Apžvalga: svarbiausi savaitgalio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių savaitgalio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.

JAV rinkimai:

* JAV žiniasklaida šeštadienį paskelbė, kad Joe Bidenas užsitikrino pergalę prezidento rinkimuose. Išrinktasis prezidentas sako, kad sieks vienyti, o ne skaldyti amerikiečius. Jis žada jau pirmadienį pavesti mokslininkams parengti kovos su koronaviruso pandemija planą. Donaldas Trumpas kol kas atsisako pažinti pralaimėjimą ir žada rinkimų rezultatus ginčyti teismuose.

* Dienraštis „Washington Post“ skelbia, kad vos pradėjęs eiti pareigas sausio 20 dieną J. Bidenas sugrąžins JAV į Paryžiaus susitarimą dėl klimato ir atšauks pasitraukimą iš Pasaulio sveikatos organizacijos.

* J. Bideno kampanijos partnerė Kamala Harris pateks į istoriją kaip pirmoji JAV viceprezidento postą užėmusi moteris.

* Senate kol kas nė viena partija nėra užsitikrinusi daugumos. Senato kontrolės klausimas tikriausiai spręsis sausio 5-ąją, kai bus rengiamas antrasis turas Džordžijoje.

* Lietuvos analitikai sako, kad J. Bidenas pagerins pašlijusius JAV politinius ir prekybinius ryšius su Europa, tačiau jo galimas posūkis link kairiosios ekonominės politikos ir planai dėl žaliosios energetikos vertinami prieštaringai.

Koronaviruso situacija:

* Šeštadienį Lietuvoje pranešta apie 11 mirčių nuo koronaviruso, sekmadienį – apie keturias. Užsikrėtimų nustatyta atitinkamai 1972 ir 1980, tai rekordiškai aukšti rodikliai. Sekmadienio duomenimis, ligoninėse gydoma 818 koronavirusu sergančių žmonių.

* Į Seimą su Laisvės partija išrinkta Evelina Dobrovolska šeštadienį pranešė, kad jai patvirtintas koronavirusas.

* Iš regiono šalių blogiausia situacija išlieka Lenkijoje – šeštadienį pranešta, kad per parą nuo koronaviruso Lenkijoje mirė 445 žmonės, per dieną nustatyta daugiau kaip 27 tūkst. naujų atvejų.

Situacija Baltarusijoje:

* Dalyvaujant Aliaksandrui Lukašenkai, Astravo atominėje elektrinėje šeštadienį įvyko simbolinis Astravo atominės elektrinės atidarymas. Ceremonijos metu elektrinės 1-ojo bloko galingumas padidintas iki 400 megavatų. Ceremonijos metu Vakarų nepripažįstamas prezidentas kreipėsi į Lietuvą ir Lenkiją, ragindamas grįžti prie dialogo. Astravo AE prie Baltarusijos elektros tinklų buvo prijungta lapkričio 3 dieną.

* Į tradicinę sekmadieninę protesto akciją prieš A. Lukašenką Baltarusijos sostinėje susirinko maždaug 7 tūkst. žmonių. Žmogaus teisių aktyvistai pranešė, kad milicija sulaikė daugiau kaip 380 žmonių.

Karabacho karas.  Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas paskelbė, kad jo šalies pajėgos užėmė svarbų Kalnų Karabacho miestą Šušą. Tai būtų didelė strateginė pergalė prieš armėnus per daugiau kaip mėnesį besitęsiančius susirėmimus. Armėnai tikina, kad kovos dėl miesto dar tęsiasi. Šuša yra įsikūrusi už 15 kilometrų nuo Kalnų Karabacho pagrindinio miesto Stepanakerto, prie kelio, jungiančio nepripažintos respublikos sostinę su separatistus remiančios Armėnijos teritorija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių