D. Žalimas: įsigaliojus KT nutarimui, gali sutrikti miškų valdymas ir tvarkymas

Įsigaliojus Konstitucinio Teismo nutarimui dėl Miškų įstatymo pataisų, Valstybinė miškų urėdija gali tęsti savo veiklą, tačiau tam tikru mastu gali sutrikti miškų valdymas ir tvarkymas, sako Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas.

Pirmadienį oficialiai įsigalioja Konstitucinio Teismo nutarimas, kad įstatymo pataisos dėl urėdijų reformos prieštarauja Konstitucijai pagal priėmimo tvarką.

Konstitucinis Teismas balandį paskelbė, kad įstatymas nepagrįstai priimtas ypatingos skubos tvarka, bet atidėjo nutarimo įsigaliojimą iki gruodžio 2 dienos, kad parlamentarai galėtų iš naujo priimti įstatymą.

Tačiau Seimas naujo įstatymo iki šiol nepriėmė.

D. Žalimas teigė, kad oficialiai paskelbus nutarimą savaime nėra atkuriama buvusi tvarka, pagal kurią Lietuvoje veikė 42 miškų urėdijos.

„Kitaip tariant, šis Konstitucinio Teismo nutarimas, kuriuo minėtasis Miškų įstatymo pakeitimo įstatymas pripažintas prieštaraujančiu Konstitucijai, savaime nekeičia nustatyto miškų ūkio valdymo modelio, pagal kurį Lietuvoje veikia viena valstybės įmonė Valstybinių miškų urėdija“, – BNS atsiųstame komentare teigė D. Žalimas.

„Ši įmonė ir toliau tęsia savo veiklą, nebent įstatymų nustatyta tvarka būtų priimti priešingi sprendimai“, – pridūrė jis.

Tačiau D. Žalimas taip pat atkreipė dėmesį, kad prieštaraujančiu Konstitucijai pripažintu įstatymu pakeista ir daugiau Miškų įstatymo straipsnių, susijusių su miškų valdymu ir tvarkymu.

Tai yra teisės taikymo klausimai, kurie spręstini ją taikančių institucijų praktikoje.

„Tai reiškia, kad nuo gruodžio 2 dienos lieka nesureguliuota, pavyzdžiui, valstybinės miško žemės valdymas patikėjimo teise, miškų urėdijų valstybinės funkcijos, valstybinių miškų pareigūnų gyvybės ir sveikatos draudimas, miškų valdytojų privalomieji atskaitymai į valstybės biudžetą, uždraudimas asmenims lankytis miškuose, miško apsauga nuo gaisrų ir stichinių nelaimių, ligų, kenkėjų ir pan.“ – teigė D. Žalimas.

„Tai gali tam tikru mastu sutrikdyti miškų ūkio valdymą ir tvarkymą, Valstybinių miškų urėdijos darbą. Tačiau tai yra teisės taikymo klausimai, kurie spręstini ją taikančių institucijų praktikoje“, – pridūrė jis.

Teismo pirmininkas pabrėžė, kad bet kuriuo atveju Seimas privalo, „kuo greičiau sureguliuoti tuos klausimus, kurie buvo reguliuojami prieštaraujančio Konstitucijai Miškų įstatymo pakeitimo įstatymu, pašalindamas po Konstitucinio Teismo nutarimo įsigaliojimo atsivėrusias teisinio reguliavimo spragas“.

Parlamentas 2017 metais ypatingos skubos tvarka iš įstatymo išbraukė nuostatą, kuri įtvirtino, kad šalyje turi veikti 42 urėdijos. Netrukus po to Vyriausybė visas miškų urėdijas sujungė į vieną įmonę – Valstybinių miškų urėdiją.

Toks sprendimas buvo grindžiamas poreikiu efektyviau valdyti turtą ir įvertinus Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos, kurios nare siekė tapti Lietuva, rekomendacijas.

Lapkričio mėnesį Seime bandyta pakeisti Miškų įstatymą atsižvelgiant į Konstitucinio Teismo nutarimą, bet tam vis pritrūkdavo balsų, nes opozicija ir keletas valdančiųjų nesiregistruodavo balsavimui. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

vadinasi KT samanai zalimai sy bordely

vadinasi  KT  samanai   zalimai sy  bordely   portretas
miskuose ir sukure , ,,nepriestaraujant konstitucijai,,, leist svediskai ,,ikejai ,,,iskirst visus lietuvos miskus ,sunaikint uredijas ir visa miskininkystes sistema....nes niekaip nesurinkdavo balsu ... is opozicijos ir keletas valdanciuju socdemu nesiregistruodavo balsavimuj

Stambūs miško supirkėjai

Stambūs miško supirkėjai portretas
mes to ir siekėme ir sieksime

A

A portretas
Kam tu tiek urediju,kad musku tuoj neliks,barbarai baigia iskirst ir isvezt uzsienin.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių