I. Šimonytė ir S. Cichanouskaja aptarė Lietuvos paramą Baltarusijos opozicijai

  • Teksto dydis:

Premjerė Ingrida Šimonytė penktadienį per susitikimą su Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja aptarė tolesnę Lietuvos paramą Baltarusijos žmonėms.

„Politinių kalinių išlaisvinimas, represijų pabaiga, laisvi, demokratiški rinkimai – svarbiausi žingsniai, kurių reikalauja baltarusiai. To paties reikalauja Lietuva ir visas demokratinis pasaulis“, – Vyriausybės pranešime cituojama Lietuvos premjerė.

Anot jos, Lietuva siekia toliau stiprinti spaudimą Baltarusijos režimui ir pasisako už Europos Sąjungos sankcijų plėtrą.

„Ne Baltarusijos žmonės, kovojantys už laisvę ir pamatinę teisę patiems spręsti savo šalies likimą, yra opozicija – tai kruvinas Aliaksandro Lukašenkos režimas seniai virto opozicija savo šalies žmonėms“, – teigė I. Šimonytė.

Nuo praėjusių metų rugpjūčio persekiojamiems Baltarusijos piliečiams Lietuva nemokamai išduoda nacionalines vizas, suteikia politinį prieglobstį.

Pirmadienio duomenimis, į Lietuvą atvykti dėl humanitarinių priežasčių leista 792 Baltarusijos piliečiams. 367 iš šiuos leidimus gavusių žmonių jau yra Lietuvoje, prieglobsčio paprašė 87 asmenys.

Ne Baltarusijos žmonės, kovojantys už laisvę ir pamatinę teisę patiems spręsti savo šalies likimą, yra opozicija – tai kruvinas Aliaksandro Lukašenkos režimas seniai virto opozicija savo šalies žmonėms.

Anot pranešimo, ieškoma būdų toliau paprastinti migracijos procedūras, lengvinti sąlygas baltarusiškiems verslams persikelti į Lietuvą.

Lietuva taip pat suteikia medicinos pagalbą ir reabilitaciją represijų aukoms, Lietuvos universitetuose skirtos 89 stipendijos bakalauro programų studentams iš Baltarusijos, dar 20 stipendijų magistrantūros studijoms planuojama skirti šiemet.

Baltarusijoje nuo praėjusių metų rugpjūčio mėnesio tęsiasi protestai dėl prezidento rinkimų klastojimo. Minsko režimo pareigūnai protestus malšina jėga.

Į Lietuvą po rinkimų pasitraukė buvusi kandidatė į prezidentes S. Cichanouskaja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

T

T portretas
Tu blionde žiurėk savo valstybę o nelysk i baltarusija

V

V portretas
Tai matau elektra ais tik kaina išbrungs

Anonimas

Anonimas portretas
reikia pasiskolin is banku milijarda su desimt procentu palukanu ir paremt baltarusios opozicja tuo milijardu
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių