Į Lietuvą su tankais ir šarvuočiais atvyko nauja JAV karių pamaina

Į Lietuvos kariuomenės generolo Silvestro Žukausko poligoną Pabradėje atvyko ir jau pratyboms dislokavosi naujoji Jungtinių Amerikos Valstijų sausumos pajėgų rotacija, antradienį pranešė Krašto apsaugos ministerija.

JAV sausumos pajėgų 8-ojo kavalerijos pulko 2-ojo bataliono kariai pakeitė rugsėjį į Lietuvą pratyboms atvykusį 2-osios brigados 69-ojo pulko 2-ąjį batalioną, kuris jau baigė savo pratybas ir išvyko namo.

Kaip BNS informavo Krašto apsaugos ministerija, šiuo metu į Lietuvą yra atvykę apie 400 karių.

Anot ministerijos, planuojama, kad naujasis sunkusis JAV batalionas pratyboms Lietuvoje bus dislokuotas apie aštuonis mėnesius, iki vasaros pabaigos.

„JAV yra pagrindinė Lietuvos transatlantinė sąjungininkė, kurios indėlis į gynybos ir atgrasymo stiprinimą visame regione yra nepakeičiamas. JAV karių buvimas kartu su NATO pajėgomis Lietuvoje sustiprina viso rytinio NATO flango saugumą, todėl Lietuva deda pastangas, kad būtų sukurtos visos reikiamos sąlygos sąjungininkų pajėgų rotacijoms Lietuvoje“, – pranešime cituojamas krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Anot jo, Lietuva siekia, kad JAV svarstytų Lietuvą kaip nuolatinę savo pajėgų dislokavimo vietą, todėl investuoja į infrastruktūrą, kuria sąlygas amerikiečių karių dislokavimui.

„Esame pasirengę priimti JAV pajėgas ir sudaryti jiems visas galimybes užtikrinti karinį rengimą bei savo užduočių vykdymą. Bendros JAV ir Lietuvos karių pratybos Lietuvoje neabejotinai gerina sąveiką su sąjungininkų kariais“, – teigė ministras.

Esame pasirengę priimti JAV pajėgas ir sudaryti jiems visas galimybes užtikrinti karinį rengimą bei savo užduočių vykdymą.

JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas Gilchristas (Robertas Glikristas) teigia, kad JAV yra dėkingos Lietuvai už dideles investicijas į gynybą ir nuolatinį pratybų vietų modernizavimą, leidžiantį organizuoti mokymus ir taip gerinti Lietuvos ir JAV karių sąveiką ir kovinį pasirengimą.

Į Lietuvą iš savo nuolatinės dislokacijos vietos Fort Hude, Teksaso valstijoje, atvykę JAV kariai atsigabeno savo karinę techniką ir ginkluotę: tankus „Abrams“, šarvuočius „Bradley“ be kitą įrangą.

Pasak ministerijos, jie jau pradėjo bendradarbiauti su Lietuvos kariuomenės, Rukloje dislokuotos NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės kariais.

JAV kariams vadovauja pulkininkas leitenantas Stevenas Jackowskis (Stivenas Džekovskis).

Lietuvoje JAV kariai laikysis visų reikalavimų, padedančių mažinti Covid-19 plitimą. Pasak S. Jackowskio, karių ir bendruomenių, į kurias jie atvyksta, apsauga – svarbiausias prioritetas.

Atsiųsdama karius JAV demonstruoja kolektyvinės gynybos įsipareigojimus NATO sąjungininkams, užtikrinant saugumą Europoje po agresyvių Rusijos veiksmų Ukrainoje.

JAV sausumos pajėgų kariai Baltijos šalyse ir Rytų Europoje rotuojasi ir treniruojasi nuo 2014-ųjų pavasario.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sputnik

Sputnik  portretas
puiki naujiena, tik reikia tris kart didesnio kiekio ir Patriot sistemų

Salin vatnikus

Salin vatnikus portretas
P1d0raškos jau is proto kraustytis pradejo isgirde tai.

Burzuazinis nacionalistas

Burzuazinis nacionalistas portretas
Sveiki atvyke. Welcome.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių