Į ES Bendrojo Teismo teisėjus pretenduoja aštuoni kandidatai

  • Teksto dydis:

Teisingumo ministerijos paskelbtoje atrankoje į Europos Sąjungos Bendrojo Teismo teisėjo pareigas dalyvauja aštuoni pretendentai.

Siekdama atrankos viešumo ir skaidrumo, ministerija pirmą kartą paskelbė jų pavardes.

Savo kandidatūras į šią poziciją pateikė Tadas Antanaitis, Darijus Beinoravičius, Tomas Davulis, Lyra Jakulevičienė, Saulius Lukas Kalėda, Mažvydas Michalauskas, Virgilijus Valančius ir Lijana Visokavičienė.

Anot Teisingumo ministerijos pranešimo, pretendentus vertins darbo grupė, o geriausiai įvertinto pretendento kandidatūra bus teikiama tvirtinti Vyriausybei.

Kandidatūrą patvirtintus Vyriausybei, dėl jos dar bus konsultuojamasi su Seimu, jai taip pat turės pritarti prezidentas. Tuomet Lietuvos kandidato tinkamumą pareigoms vertins specialus pagal ES teisę sudarytas komitetas.

Preliminariai Lietuvos pasiūlytas kandidatas teisėjo pareigas pradėtų eiti šių metų antrą pusmetį.

Europos Sąjungos Bendrąjį Teismą sudaro du teisėjai iš kiekvienos valstybės narės.

Šiuo metu ten dirba 2019-aisiais Seimo pritarimu paskirtas buvęs Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Rimvydas Norkus bei Virgilijus Valančius. Nors pastarojo teisėjo kadencija baigėsi 2019 metų spalį, nesutarus dėl naujo kandidato, jis dirba iki šiol.

Pernai spalį į minėtą teismą buvo atrinktas tuometinis generalinis prokuroras Evaldas Pašilis, bet šią kandidatūrą atmetė prezidentas, anksčiau Gitanas Nausėda nepritarė V. Valančiaus antrai kadencijai, o Liuksemburge esantis vertinimo komitetas atmetė tuometinio Konstitucinio Teismo teisėjo Gedimino Mesonio kandidatūrą.

ES Bendrasis Teismas daugiausia nagrinėja ieškinius dėl ES institucijų teisės aktų, tarp jų – valstybių ieškinius Europos Komisijai. Teisėjai į šį teismą skiriami šešerių metų kadencijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių