Baltijos jūroje – tarptautinė išminavimo operacija, narų pratybos

  • Teksto dydis:

Baltijos jūroje Lietuvos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje pirmadienį prasidėjo tarptautinė nesprogusios amunicijos paieškos ir jų nukenksminimo operacija „Open Spirit 2022“ („Atvira dvasia 2022“).

Kaip pranešė kariuomenė, čia taip pat vyksta tarptautinės narų išminuotojų pratybos EODEX 2022.

Operaciją ir pratybas organizuoja Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos.

Pirmadienio rytą Klaipėdos uoste atsišvartavo dešimt užsienio ir du Lietuvos kariniai laivai, jie išplaukė į operacijos rajoną šiaurinėje Lietuvos teritorinių vandenų ir išskirtinės ekonominės zonos dalyje.

Operacijoje „Open Spirit 2022“ ir pratybose EODEX 2022 iš viso dalyvaus 13 karinių laivų, devynios narų-išminuotojų komandos ir kiti specialistai iš 14 NATO šalių: Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Estijos, Belgijos, Nyderlandų, Vokietijos, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės, JAV, Norvegijos, Danijos, Kanados, Rumunijos.

Tarptautinės nesprogusios amunicijos paieškos ir nukenksminimo operacijos „Open Spirit“ yra tęstinės Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos – pastangos kartu su kitais tarptautiniais partneriais išvalyti trims šalims priklausantį Baltijos jūros dugną nuo Pirmojo ir Antrojo pasaulinio karo ir pokario laikotarpio likusių jūrinių minų ir kitų sprogstamųjų užtaisų.

Išminavimo operacijomis siekiama sumažinti riziką jūrinei laivybai, žvejybai ir kitai ekonominei veiklai Baltijos jūroje. Šios operacijos Baltijos šalyse rotacijos principu vykdomos kasmet nuo 1997 metų.

Pastarąjį kartą tokio masto tarptautinė išminavimo operacija Lietuvos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje vyko 2019 metų gegužę. Tuomet dešimties šalių kariniai laivai ir narų komandos išžvalgė 110 kvadratinių jūrinių mylių plotą ir aptiko aštuonias jūrines minas, kurios buvo sunaikintos.

Nuo 1997-ųjų Lietuvos vandenyse vykdyta 16 didelio mąsto tarptautinių išminavimo operacijų, per jas rastos ir nukenksmintos 194 jūrinės minos bei kiti sprogstamieji užtaisai, išžvalgytas 1607 kvadratinių jūrmylių jūros dugno plotas.

Minėtų operacijų metu jūros dugne taip pat aptiktos 16 nuskendusių laivų ir dviejų lėktuvų liekanos.

Pirmojo ir Antrojo pasaulinio karo metais dabartinėse Lietuvos teritorinių vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje Baltijos jūroje buvo išdėstyta 15 jūrinių minų laukų su daugiau nei 1,6 tūkst. jūrinių minų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių