D.Grybauskaitė nori didesnio kainų komisijos vaidmens

Kainų komisija turėtų inicijuoti teisės aktų pakeitimus, kurie leistų vartotojams tikėtis sąžiningos šilumos kainų nustatymo metodikos - to tikisi prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Interviu Žinių radijui antradienį šalies vadovė sakė, kad Kainų komisija neturėtų būti pasyvi įstatymo vykdytoja.

„Matome labai daug neaiškumų. Pirmiausiai dabartiniai įstatymai, pagal kuriuos Kainų komisija ir sudaro metodikas, nenumato, bet ir nedraudžia įtraukti pelno ir palūkanų į tarifą. Tai reiškia - jį dirbtinai padidinti“, - sakė prezidentė.

Ūkio ministrui Rimantui Žyliui praėjusią savaitę iškėlus klausimą dėl „Vilniaus energijos“ pelningumo ir finansinių ataskaitų neteikimo, D.Grybauskaitė sakė, jog kyla klausimas, kodėl ministras ir Vyriausybė praregėjo tik dabar - praėjus ketveriems kadencijos metams.

„Nes buvo būtina taisyti įstatymus ir reikalauti, kad jų pagrindu Kainų komisija pakeistų savo metodiką. Antras akmenėlis būtų Kainų komisijai - kodėl ji tiek metų tik pasyviai vykdo įstatymus ir neinicijuoja jokių pasiūlymų, kurie gintų vartotojų, tai yra viešąjį interesą. Iš išorės žiūrint atrodo, kad labiau gina energetikos įmonių pelningumą negu vartotojų interesus. Manyčiau, kad abi pusės turėtų labai rimtai pasižiūrėti, ką gali padaryti ir rodyti daugiau iniciatyvos, ypač Kainų komisija ir labiau ginti viešąjį interesą, vartotoją, o ne aplaidžiai stebėti, kaip monopolininkas lobsta ir net neteikia finansinių atskaitomybių“, - teigė prezidentė.

D.Grybauskaitės teigimu, savivalda nekontroliuoja ir nereikalauja iš įmonių finansinių ataskaitų.

„Tai rodo, kad įmonės gali greičiausiai slėpti didelį pelną ir savivaldybės visiškai nekontroliuoja ir neprižiūri atiduotų, išnuomotų įmonių privačiam verslui. Ir čia kaip tik kyla ta diskusija, kas turėtų ko pareikalauti ir ką turėtume įskaityti į kainą už energetinius išteklius“, - sakė šalies vadovė.

R.Žylius išplatintame komentare rašė, kad „Vilniaus energijos“ nuosavybės grąžos rodiklis 2011 metais buvo 47,6 proc., 2010 metais – 65,1 proc., 2009 metais – 15,4 proc., ir tai reiškia, kad „Vilniaus energijos“ investuotojų dalies vertė per pastaruosius dvejus metus patrigubėjo.

Palyginimui jis pateikė Vilniaus šilumos tinklų nuosavo kapitalo grąžą, kuri pernai siekė 0,5 proc. "Vilniaus energijos“ savininkė „Dalkia“ 2011 metais, anot ūkio ministro, dirbo nuostolingai, todėl jos nuosavybės grąža buvo minus 3,1 proc., o vidutinė visų Lietuvos įmonių nuosavybės grąža yra 6,7 proc.

Kainų komisijos vadovė Diana Korsakaitė praėjusią savaitę pareiškė, kad R. Žyliaus svarstymai apie neva didelę didžiausios šilumos tiekėjos Lietuvoje - Prancūzijos koncerno „Dalkia“ valdomos „Vilniaus energijos“ pelno grąžą yra neteisingi ir yra rinkimų kampanijos dalis. „Vilniaus energija“ taip pat pareiškė, kad ūkio ministras nekorektiškai naudoja skaičius.

Pasak komisijos pirmininkės, R.Žyliaus įvardyta „Vilniaus energijos“ nuosavo kapitalo pelno grąža yra neteisinga, nes neatsižvelgta į skolintą kapitalą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pasirodo

Pasirodo portretas
ta Kainų komisija yra tik akių dūmimas. Kodėl tik dabar Prezidentė tuo susirūpino? Kas skiria Kainų komisijos Vadovą? Pasirodo, kad šildymo kainos, apskritai, terūpi tik gyventojams.

dumu uzdanga

dumu uzdanga portretas
o grybauskaites veiklos taip ir nesimato...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių