Varšuvoje S. Skvernelis už uždarų durų tris valandas kalbėjosi su J. Kaczynskiu

Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis Varšuvoje pirmadienio vakarą susitiko su Lenkijos valdančiosios „Teisės ir teisingumo“ partijos lyderiu Jaroslawu Kaczynskiu (Jaroslavu Kačynskiu).

Susitikimas už uždarų durų truko daugiau kaip tris valandas. Diplomatai susitikime nedalyvavo, žiniasklaidai iš anksto apie jį nebuvo pranešta.

J.Kaczynskis formaliai neužima jokių pareigų Lenkijos vyriausybėje, bet daugelis apžvalgininkų jį vadina įtakingiausiu Lenkijos politiku.

Tai - antrasis S.Skvernelio susitikimas su J.Kaczynskiu per metus. Pirmasis įvyko S.Skverneliui dar nebūnant premjeru, tarp pirmojo ir antrojo Seimo rinkimų turų pernai spalį.

Antradienį S.Skvernelis susitiks su Lenkijos ministre pirmininke Beato Szydlo  (Beata Šydlo), vėliau dalyvaus keturšaliame Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos premjerų susitikime.

Energetika ir tautinės mažumos

S.Skvernelis vizito išvakarėse sakė, kad Lietuva ir Lenkija pamažu žengia į naują geresnių santykių etapą. Susitikimuose Varšuvoje numatoma aptarti dvišalius santykius, energetikos, transporto projektus, bendradarbiavimą gynybos srityje.

Svarbus lūžis dvišaliuose Lietuvos ir Lenkijos santykiuose įvyko birželio mėnesį, kai sutartį dėl krovinių vežimo geležinkeliais tarifų pasirašė „Lietuvos geležinkeliai“ ir Lenkijos įmonė „Orlen“, valdanti naftos perdirbimo gamyklą Mažeikiuose. Taip nutrauktas daug metų trukęs ginčas dėl  Lenkijos  investicijų Lietuvoje.

Lietuvai taip pat svarbi  Lenkijos  parama siekiant sinchronizuoti elektros tinklus su Vakarų Europa ir spaudimas Baltarusijai dėl statomos Astravo atominės elektrinės.

Diplomatai mano, kad susitikimuose iškils klausimai dėl tautinių mažumų padėties.

Lenkijos pareigūnai įvairiuose lygiuose ragina Lietuvos valdžią rūpintis lenkiškų mokyklų išsaugojimu ir įteisinti originalią pavardžių rašybą pagal lenkų kalbos taisykles asmens dokumentuose.

Lietuvos pareigūnai savo ruožtu ragina Lenkijos valdžią labiau rūpintis lietuvių švietimo padėtimi Seinų ir Punsko krašte ir kritikuoja dėl svarstymų Lenkijos pase naudoti Vilniaus Aušros vartų atvaizdą,

Susitikimuose gali būti aptariami ir Varšuvos nesutarimai su Briuseliu. Europos Sąjungos (ES) pareigūnai grasina Lenkijai sankcijoms dėl prieštaringos teismų reformos ir atsisakymo priimti pabėgėlius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Kai dėl 'otkatų' susitarta tai dabar ir iš Lietuvos lenkai pareikalaus reparacijų už Vilniaus kraštą?.. Nes tie mūsų 'nusipelnę' visai be stuburo, su bet kokia nesąmone nuolankiai sutiks... tai ir lipa ant mūsų lyg ant to karklo ne tik 'dievo išrinktieji', bet ir tie 'panais' apsišaukę.

č

č  portretas
visu pirma tikrai nėra blogai kad susitiko du žmones , bet nesupratau prie uždaru duru ką taip reikštu, juk tris valandas kalbėjo ,nesupratau kokia kalba kalbėjosi ponas kačinskis nemoka lietuviu o skvernelis juk lenku nemoka , taip kaip galėjo kalbėtis tiek laiko va tur but iš vadovėlio vertimo juk ten būta slapto derinio susitikimas ,,, juk vertėjo negalėjo imti, bo tik dviese buvo, net žurnalisto neleido, taip dabar tegul pasakoja lietuvos žmonėms ką ten nutarė, juk ne taip kaip kadaise buvo susitikimas tarp ponoprezidento ir latvijos ministro pir, miško nameli maišegaloj, kur ir dėjo parašus girti būdami o paskui reikėjo klaidas taisyti ir raudonuoti nuo nesąmonių pridarytu,,, juk ten buvo dalinimas baltijos jūros deltos žemelapio paišymo ,, buvo juk tas buvo ,,,

h20

h20 portretas
idomu uz kelis "sidabrinius" pardave skvernelis Lietuva... ir kaip ilgai zaksesim nuo tu susitarimu...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių