ESBO atstovė sveikina Lietuvą dekriminalizavus įžeidimą: dabar šmeižto eilė

  • Teksto dydis:

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovė žiniasklaidos laisvės klausimams Dunja Mijatovič sveikina Lietuvą panaikinus baudžiamąją atsakomybę už įžeidimą, tačiau ragina eiti toliau ir dekriminalizuoti šmeižtą.

„Įžeidimo dekriminalizavimas yra pozityvus žingsnis. Bet aš nusivyliau sužinojusi, kad nebuvo pritarta siūlymui naikinti laisvės atėmimo bausmę už šmeižtą. Išlikusi nuostata reiškia neproporcingą kišimasį į žodžio laisvę“, - pranešime spaudai teigė D.Mijatovič.

„Lietuva turėtų eiti toliau ir visiškai dekriminalizuoti šmeižtą. Dabartiniai įstatymai gali varžyti žurnalistus keliant temas, kurios yra susiję su viešuoju interesu“, - teigiama pranešime.

Seimas birželį iš Baudžiamojo kodekso išbraukė straipsnį dėl žmogaus įžeidimo, ši pataisa įsigalios kitų metų balandį. Pataisas inicijavusi Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė siūlė iš Baudžiamojo kodekso braukti ir straipsnį dėl šmeižto, tačiau komitetas jį nusprendė palikti.

Kaip BNS paaiškino Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas, šmeižtas paliktas Baudžiamajame kodekse, nes tai kaip nusikalstama veika įvardyta Konstitucijoje. Pasak J.Sabatausko, norint dekriminalizuoti šmeižtą reikėtų ir Konstitucijos pataisos.

Braukti įžeidimą  iš Baudžiamojo kodekso parlamento vadovė pasiūlė po konsultacijų su Lietuvos žurnalistų sąjunga. Iki šiol už įžeidimą, pagal Baudžiamąjį kodeksą, gresia bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki vienerių metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių