Griežtinami kelionių iš JK reikalavimai: privalomi COVID-19 testas ir izoliacija

  • Teksto dydis:

Kaip pranešė Susisiekimo ministerija, nuo 2020 metų gruodžio 31 d. vidurnakčio nebepratęsiami keleivinių skrydžių ribojimai iš Jungtinės Karalystės, bet galios griežtesnės saviizoliacijos sąlygos atvykusiems

Atvykstantys į Lietuvą privalės turėti ne vėliau nei prieš 48 valandas gautą neigiamą COVID-19 testo rezultatą arba privalomai atlikti testą Lietuvoje. Nepaisant turimo testo rezultato, visiems asmenims, atvykusiems į Lietuvą iš JK privaloma 10-ies dienų izoliacija. Izoliacijos taisyklės negalioja keliaujantiems tranzitu ir ekipažų bei įgulų nariams, kurie dirba ir vykdo tarptautinius komercinius vežimus, sakoma ministerijos pranešime.

Visi iš Jungtinės Karalystės arba kitų šalių į Lietuvą atskrendantys asmenys privalo užsiregistruoti svetainėje: https://keleiviams.nvsc.lt/lt/form ir gauti registraciją patvirtinantį QR kodą. Šį kodą privaloma pateikti įlipant į lėktuvą kartu su oro transporto bilietu ir asmens dokumentu. NVSC gautą informaciją apie izoliacijos vietą per 24 valandas perduos atitinkamai savivaldybei ir policijai.

Iš izoliacijos vietos galima išvykti tik gavus Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) leidimą. Savo namuose, viešbutyje ar savivaldybės paskirtose patalpose besiizoliuojančių asmenų kontrolė bus pavesta policijai arba savivaldybės darbuotojams.

Pabrėžtina, kad Sveikatos apsaugos ministro nustatytuose reikalavimuose, izoliuotis su kitais Lietuvoje buvusiais šeimos nariais galima tik tokiose patalpose, kuriose yra įrengti du atskiri sanitariniai mazgai. Kitu atveju izoliuotis būtina viešbutyje arba savivaldybės paskirtoje vietoje.

Tuo metu Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad Atsižvelgiant į sergamumą ir kitus rodiklius, šalys yra skirstomos į žaliąją, geltonąją, raudonąją ir pilkąją zonas. Lietuvai esant raudonojoje zonoje, paveiktomis šalimis laikomos tik pilkojoje zonoje esančios valstybės ir regionai.

Į pilkąją zoną patenka valstybės, kurios nepateikia duomenų Europos ligų prevencijos ir kontrolės centrui (ECDC) arba kuriose per 7 dienas atliekama 300 ir mažiau tyrimų 100 tūkst. gyventojų.
Į pilkąją zoną taip pat patenka ir visos trečiosios šalys (ne Europos ekonominės erdvės valstybės), kurios neįtrauktos į Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro žemėlapius, nuo 2021 m. sausio 1 dienos šiame sąraše bus Jungtinė Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos karalystė.

Iš paveiktų šalių atvykstantys arba per jas keliaujantys asmenys yra laikomi turėjusiais sąlytį ir jiems taikoma 10 dienų izoliacija arba prašoma turėti ne seniau kaip prieš 48 val. iki atvykimo į Lietuvą atliktą koronaviruso (COVID-19) testą ir gautą neigiamą atsakymą.

Atkreiptinas dėmesys, jog tyrimą galima atlikti ir atvykus į Lietuvą, tačiau izoliacija yra privaloma iki tol, kol bus gautas neigiamas koronaviruso tyrimo rezultatas. Iš trečiųjų šalių atvykę užsieniečiai tyrimo rezultatų atsivežti negali, o turi izoliuotis arba atlikti tyrimą Lietuvoje. Tačiau, net ir turint neigiamą tyrimo rezultatą, rekomenduojama 10 dienų nuo grįžimo ar atvykimo į Lietuvą apriboti kontaktų skaičių, nesilankyti žmonių susibūrimo vietose. Turėjusiais sąlytį nelaikomi per paveiktas šalis keliaujantys oro transportu, kai neišeinama iš oro uosto tranzito zonos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Niekas jūsų rekomendacijų nesilaikė pavasarį,nesilaikys ir dabar.VISI GRĮŽTA BALIAVOTI.

Anonimas

Anonimas portretas
Kada baigsis ta pajebenia. Kol nesucipuos ir neisnaikins visų, tol nebus ramybės

boba valdzioje

boba valdzioje portretas
kam ta izoliacija jei testas neigiamas?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių