Įspėja Raseinius: vandens gręžinuose didėja arseno kiekis

  • Teksto dydis:

„Raseinių vandenų“ tiekiamame vandenyje rajono gyventojams arseno kiekis neviršija normų, tačiau, palyginti su praėjusiais metais, gerokai padidėjo, įspėja specialistai.

Tuo metu kai kurių privačių gręžinių vandenyje arseno kiekis viršija leistiną vertę, nustatė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), liepą ir rugpjūtį atlikusi tyrimus Raseinių rajono vandens gręžiniuose.

VMVT valstybinė maisto produktų inspektorė Ilona Drulytė sako, kad nuolat stebima Ražaitėlių ir Šienlaukio vandenviečių vandens kokybė.

„Tyrimai parodė, kad „Raseinių vandenims“ išgręžus naujus gręžinius, problemą iš dalies pavyko išspręsti. Tačiau nerimą kelia tai, kad per metus viename iš naujų gręžinių arseno kiekis vėl gerokai padidėjo. Taip pat ir privačių gręžinių tyrimų rezultatai rodo vandens taršą arsenu“, – sakė VMVT l. e. p. skyriaus vedėja-valstybinė maisto produktų inspektorė Ilona Drulytė.

Pasak tarnybos, arseno kiekis „Raseinių vandenų“ naujai išgręžtuose gręžiniuose neviršija ribinės normos, t. y. 10 mikrogramų litrui (µg/l), tačiau yra arti jos. Ražaitėlių vandenvietėje liepą jis siekė 8,6± 1,1 µg/l, Šienlaukio – 5,8± 0,7 µg/l. Vis dėlto specialistai atkreipė dėmesį, kad palyginti su pernai atliktais tyrimais, iš Ražaitėlių vandenvietės tiekiamame geriamajame vandenyje arseno kiekis gerokai padidėjo.

Leistiną ribą arseno kiekis rugpjūtį viršijo kai kuriuose privačiuose gręžiniuose: Poškiškės kaime jis siekė 15,2± 1,9 µg/l, Ražaitėlių – 29,6± 3,7 µg/l. Arti ribinės vertės arseno kiekis aptiktas ir Ūninkių kaimo gyventojo gręžinyje (9,91± 1,24 µg/l).

VMVT perdavė visą informaciją institucijoms, kurios turėtų įvertinti surinktus tyrimų duomenis ir nustatyti taršos arsenu priežastis. Sprendimų situacijai suvaldyti ieško Raseinių savivaldybė, „Raseinių vandenys“  ir geologijos specialistai.

Gyventojams, kurių gręžiniuose arseno kiekis viršija nustatytas normas, rekomenduojama negerti šio vandens ir nenaudoti jo maistui.

Raseinių rajono meras Algirdas Gricius patikino, kad nuo pernai situacija aktyviai stebima, imtasi priemonių siekiant arseno kiekį sumažinti.

„Prie Ražaitėlių gręžinyje, vienoje iš vietovių, savivaldybės ir aplinkosauginės progarmos lėšomis buvo išvalyta teritorija, kur turėjome įtarimų dėl chemikalų sandėlio. Yra įtarimas, kad arseno kiekis didėja dėl geologinių priežasčių, dėl požeminio vandens svyravimų. Tos požeminės srovės greičiausiai paplauna tam tikrus giluminius grunto sluoksnius, kur galbūt net ir iš kitų vietovių patenka to arseno“, – BNS sakė A. Gricius.

Anot jo, Šienlaukio vandenvietėje nepasiteisinus pernai iškastiems gręžiniams, planuojama daryti dar gilesnius gręžinius, tačiau dar bus laukiama geologų atsakymų, ar tikslinga čia daryti dar vieną gręžinį, ar įrengti vandenvietę kitose vietose.

Padidėjęs užterštumas arsenu Raseinių rajono gręžiniuose nustatytas prieš metus, tuomet gyventojams rekomenduota maistui vandens nenaudoti. Bendrovės „Raseinių vandenys“ teigimu, pernai prie vandenvietės Ražaitėliuose buvo prisijungusios 10, Šienlaukyje – 30 sodybų.

Arsenas – organizme linkęs kauptis sunkusis metalas. Jis gali sukelti mažakraujystę, galvos skausmus, kvėpavimo takų ligas, nuplikimą, arseno sukeltos ligos gali pasireikšti ne iš karto. Pasak Sveikatos centro, arsenas į aplinką patenka iš chemijos, farmacijos, elektronikos, tekstilės, optikos, energetikos, trąšų pramonės įmonių ir jų gaminių. Arseno yra ir akmens anglies pelenuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o kay

o kay portretas
Lietuva tai polia ciudes kas nors linksminasi turi ar seno ir jį platina

reikia

reikia portretas
isaiskint kas ta arsena pila tai samoningas zmoniu nuodijamas visais budais ir tai u. spec. t. darbas......
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių