2021-uosius siūloma skelbti partizano J. Lukšos-Daumanto metais

2021-uosius siūloma skelbti legendinio Lietuvos partizano Juozo Lukšos-Daumanto metais.

Tokį siūlymą teikia konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, nes kitąmet rugpjūčio 10 dieną sukanka 100 metų nuo partizano J. Lukšos-Daumanto gimimo.

Parlamentas ši savaitę projektui pritarė po pateikimo, po svarstymų komitetuose į Seimo salę siūlymas grįš birželio pabaigoje.

Projekte pabrėžiama, kad J. Lukša-Daumantas buvo vienas ryškiausių kovotojų už laisvę, įvertinami jo nuopelnai ginant nepriklausomybę, jo veikla prasiveržus už geležinės uždangos, ištikimybė Lietuvai, rezistencijai, kovų draugams ir partizano priesaikai.

„Žinome jį kaip stiprų kovotoją, iš jo prisiminimų ir iš jo laiškų ir kaip labai jautrų žmogų. Jo pagrindiniai nuopelnai ir turbūt jo atitikmuo galėtų būti šiuolaikinėms specialiosioms pajėgoms, kuris vykdė unikalias užduotis, du kartus buvo prasiveržęs už geležinės uždangos ir iš tikrųjų visą savo gyvenimą kėlęs valstybės interesus aukščiau asmeninių interesų“, – pristatydama nutarimo projektą kalbėjo R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Nutarimo projektu siūloma Vyriausybei iki spalio parengti Juozo Lukšos-Daumanto metų minėjimo programą ir numatyti lėšų šiai programai įgyvendinti.

J. Lukša-Daumantas pokariu tapo vienu iš Lietuvos partizanų vadų, aktyviai telkė laisvės kovotojus vienytis. Partizanaudamas jis keletą kartų buvo prasiveržęs į Vakarus perduoti žinią apie kovojančią Lietuvą.

Jis žuvo patekęs į pasalą per susišaudymą 1951 metų rugsėjį Garliavos apylinkėse, netoli Kauno.

Prezidento Gitano Nausėdos iniciatyva Lietuvoje yra pradėtos šio legendinio Lietuvos partizano palaikų paieškos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

runkelis

runkelis portretas
Neuzteko Ramanausko ir noreikos...

...

... portretas
AMŽINA gėda žydams-lietuvšaudžiams.

SLOVE LIAUDIES GYNEJAMS!

SLOVE LIAUDIES GYNEJAMS! portretas
Kurie kovojo uz Lietuva ir sunaikino banditizma-zydsaudzius!
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių