek trenktas, kaip mūsų liandzberginiai. Visi kiti palaiko Lukašenką ir tik šaiposi iš mūsų valdžios debilų.

NUOMONĖ

NUOMONĖ portretas
manau tai finansinės problemos. Nenori kad išvežtų valiutą...O visi nelegalai NAUDINGI Batiokui nes atveža dolcus į Bulbastaną ir todėl skatina nelegalią migraciją...Nelegalus sienos perėjimas nelegalui kainuoja nuo 10 iki 15 tūkstančių dolcų....

Pabaikit

Pabaikit portretas
Kur jankiai su savo spec tarnybom, tegul apvalo ir prezidente iš Lietuvos atgal siunčia valstybę valdyt...
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių