E.Gustas pirmtakės klaidų neįžvelgia

Vienintelė buvusios ministrės Birutės Vėsaitės klaida – lemtingas skrydis, kaip mano su Prezidente vakar apie pusvalandį kalbėjęs naujasis ūkio ministras Evaldas Gustas. Jo kandidatūrai Dalia Grybauskaitė vakar pritarė beveik nedvejojusi.

Vakar 10 val. ryto Prezidentė priėmė E.Gustą net savaitę laukto pokalbio, o jau apie 16 val. pranešta, kad Prezidentė pasirašė jo skyrimo ūkio ministru dekretą.

"Pagrindinė ministrės klaida buvo skrydis. O šiaip kaip politikę aš ją vertinu tik teigiamai", – "Kauno dienai" vakar po pokalbio su Prezidente sakė E.Gustas.

Tačiau paklaustas, ar tapęs ministru tęs savo pirmtakės darbus: korupcine pravardžiuojamą viešųjų pirkimų reformą, imsis įmonių "Versli Lietuva" bei "Investuok Lietuvoje" sujungimo ir sieks atleisti pastarosios vadovę Mildą Dargužaitę, jis tikino iš pradžių išklausysiantis visų nuomonių.

"Jau sakiau – pirmiausia reikia įsigilinti į reikalo esmę, išklausyti visas puses ir tik tuomet priimti sprendimus", – sakė E.Gustas.

Pasiteiravus, ar svarstys buvusio "Verslios Lietuvos" vadovo Pauliaus Lukausko grąžinimą į pareigas, E.Gustas gynė B.Vėsaitės veiksmus ir sakė, kad šioje situacijoje įžvelgia P.Lukausko interesų konfliktą.

"Šiaip faktas įvykęs, mano asmeniniu požiūriu, žiūrint iš šalies kol kas, mano nuomone, interesų konfliktas šiuo atveju buvo", – sakė E.Gustas.

Pokalbio Prezidentė E.Gustą kvietė jau praėjusį antradienį, tačiau kvietimas jo esą nespėjo pasiekti.

p>"Šiaip šis klausimas ne man, nes apie galimą vizitą sužinojau tik po laiko – antradienį", – sakė E.Gustas, per numatytą vizitą jis buvo išvykęs trumpų atostogų į Norvegiją. Kandidatas sakė laisvalaikiu mėgstantis žvejoti, tačiau į Norvegiją vyko ne dėl lašišų.

Kalbėdamas apie rimtesnius dalykus, t. y. būsimus veiklos prioritetus, jis kaip svarbiausius darbus įvardijo Lietuvos pirmininkavimą ES ir verslo sąlygų gerinimą. Pasak kandidato, jo ir Prezidentės nuomonė dėl šių prioritetų visiškai sutapo.

"Be jokios abejonės, buvo kalbama apie problematiką, kylančią ekonomikos sferoje, Ūkio ministerijoje, ir šitie dalykai buvo aptariami. Mūsų su Prezidente nuomonė sutapo, kad pirmieji uždaviniai yra sėkmingas pirmininkavimas ES Tarybai, būtent Konkurencingumo tarybai. Po to geresnių sąlygų verslui sudarymas, tai yra reglamentavimo tobulinimas ir šitų darbų spartinimas", – žurnalistams sakė E.Gustas.

Pasak jo, taip pat buvo aptartas sąlygų inovacijoms gerinimas ir Vyriausybės programos įgyvendinimas. Jis teigė dar nenusprendęs, ar Ūkio ministerija tęs derybas su grupe "Arvi" dėl Marijampolės laisvosios ekonominės zonos.

E.Gustas tikino, kad dėl jo kandidatavimo buvo paskleista "sąmokslo teorijų", nes jis išėjo iš ankstesnio darbo Vidaus reikalų ministerijoje kaip tik tuo metu, kai prireikė naujo ūkio ministro. Anot jo, tai buvo visiškas sutapimas, nes gegužės 8 d., kai įteikė pareiškimą palikti kanclerio pareigas, apie B.Vėsaitės keliones dar net nebuvo žinoma.

"O šiaip tai buvo mano sprendimas keisti veiklos sferą, nes iš tikro – dvylika metų eiti tas pačias pareigas, tos pačios funkcijos..." – teigė E.Gustas.

Keisti komandą Ūkio ministerijoje E.Gustas kol kas nesvarstė – esą tai priklausys "nuo to, kaip vyks pokalbiai". O kalbėtis su komanda jis žadėjo iškart, kai tik pradės eiti pareigas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių