Valstiečių ir žaliųjų sąjungos ambicijos auga

Augantis visuomenės palankumas Valstiečių ir žaliųjų sąjungai pranašauja, kad ši partija kitąmet turėtų peržengti 5 proc. barjerą ir patekti į Seimą. Partijos vadovas Ramūnas Karbauskis portalui LRT.lt atskleidė, su kuriomis partijomis dirbtų, o iš kurių net nelaukia pasiūlymo. Politologas Algis Krupavičius mano, kad jokios revoliucijos dėl valstiečių ir žaliųjų horizonte nematyti.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys teigia, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) kitąmet garantuotai turėtų patekti į Seimą. Taip teigti esą leidžia jau pusantrų metų kylantys šios partijos reitingai.

„Remiantis ketinančių balsuoti apklausomis, valstiečiai ir žalieji perkopia 5 proc. Tokia tendencija yra nuo 2014-ųjų balandžio. Lapkritį atliktos apklausos rezultatais, už juos ketina balsuoti 8,6 proc. rinkėjų, pasiryžusių eiti į rinkimus. Kažkada ši partija išgyveno blogesnius laikus, pavyzdžiui. 2012-aisiais ar 2013-aisiais, kai jų reitingas buvo mažesnis. Dabar jie turi tikrai gerus rezultatus“, – portalui LRT.lt komentavo V. Gaidys.

Gerais reitingais gali pasigirti ne tik Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, bet ir šią partiją į rinkimus ketinantis vesti Ramūnas Karbauskis. Būtent tai gali  suteikti jiems realių galimybių tapti parlamentine partija.

V. Gaidžio skaičiavimais, lapkritį R. Karbauskį palankiai vertino 37 proc. gyventojų, nepalankiai – 17 proc. „Jei pažiūrėtume į teigiamai ir neigiamai vertinamų asmenų sąrašą, tai jis užima ketvirtąją vietą – po vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio, premjero Algirdo Butkevičiaus ir prezidentės Dalios Grybauskaitės. Kai žmonėms užduodamas atviras klausimas, kas geriausiai atstovauja jų interesams, tai R. Karbauskis yra šeštoje vietoje. Taigi pirmininkas populiarus, vertinamas teigiamai, o partijos reitingai stabiliai auga, todėl LVŽS turėtų kitąmet patekti į Seimą“, – prognozuoja sociologas V. Gaidys.

R. Karbauskis: mes būsime kviečiami į valdančiąją daugumą

Pats R. Karbauskis džiaugiasi rezultatais – jo teigimu, reitingų kryptis rodo, kad partija dirba teisingai. „Iki šiol nesinaudojome jokiomis viešųjų ryšių kampanijų paslaugomis, darėme viską taip, kaip mums išeina. Dabar svarstysime pagalbos prašyti ir profesionalų. Mūsų reitingas vienus pradeda erzinti, kitus – džiuginti. Jie yra nuolat augantys ir maksimumą turėtų pasiekti kitų metų spalį“, – planais dalijosi R. Karbauskis.

Kaip portalui LRT.lt kalbėjo LVŽS vadovas, jo partija stengsis ne prie ko nors glaustis, o dalyvauti parenkant Lietuvos vystymosi kryptį. Ypatingą dėmesį Valstiečių ir žaliųjų sąjunga ketina skirti kultūrai ir švietimui. „Tose srityse situacija labai prasta“, – pridūrė politikas.

„Mūsų pasirinkimas priklausys nuo to, kas priims mūsų sąlygas, kurias kelsime darbui būsimoje vyriausybėje, Seimo daugumoje. Pati valdžia nėra savitikslis dalykas. Klausimas, ar tai bus partijos, kurios jau pasakė, kad joms būtų įdomu su mumis dirbti, ar tai bus socialdemokratai, kurie dar šito nepasakė, nes jie, matyt, mano, kad vieni dirbs, nors taip jiems neišeis. Mes turime savo poziciją, ir jei ji nebus priimta, tikrai nedirbsime valdančioje daugumoje. Galima dirbti ir opozicijoje, jei kitaip neišeis“, – LRT.lt teigė R. Karbauskis.

Jo teigimu, kad ir kaip formuotųsi valdančioji dauguma, Valstiečių ir žaliųjų sąjunga esą bus į ją kviečiama. Liberalų sąjūdis kaip galimus partnerius, kurie Seime padėtų suformuoti centro dešinės koaliciją, jau yra įvardijęs LVŽS ir Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus. Pastarosios partijos vedlys Gabrielius Landsbergis taip pat yra įvardijęs LVŽS kaip galimus partnerius.

„Labai gerai suprantu dešiniųjų pareiškimus, nes jiems labai sunku tikėtis vieniems suformuoti valdančiąją daugumą, todėl ieškoma galimų partnerių. Socialdemokratams mes taip pat esame tikriausiai geidžiamiausias partneris. Mes esame išlaikę politinį švarumą. Visiems esame geidžiamas partneris dėl pragmatinio požiūrio į politiką. Savo istorijoje neturime nė vieno korupcinio atvejo – reta partija gali tuo pasigirti“, – LRT.lt kalbėjo R. Karbauskis.

Politikas įvardino ir partijas, su kuriomis nenorėtų jungtis į valdančiąją koaliciją. „Laukiu, kol socialdemokratai įvardins [mus, kaip galimus partnerius]. Galbūt nelaukiu, kol įvardins partija „Tvarka ir teisingumas“ ir Darbo partija, nes nelabai įsivaizduoju darbo su jomis“, – dėstė R. Karbauskis.

Politologas: svajoti apie 8 proc. – gerokai per anksti

Kauno technologijos universiteto (KTU) profesorius politologas Algis Krupavičius Valstiečių ir žaliųjų sąjungos reitingus siūlo vertinti gerokai skeptiškiau. „Jie vis turėdavo nemenką reitingą, bet pastaruosius metus per Seimo rinkimus jiems niekaip nepavykdavo peržengti 5 proc. barjero proporcinėje dalyje, ir tenkindavosi keliais Seimo nario mandatais vienmandatėse apygardose. Jokios revoliucijos horizonte tikrai nematyti“, – tikina A. Krupavičius.

Todėl, pasak politologo, svajoti apie 8 proc. valstiečių ir žaliųjų sąjungai yra gerokai per anksti. „Jie, matyt, balansuos ties 5 proc. riba, jei sugebės vykdyti aktyvesnę rinkimų kampaniją. Galbūt pavyks peržengti [5 proc. barjerą], ir tai būtų didelis laimėjimas, bet valstiečiai ir žalieji neturi ištikimo elektorato, jų rinkėjų yra mažai – kelios dešimtys tūkstančių. Be to, Lietuvoje mažėja užimtųjų žemės ūkyje, į kuriuos pirmiausia ir kreipiasi valstiečiai ir žalieji. Gandai apie valstiečių ir žaliųjų atgimimą yra kol kas gerokai perdėti“, – įsitikinęs A. Krupavičius.

Teigiama, kad kurios nors nedidelės partijos keli iškovoti mandatai gali tapti auksiniais. Politologo A. Krupavičiaus manymu, tai priklausys nuo to, kaip pasiskirstys mandatai. „Jei bus kelios didelės partijos, kurios sudarys koaliciją, jų [Valstiečių ir žaliųjų sąjungos] nereikės. Jei bus daug partijų su nedideliais mandatų skaičiais, jie bus svarbesni“, – apibendrino KTU profesorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių