Parlamentarai neuždraudė daugiabučių gyventojams rūkyti balkonuose (atnaujinta)

  • Teksto dydis:

Seimui antrą kartą nepavyko uždrausti rūkyti daugiabučių namų balkonuose.

Už draudimą antradienį balsavo 37 parlamentarai, prieš buvo 22, susilaikė 25 Seimo nariai. Vieningiausiai už draudimą balsavo konservatoriai, tik vienas iš jų susilaikė, vieningiausi prieš buvo liberalai, kitų frakcijų atstovai balsavo ir „už“, ir „prieš“.

Pagal pataisas, taip pat norėta uždrausti rūkyti teritorijose arčiau negu dešimt metrų spinduliu apie daugiabučius gyvenamuosius namus. Tačiau antradienį pritarta pasiūlymui šios normos atsisakyti.

„Gyventojai, kurie gyvena aukštesniuose aukštuose, iš tikrųjų neturi uostyti ir nuodytis dūmais, kurie kyla iš žemesnių aukštų, ypatingai vaikai. Kai kuri sako ir labai neteisingai interpretuoja, kad balkonas yra privati nuosavybė, taip nėra. Liftai, stogai ir balkonai yra bendrosios nuosavybės objektai“, – tvirtino socialdemokratė Birutė Vėsaitė.

„Netolerancija nesveikam poelgiui turėtų plisti, o ne apsiriboti tuo, kiek esame pasiekę“, – už projektą agitavo konservatorius Kęstutis Masiulis.

Pasak jo, didelį pasipriešinimą buvo sukėlęs ir draudimas rūkyti kavinėse, restoranuose, tačiau visuomenė greitai priprato prie to ir yra patenkinta šiuo reikalavimu.

Liberalas Andrius Mazuronis naująjį draudimą rūkyti balkonuose vadino absurdišku ir klausė, kaip įstatymo norma būtų įgyvendinama.

„Man atrodo, kad tai dar vienas iš tų įstatymo projektų, kai Seimas bando reguliuoti tai, kas nėra Seimo valioje“, – teigė jis.

Liberalas Kęstutis Glaveckas ironizavo, kad jam nepatinka kepamos žuvis kvapas bei siūlė apsvarstyti galimybę uždrausti ir šį kvapą. Eugenijus Gentvilas svarstė, kad uždraudus rūkymą, kitas žingsnis galėtų būti draudimas balkone valdyti raugintus kopūstus, nes jie irgi skleidžia nemalonų kvapą.

„Praktiškai nė vienoje pasaulio valstybėje nėra tokio konkretaus draudimo. Iš tikro toks draudimas egzistuoja tik Papua Naujojoje Gvinėjoje. Jis yra dėl to, kad jeigu tas žmogus, įsilipęs į palmę, užsirūkys, jis gali padegti palmę“, – sakė K.Glaveckas.

Policijos ir Vilniaus savivaldybės atstovai abejojo dėl tokių pataisų praktinio įgyvendinimo.

Po balsavimo Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė pasiūlė mesti rūkyti, tuomet nereikėtų priimti jokio įstatymo.

„Nerūkykime visi, aiškinkime kitiems, kad nerūkytų, ir panaikiname tą rūkomąjį čia (šalia Seimo salės – BNS). Tai bus pirmas žingsnis nerūkyti. Visi sutinkate? Gerai, paprašysime Seimo kanceliarijos rūkomąjį panaikinti“, – pareiškė parlamento vadovė, nepaisydama garsaus kolegų nepritarimo.

2014 metų pabaigoje Seimas jau mėgino nustatyti tokį draudimą. Tuomet priimti įstatymo pataisą pritrūko balsų. Projekto kritikai tvirtino, kad taip Seimas įsiveltų į buitinius konfliktus, papildomai būtų apkrauta policija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KEMBRIKAS

KEMBRIKAS portretas
O ka daryti ,kai kas zugzciai pabezda ,kad net asaros istryksta ,duot i nosi ar spirti i subine ,profesonalai atsakykit.

KEMBRIKAS

KEMBRIKAS portretas
Dabar svarstys nauja draudima Kakot 2kart i menasi ,sisiot4 .Taupisim vandeny ir medie na Uspakaly gramdysin aliuminiu saukstu visam gyvenimui uzteks,galesim palikti palikuoniam.Seme pirmyn i sviesu rytoju.

vartotojas

vartotojas portretas
avinu banda ne seimas, paziurekit kas darosi prie mokyklu esantys daugiabuciu laiptines, pastoviai pacuku armija susirenka ir traukia duma, butu uzdraude prie daugiabuciu rukyti, butu sunkiau ir pacukams rukyti laukuose
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių