Druska – gėrimų skyriuje Pereiti į pagrindinį turinį

Druska – gėrimų skyriuje

2005-07-27 09:00

Druska – gėrimų skyriuje

Daug klaipėdiečių dar nežino, kad dabar paprastos valgomosios druskos reikia ieškoti namų apyvokos arba gėrimų, o ne birių produktų skyriuose.

Nors nauja tvarka, kai birių prekių skyriuje galima prekiauti tik joduota druska, įsigaliojo jau prieš pusmetį, daugelis pirkėjų šiame skyriuje vis dar ieško ir druskos be jodo. Tik kai kurių prekybos centrų salėse yra informacija, kur parduodama druska be jodo.

„Prekybininkams neprivaloma skelbti informaciją, kur parduodama druska be jodo“, - paaiškino Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos gydytoja higienistė Jūratė Mačiulienė. Ji patvirtino, kad paprasta valgomąja druska prekiaujama namų apyvokos skyriuose. Kai kuriose mažose maisto prekių parduotuvėse – gėrimų skyriuje.

Parduotuvėse birių prekių skyriuose nuo šių metų sausio 1 dienos prekybininkai gali prekiauti tik joduota druska, kai viename kilograme yra 20 – 40 mg jodo. Tai reglamentuoja sveikatos apsaugos ministro įsakymas. Šiame dokumente taip pat nurodoma, kad joduotą valgomąją druską turi vartoti viešojo maitinimo bei duonos gamybos įmonės.

Pasaulinė sveikatos organizacija pripažino, kad jodo trūkumas yra vienas svarbiausių maisto veiksnių, darančių įtaką gyventojų sveikatai. Jodas būtinas normaliam žmogaus skydliaukės funkcionavimui. Anot medikų, dėl šio mikroelemento trūkumo gali pakisti skydliaukės veikla, sutrikti reprodukcinės, net nervų sistemos funkcijos. Gali atsilikti vaikų fizinis ir protinis vystymasis, jie kenčia nuo dėmesio stokos, blogiau mokosi. Pagal Lietuvoje atliktus epidemiologinius tyrimus nustatyta, kad Lietuvoje didelis skaičius gyventojų kenčia nuo jodo stygiaus. Natūraliai gaunamas jodo kiekis su žuvimis, moliuskais, kitomis jūros gėrybėmis - nepakankamas, nes šių produktų Lietuvoje suvartojama per mažai. Anot J.Mačiulienės, jodo trūkumo problemą ir išsprendžia joduotos druskos naudojimas kasdieninėje mityboje. Druska kaip produktas pasirinktas todėl, kad ją kasdien vartoja dauguma žmonių. Be to, druską nesudėtinga ir nebrangu praturtinti kalio jodatu. Jodavimas nepakeičia produkto skonio ar kvapo. Tačiau druskos praturtinimas jodu nulemia didesnę jos vertę.

Perkant joduotą druską, reikėtų atkreipti dėmesį į jos vartojimo terminą, nes gamintojai nurodytą jodo kiekį druskoje garantuoja tik iki jos realizacijos pabaigos. Namuose joduotą druską vertėtų laikyti uždarame inde, ruošiant patiekalus ją įdėti tik prieš patiekalo paruošimo pabaigą. Nesilaikant šių rekomendacijų, jodas suskyla ir tampa paprasta druska.

Iškastinė valgomoji druska dažniausiai gaunama iš Ukrainos ir Baltarusijos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų