Gyventojų apklausa: didėja visuomenės saugumo jausmas

  • Teksto dydis:

Vis daugiau žmonių Lietuvoje palankiai vertina kriminogeninę situaciją ir jaučiasi saugūs, o pasitikėjimas policija viršija Europos Sąjungos (ES) vidurkį, rodo Vidaus reikalų ministerijos (VRM) užsakymu atlikta gyventojų apklausa. Kaip skelbiama išplatintame VRM pranešime, pagal šiuos rodiklius Lietuva nedaug nusileidžia Šiaurės Europos šalims ir yra aštunta iš 28-ių ES valstybių narių.

Lietuvoje besijaučią saugiai įvardijo 82 proc. respondentų, o teigiamas kriminologinės situacijos vertinimas, palyginti su 2006 metais, išaugo nuo 29 proc. iki 67 proc.

Atliktos rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ 2019 m. rugsėjo–lapkričio mėnesiais apklausos parodė ir augantį piliečių sąmoningumą – 77 proc. respondentų nurodė, kad jie ėmėsi konkrečių veiksmų, kad apsaugotų savo nuosavybę, pvz., 4 iš 10 bendradarbiauja su kaimynais saugodami vieni kitų turtą, trečdalis apdraudė savo turtą.

Mažėjo tolerancija kontrabandiniam alkoholiui ir tabakui, augo pasitikėjimas policija

Kaip skelbia tyrimo duomenys, keitėsi požiūris ir į nelegaliu būdu įsigytų prekių (alkoholio, tabalo gaminių ir kuro) vartojimą. Per pastaruosius penkerius metus beveik per pusę sumažėjo žmonių, kurie pateisina kontrabandinių prekių vartojimą.

Taip pat tyrimas parodė, kad daugėja žmonių, kurie palankiai vertina policijos reagavimą į iškvietimus, – 72 proc. apklaustųjų mano, kad policija greitai reaguoja ir atvyksta į įvykio vietą. 2007 metais taip manė kur kas mažiau apklaustųjų – vos 40 proc.

Taip pat tarp piliečių sumažėjo įsitikinusiųjų, kad pareigūnai ima kyšius. Su teiginiu, kad pareigūnai provokuoja duoti kyšį, 2019 metais sutiko vos penktadalis apklaustųjų, o prieš dešimtmetį taip manančiųjų buvo kur kas daugiau. 

Palyginti su kitomis ES šalimis, Lietuvos gyventojų pasitikėjimas policija išaugo labiausiai: 2007 metais pagal pasitikėjimo rodiklius Lietuva rikiavosi ketvirta sąrašo gale, o šiuo metu valstybė pagal šį rodiklį jau aštunta – po Suomijos, Danijos, Nyderlandų, Švedijos, Vokietijos, Estijos ir Liuksemburgo.

Palyginti su kitomis ES šalimis, Lietuvos gyventojų pasitikėjimas policija išaugo labiausiai.

Augo pasitikėjimas ugniagesiais ir pasieniečiais

Tyrimo duomenimis, padaugėjo žmonių, teigiamai vertinančių ugniagesių darbą, – jais pasitiki 89 proc. apklausoje dalyvavusiųjų. 79 proc. teigiamai atsiliepia ir apie Bendrosios pagalbos centro (BPC) veiklą. Išaugo ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vertinimas. Pasieniečių darbą teigiamai vertina 74 proc. žmonių, o prieš dešimtmetį pasitikėjimo rodiklis tarnybos pareigūnais siekė tik 45 proc.

Pagal svarbą viešojo saugumo srityje gyventojai pirmenybę teikia gaisrų gesinimo, gelbėjimo darbams bei BPC veiklai. Tuo metu svarbiausiomis vietinės policijos veiklos sritimis gyventojai įvardijo reagavimą į skambučius ir pranešimus, pagalbą nukentėjusiems žmonėms bei eismo saugumo kontrolę.

Daugėja žinančių apie gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemą

Tyrimas taip pat atskleidė, kad daugėja žmonių, kurie žino apie gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemą (GPIS), bei tų, kurie gauna pranešimus į išmaniuosius telefonus. Apie GPIS girdėjo beveik pusė apklausos dalyvių, turinčių paprastus telefonus, ir net 89 proc. dalyvių, turinčių išmaniuosius telefonus. Svarbu ir tai, kad beveik visi, kurie gauna šiuos pranešimus, juos vertina teigiamai.

Vidaus reikalų ministrės Ritos Tamašunienės teigimu, šioje srityje rodikliai gali būti dar geresni.

„Turime tikrinti telefonus ir kalbėti apie tai su artimaisiais. Labai svarbu įsitikinti, kad mūsų telefonuose veikia ši pranešimų sistema. Suaugę ir vaikai galėtų padėti vyresnio amžiaus žmonėms užsitikrinti, kad perspėjimo sistema būtų nustatyta ir veiktų jų telefonuose“, – akcentavo vidaus reikalų ministrė.

Tuo tarpu apibendrindama, kaip per dešimtmetį keitėsi viešojo saugumo situacijos vertinimas, ministrė teigė mananti, jog tai susiję su institucijų ir ten dirbančių žmonių darbo rezultatais.

„Svarbu paminėti, kad pasitikėjimas vidaus reiklų sistemos tarnybomis auga ir dėl kokybiško kasdienio darbo – žmonės pastebi ir vertina gerą pareigūnų darbą. Tie, kurie turėjo tiesioginių reikalų su policija, Bendruoju pagalbos centru, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, „Regitra“, šias institucijas vertina daug geriau nei neturėjusieji kontaktų“, – pabrėžė R. Tamašunienė.

Reprezentatyvią gyventojų apklausą VRM ir Policijos departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos iniciatyva 2019 m. rugsėjo–lapkričio mėn. atliko įmonė „Baltijos tyrimai“. Visose šalies savivaldybėse individualių apklausų būdu respondento namuose sužinota 3 105 žmonių nuomonė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
DIDELIS GAIDZIO MELAS NE SAUGIAU :-)

gal

gal portretas
baikit ta politgaidziu ir Plepuciu propoganda mane pati apsvarino laiptyneje gerai kad nesumuse sovietmeciu to nebuvo nes visi dirbom

Strategas

Strategas portretas
Kol Lietuvoje dides imigrantu skaicius ne is ES saliu, kol klestes "stoguojama" narkomafija, nebaudziamos masinvagystes, valdininku korupcija ir t.t., apie joki sauguma negalima net kalbeti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių