Buvo net ir taip: sniegas birželį ir metai be vasaros

  • Teksto dydis:

„Lygiai prieš 96 metus, birželio pradžioje, nemažoje Lietuvos dalyje buvo susidariusi sniego danga, kuri išsilaikė daugiau nei parą“, – skelbiama mokslo svetainės „Orai ir klimatas Lietuvoje“ feisbuko paskyroje.

Šis istorinis įvykis yra netgi užfiksuotas nuotraukoje: „Apsnigtas 1928 m. birželis, kunigo Vinco Birbilo laiškas seseriai (LTRFt 21778)“.

„2021 metais LHMT (Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, aut.past.) patyrinėjo turimus meteorologinius archyvus ir patvirtino, jog nuotrauka tikra, sniego tada tikrai būta“, – rašo „Orai ir klimatas Lietuvoje“. 

Teigiama, kad pati storiausia sniego danga 1928 m. birželio 2 d. išmatuota Kauno meteorologijos stotyje – 6 cm. Taip pat prisnigo: Marijampolėje ir Lazdijuose – 4 cm, Šikšnių dvare (Vilkaviškio r.) –  3 cm, Katiliškiuose (Marijampolės r.) ir Varėnoje – 2 cm, Prienuose – 1 cm. Storiausia sniego danga susiformavo pietvakarinėje ir pietinėje Lietuvos dalyje.

 

 

Dar iš vakaro, birželio 1 d., Kauno meteorologijos stotyje buvo išmatuota 1 cm, taip pat prie matavimo duomenų paliktas įrašas „birželio 1 d. vakare apie 6 val. (t. y. 18 val. – OiKL pastaba) pradėjo snigti ir sniegas krito visą naktį“.

Nors sniego danga susidarė ne visoje Lietuvoje, tačiau snigo ir kituose Lietuvos regionuose. Birželio 1–2 d. snygis fiksuotas Dotnuvoje, Joniškyje, Molėtuose, Palangoje, Panevėžyje, Tauragėje, Ukmergėje ir Vilniuje. Daugelyje vietovių minimali oro temperatūra buvo artima 0-2 laipsnių (dalyje vietovių fiksuoti žemiausios oro temperatūros rekordai). Birželio 3 d. sniego Lietuvoje nebeliko.

„Įdomus faktas. 1928 m. birželis Lietuvoje kone pats šalčiausias per visą meteorologinių stebėjimų istoriją. Vidutinė birželio mėn. oro temperatūra buvo panaši į gegužės ir siekė apie 11 laipsnių (t. y. apie 5 laipsniais šalčiau nei šių laikų birželio vidurkis). Birželis buvo toks šaltas, kad šių laikų žmonėms tai primintų labai šaltą gegužę ar net balandį. Negana to, tų pačių metų kalendorinė vasara irgi buvo išskirtinė. Ji pasitaikė tokia trumpa ir rekordiškai šalta, kad 1928-uosius galima įvardinti kaip metus be vasaros. Jūs to tikrai nenorėtumėte patirti šiais laikais“, – teigė įrašo autoriai.

LHMT prognozuoja, kad pirmadienio naktį vietomis trumpas lietus, perkūnija. Kai kur rūkas. Vėjas vakarinių krypčių, 4–9 m/s. Žemiausia temperatūra 11–16 laipsnių šilumos. Dieną didesnėje šalies dalyje, daugiausia Rytų Lietuvoje, trumpas lietus, perkūnija. Vėjas vakarinių krypčių, 7–12 m/s, per perkūniją kai kur gūsiai 15–17 m/s. Aukščiausia temperatūra 22–27, pajūryje 19–21 laipsnis šilumos.

Antradienio naktį kai kur trumpai palis, dieną lietaus tikimybė maža. Vėjas vakarinių krypčių, 6–11 m/s. Temperatūra naktį 11–16, dieną 22–27, pajūryje 19–21 laipsnis šilumos.

Trečiadienio naktį žymesnio lietaus nenumatoma, dieną vietomis trumpas lietus su perkūnija. Naktį kai kur rūkas. Vėjas naktį silpnas, dieną vakarinių krypčių, 6–11 m/s. Temperatūra naktį 8–13, kai kur 14–16, dieną 22–27, pajūryje 19–21 laipsnis šilumos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Buržuaziniai nacionalistai

Buržuaziniai nacionalistai portretas
Tais metais sušaudė 4 komunarus, todel verkė dangus.

Sniegelis

Sniegelis portretas
Tai kur tas globalinis atšilimas ?

Buvo sniegelio Lietuvoje birželį ir 1982 m.

Buvo sniegelio Lietuvoje birželį ir 1982 m. portretas
.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių