„Facebook“ tinklapyje D.Kedį palaiko ir Saulius Stoma

Interneto skaitytojai palaiko Drąsiaus Kedžio poelgį. Tokia nuomonė peršasi, perskaičius įvairiuose interneto portaluose skaitytojų pateikiamus komentarus ir vis dažnėjančius raginimus, įvairiomis akcijomis palaikyti dviejų žmonių nužudymu įtariamą vyrą.

Palaikančiųjų gretos sparčiai auga

D.Kedį palaikančių daugėja kiekvieną minutę. Trečiadienį,18.25 val., jų jau buvo 966.

Prie draugų prisijungęs socialdemokratas Laimis Fergizas rašo: "Tie šimtai žmonių, kurie tampa pono Kedžio gerbėjais, tai daro ne todėl, kad jis galimai yra žudikas, o todėl, kad jis pats yra AUKA ir žmonės pagerbia jo, kaip savanoriškos aukos atminimą. Ponas Kedys pirmiausia pražudė save dėl teisingumo idėjos, nes tiesioginio pavojaus jo dukrai neliko. Kuris dar iš mūsų ryštųsi tokiam drąsiam savižudiškam žingsniui vardan idėjos?

Pono Kedžio poelgis prilygsta Romo Kalantos susideginimui 1972 metais vardan Lietuvos laisvės idėjos. Tuomet irgi visa nomenklatūrinė sistema
drebėjo dėl savo kailio, panašiai kaip šiomis dienomis teisėjų ir
prokurorų klanas skiria sau apsaugą iš mūsų, mokesčių mokėtojų pinigų."

Kažkuris "juokdarys" D.Kedžiui prie draugų priskyrė ir Kauno nusikalstamo pasaulio autoritetu vadinamą Henriką Daktarą, kurį Bulgarijos teismas antradienį sutiko išduoti Lietuvos teisėsaugininkams. 

S.Stoma palaiko D.Kedį

Trečiadienį popiet šiame tinklapyje gerbėjų sąraše atsidūrė ir žinomo rašytojo ir Seimo nario Sauliaus Stomos pavardė.

„Manau, kad iš tikrųjų šis žmogus (D.Kedys - aut.past.) buvo privestas - ypač mūsų teisinės sistemos ir netgi pasakyčiau mūsų teisinės valstybės. Aš, kaip Seimo narys, turiu prisiimti iš dalies kaltę, nes ir man buvo atsiųsti jo skundai ir kreipimasis. Tikrai buvo desperatiškas žmogaus šauksmas, plačiai pasklidęs.

Tiesą sakant, reagavau į jo kreipimąsi - į keturias institucijas išsiunčiau raštus, bet per mažai buvo sureaguota. Kiek galima spręsti, tai buvo žmogaus tragedija, kuris ieškojo pagalbos ir jos nesurado. Nesu detektyvas ir nežinau visų faktų, tačiau, manau, kad šiam žmogui dabar reikia moralinės paramos“, - pasirinkimą įrašyti savo pavardę į D.Kedį palaikančiųjų gretas aiškino S.Stoma.

Mirga ir E.Čekanavičiaus pavardė

Taip pat tarp įtariamo žudiko gerbėjų kažkas įdėjo ir bene žymiausią Lietuvos pedofilą Ervydą Čekanavičių, už berniukų tvirkinimą teistą du kartus.

“Daktaro Andrejaus” ir “Eksperto Artūro” pravardėmis žinomas E.Čekanavičius iš įkalinimo vietos buvo paleistas 2008 m. gruodį.

Nors 2003 metais Kauno miesto apylinkės teismas E.Čekanavičių nuteisė 7 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausme už santykiavimą su nepilnamečiu bei jo tvirkinimą, pritaikius Amnestijos įstatymą jam bausmė sumažinta šeštadaliu.

Tyrimo metu buvo nustatyta, jog nuo "ekspertu Artūru" prisistačiusio E.Čekanavičiaus nukentėjo nepilnametis kaunietis. Su juo nuteistasis 2002 metų sausį susipažino traukinyje Vilnius-Kaunas. Į policiją kreipėsi 15-mečio tėvai, pasekę sūnų iki vieno Vilijampolės Vytenio gatvės daugiabučio buto durų, kur ir gyveno E.Čekanavičius.

Paauglys prisipažino pas šį kaunietį kelis vakarus žiūrėjęs pornografinius filmus, prieš tai su buto šeimininku vaišindavęsis alkoholiniais gėrimais. Tyrimo metu buvo nustatytas dar vienas nukentėjęs paauglys, kuris dabar jau yra pilnametis.

Kartą jis buvo apkaltintas apnuodijęs tris nepilnamečius berniukus psichotropine medžiaga aminazinu ir kėsinęsis patenkinti savo aistrą.

Šių metų vasarą E.Čekanavičius dėl savo meilės berniukams vėl pateko į teisėsaugininkų akiratį.

Prieš tai jis buvo teistas 2000 metais, tačiau pasikėsinimo pasinaudoti nepilnamečiais tą kartą kaltintojams įrodyti nepavyko. Teismas jam skyrė 4 metų laisvės atėmimo bausmę, bet pritaikius amnestiją ji sumažino trečdaliu.

"Mes su tavim"

Elektroniu paštu visiems platinamas iš D.Kedžio internetinio puslapio pedofilija.com paimtas laiškas, kurį pats keturmetės dukters istoriją papasakojęs ir pagalbos prašantis D.Kedys pavadino „Laiškas niekam...“.

Didžioji dalis komentatorių ragina D.Kedį nenuleisti rankų . „Drąsiau, mes su tavimi“, „Drąsiau, tu pasielgei kaip tikras TĖVAS“, „Jis nužudė ne žmones, o pedofilus“ . Tokie ir panašūs komentarai sklando internetinėje erdvėje.

Nemažai žmonių tikina, kad jei jo vaiką išnaudotų pedofilai, jie padarytų tą patį.

Komentatoriai taip pat reikalauja Generalinio prokuroro Algimanto Valantino atsistatydinimo bei nubausti prokurorus, iš rankų į rankas stumdžiusius pedofilijos bylą. Kai kurie komentatoriai mano, kad už pirmadienį Kaune įvykdytas žmogžudystes atsakomybę turėtų prisiimti net šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Šiuo metu šalies teisėsaugininkų bene labiausiai ieškomas įtariamas nusikaltėlis sulaukė dėmesio net didžiausiame pasaulyje interneto socialiniame tinkle „Facebook“. Jo vartotojams siūloma tapti D.Kedžio gerbėju.

„Ateina laikas, kai teisingumą reikia vykdyti savo rankomis“, - tokia citata publikuojama D.Kedžio anketoje.

Policijos ir prokurorų ieškomas įtariamasis populiariausiame socialiniame tinkle pristatomas kaip dailininkas. Matyt, anketą sukūrusiems internautams kitokio apibūdinimo iš siūlomų sąraše nepavyko pritaikyti. Greta pateikiama ta pati fotografija, kurią antradienį išplatino Policijos departamento pareigūnai.

Anksčiau „tapti draugu“ toje pačioje interneto erdvėje kviesdavo ir nuo teisėsaugininkų tuo metu slapstęsis Kauno nusikalstamo pasaulio šulas Henrikas Daktaras, pravarde Henytė. Kaip netrukus paaiškėjo, tai tebuvo eilinė interneto chuliganų apgaulė.

Sugalvojo užsidirbti iš tragedijos

Beje, dar vieni apsukrūs interneto komersantai sumanė pralobti iš tragedijos Kaune, siūlydami siųsti trumpuosius SMS pranešimus (žinutės kaina - 2 litai) ir taip pareikšti savo nuomonę, ar palaikote D.Kedį. Nežinantiems, apie ką kalbama, greta pateiktos kelios nuorodos į naujienų portalus su straipsniais apie pedofilijos skandalą ir kraupią jo atomazgą.

„Mes atliekame apklausą, tačiau nedarome išvadų, visi atsakymai yra gerbiami“, - rašoma apklausos lango apačioje.

Panašu, kad šio tinklalapio kūrėjai patys ne itin gerai susipažinę su situacija, mat net jo pavadinime, kurį sudaro ieškomo įtariamojo pavardė, įvelta klaida sumaišant raides ir vietoje Kedys įrašyta Kedis. Beje, per paskutinę valandą balsavimo rezultatai nė trupučio nepakito: visąlaik išlieka 92 proc. (68 balsai) „palaikančiųjų“ D.Kedį pusėje ir 8 proc. (7 balsai) manančiųjų priešingai. Panašu, kad visi šie skaičiai tėra apgaulė, siekiant privilioti daugiau balsuojančiųjų.

Interneto tarnybinių stočių paslaugų tiekėjai informuoja, kad interneto adresas nupirktas antradienį anksti ryte neva iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Tačiau akivaizdu, kad tai tėra viena iš programišių gudrybių, siekiant sumėtyti pėdas.

Trečiadienį internete pasirodė ir tinklapis www.kedys.lt. Jame kviečiama balsuoti: ar D.Kedys herojus, ar nusikaltėlis.


Šiame straipsnyje: Kedysnuomonėspalaikymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių