V. Landsbergis: D. Grybauskaitė pasiskiepijo nuo skandalų

  • Teksto dydis:

Europarlamentaro Vytauto Landsbergio nuomone, joks jo partijos atstovas neturi galimybių laimėti prezidento rinkimuose, todėl partija remia dabartinę šalies vadovę Dalią Grybauskaitę.

Jo nuomone, Valstybės saugumo departamento prognozės apie užsienio šalies informacinį puolimą prieš D. Grybauskaitę nėra saugumiečių bei prezidentūros sąmokslas siekiant apsaugoti šalies vadovę nuo kritikos, tačiau tikra grėsmė, kylanti iš „Kremliaus politinės kovos institutų“.

„Čia nėra nukreipta tik prieš Dalią Grybauskaitę. Tai smūgis Lietuvai į jautriausią tašką pačiu atsakingiausiu momentu“, – sako europarlamentaras. Su juo laidoje „Dėmesio centre“ kalbėjosi žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

- Pone Landsbergi, šiandien kilo skandalas dėl paviešintos saugumo informacijos apie galimas Rusijos provokacijas ir aukščiausius Lietuvos pareigūnus kompromituojančios medžiagos rinkimą. Ar čia yra ko jaudintis? Jeigu kompromituojančios informacijos nėra, tegu renka, vis tiek neras. Ką Jūs manote?                          
- Nežinia, ar čia skandalas, ar jo prevencija. Tikriausiai skandalas yra suprojektuotas ir puolimas gali būti beatodairiškas. Aš jau esu tai patyręs. Jeigu aš žinodavau, kas ir iš kur mane puls, kartais man pavykdavo įsikišti su savo prevencija, kad puolimas subliukštų. Ir dabar aš matau tokią padėtį. Tai, ką išmes saugumas su visais Kremliaus politinės kovos institutais, jau bus daug mažiau efektyvu. Manau, teisingai pasielgė Valstybės saugumo departamentas – jis turi ginti ir saugoti.

- Po tokios informacijos paviešinimo visuomenei gali susidaryti įspūdis, jog kiekvienas, kuris kritikuoja Prezidentę, dalyvauja kažkokiame Kremliaus sąmoksle.

- Žiūrint kaip kritikuoja. Kartais ir juodas šmeižtas vadinamas kritikavimu. Tuo prisidengus gali „varyti“ dalykus, kurie nieko bendra su tikrove neturi.

- Bet kol kas tokių dalykų nėra.

- Istorija pateikia daug pavyzdžių. Aš manau, kad šiandieniniai įvykiai yra būsimo „skandalo“ mažinimo prevencija. Nes jeigu būtų kas nors tikra, būtų jau seniai išmesta į viešumą. Kadangi neapykantos prieš Lietuvą labai daug, taip pat ir prieš Europos Sąjungą, politinis priešininkas suplanavo smūgius Lietuvai kaip ES daliai.

Čia nėra nukreipta tik prieš D. Grybauskaitę. Tai smūgis Lietuvai į jautriausią tašką pačiu atsakingiausiu momentu. Prezidento rinkimai bus vėliau, tai galėtų būti smogta ir vėliau. Greitai Vilniuje vyks Viršūnių susitikimas, tai norėta vienu šūviu nušauti du kiškius: prieš Lietuvą kaip ES pirmininkaujančią šalį ir prieš Grybauskaitę kaip labai nepageidaujamą Prezidentę.

- Saugumo informacija iki šiol nenutekėdavo be pačių saugumiečių noro. Šiuo atveju aplinkybės gana miglotos, nes pati Prezidentė ir Valstybės saugumo departamento vadovas tą pačią dieną, nutekėjus informacijai, iš esmės patvirtino, kad informacija yra tikra. Galima suprasti, kad tai pačios Prezidentės ar jos aplinkos sugalvotas prevencinis būdas? Gal viešieji ryšiai?

- Matyt, kad informaciją, kas yra rengiama Kremliaus institutuose, VSD turėjo.

- Tačiau per D. Grybauskaitės kadenciją tai pirmas atvejis, kai nuteka informacija iš Saugumo departamento, pati Prezidentė tai patvirtina. Tai čia jos toks savisaugos būdas?

- Nežinau, ar tai galima pavadinti informacijos nutekėjimu. Greičiau tai yra turimos informacijos parodymas nelaukiant, kol ją reikės rodyti kaip gynybos priemonę. Dabar tai yra prevencija. Jeigu jie nusprendė nelaukti, kol Maskva išmes kokį nors brudą prieš D. Grybauskaitę, tai buvo jų politinis sprendimas. Jei kaunamės, tai kaunamės. Žinoma, kai kas dabar gali rūpintis antraeiliu dalyku.

- Kokiu?

- Pavyzdžiui, kodėl nepalaukė, kol tikrai gaus per galvą. Aš tokių dalykų irgi daug mačiau. Tai, kas nutiko šiandien, yra skiepas. Imunitetas viešajai erdvei, kuriai turėjo būti smogta. Žinoma, bus kalbančių, ar reikėjo to skiepo? Lyg jis būtų svarbesnis už pačią grėsmę... O kas rūpinasi pačia grėsme?

- Pone Landsbergi, gal čia ne skiepas, o smūgis pirmiausiai garsiai besireiškiantiems ir Prezidentę kritikuojantiems Loretai Graužinienei, Artūrui Paulauskui? Suprask, jie dalyvauja Kremliuje suplanuotame veiksme.

- Aš nežinau, ar Zigmas Vaišvila dalyvauja Kremliaus suplanuotame veiksme. (Juokiasi). Jis labai aktyviai ir su didele neapykanta puola. Jis kaip nors kitaip angažuotas. Kaip žmonės angažuojami mes čia nenuspręsim. Kas galėtų paneigti visokias galimybes. (Juokiasi).

Bet matosi, kaip susidėlioja figūrėlės, kaip ir kokia kryptimi jos juda, kaip plečiamas tų figūrėlių frontas. Dabar žinai, kad nori dar vieną figūrą įvesti. Iš tiesų, tai nieko nauja. Tik negali žinoti, kokio svorio, kokio įtikinamumo, kokio idiotizmo bus tas dalykas.

Kai aš ėjau į Prezidento rinkimus, Maskvoje buvo išleista knyga. Ji buvo laikoma, kol ateis laikas trenkti Lansbergiui. Tai buvo kažkokio išprotėjusio generolo Šironino atsiminimai, kur jis rašo, kaip Lansbergį užverbavo, kokiomis aplinkybėmis... Esą užverbavo, kai važiavau pas savo tėvą į Australiją 1987 metais. Tačiau mano tėvas nuo 1959 metų gyvena Kaune! Ar tas generolas nuprotėjęs, o gal jis labai gudrus, kad džentelmeniškai parašė akivaizdžią nesąmonę. Tačiau Lietuvoje mano priešai kad griebė, kad džiaugėsi!

- Profesoriau, ar gali būti, kad jokia kampanija prieš D. Grybauskaitę gal ir nėra planuojama, tai yra tiesiog būdas iš anksto padaryti kaltais visus, kurie ją kritikuos?

- Aš tikrai taip nemanau. Kodėl visus? Jai dažnai pasakoma pastabų ir dažnai imama kokia nors detalė, koks nors aštrokas ar neapgalvotas pasakymas, ir iš to daroma didelė istorija. Tačiau tai nėra efektyvu.

- Pone Landsbergi, gal informacijos nutekinimas susijęs ne su Lietuvos pirmininkavimu ar energetiniu saugumu, o su artėjančiais Prezidento rinkimais? Ar atmestumėt versiją, kad kažkas Saugumo departamente ir prezidentūroje akivaizdžiai persistengė?

- Aš nežinau, ar kažkas persistengė Maskvoje. Jeigu galvotų tik apie Prezidento rinkimus Lietuvoje, dar būtų šiek tiek palaikę ir dar patobulinę. Galbūt Rusijos vadovas susinervino dėl Viršūnių susitikimo ne tik dėl to, kad kietokai „užspaudė“ Ukrainos partneriai? Bet jis žadėjo atkeršyti Lietuvai. Tikrai žadėjo.

- Pakalbėkime apie vidaus politiką ir artėjančius rinkimus. Tėvynės sąjunga jau ketvirtus rinkimus nekels savo kandidato. Kodėl?

- Jeigu mes neturime geresnio potencialaus Prezidento, tai kam turėtume kišti savo prastesnį? Tik dėl ambicijų? Štai sudalyvavom, pralaimėjom, bet dalyvavom! Tai nesolidus požiūris.

- Tačiau partija turi politikų, kurie galėtų susirungti su bet kuo. Pavyzdžiui, Irena Degutienė.

- Susirungti gali su bet kuo. Tačiau ar turi perspektyvą laimėti? Jei žinai, kad nelaimėsi, tai ką? Tik pasireklamuosi kitiems rinkimams? Kita vertus, jeigu kas nors iš tų kandidatų laimėtų? Ar jis būtų geresnis Prezidento poste? Kartais reikia pasižiūrėti ir iš valstybės interesų taško.

- Tačiau susiklostė keista situacija. Prezidentė sako, kad jai partijų paramos nereikia, o Tėvynės sąjunga ją vis tiek remia?

- Remia protu, o ne todėl, kad D. Grybauskaitė prašo paramos. (Juokiasi) Ji tikrai neprašo, bet mes matome tą lentą, figūras ir užduotis. Aš čia nekalbu už Andrių Kubilių, bet manau jis galvoja taip pat.

- Viešųjų ryšių specialistai sako, kad dėl to, kad smarkiai paaštrėjo Darbo partijos vadovybės, ypač Seimo pirmininkės kritika D. Grybauskaitei, labiausiai paranku socialdemokratų kandidatui. Jūs sutinkate su tuo?

- Manau, ne tik socialdemokratų kandidatui paranku. Vienas toks didelis ponas toli nuo Lietuvos labiausiai laimėtų. Čia neatsiejami dalykai. Mes čia savo mažoje virtuvėlėje, mažoje valstybėlėje tvarkomės ir niekas esą mums nevadovaus. Tačiau yra tokių, kurie skaičiuoja – kaip bus, jeigu tas vadovaus arba anas. Atsimenu, kai buvo skelbiami vieši straipsniai, kritikuojantys Kremlių, kodėl jie nekreipia dėmesio į artėjančius Prezidento rinkimus Lietuvoje.

- Pone Landsbergi, ar Jūs manote, kad D. Grybauskaitės užsienio politika pasiteisino? Ji kelia pavojų Rusijos interesams?

- Nežinau, ar tai reikia vadinti pavojumi kieno nors interesams. Ji mažina pavojų Lietuvai. Noriu pozityviai į tai pažiūrėti. Ar ji nusikalsta, kad kelia pavojų Rusijai? (Juokaisi) Kodėl mes turime Rusijos žodžiais kalbėti? Kalbėkime lietuviškais žodžiais. Iš ten mums kelia pavojų, o D. Grybauskaitė jį mažina.

- Manote, kad D. Grybauskaitės užsienio politika yra sėkminga?

- Turbūt taip. Iš esmės pagrindiniuose taškuose ji sėkminga, nepaisant visokių spaudimų ir ankstesnės opozicijos, šiaip jos nemėgstančių žmonių, o gal ir agentūrų reikalavimų. Neva, ji ne taip pasielgė, padarė žalą valstybei... Prisiklausėme visko. Pavadinčiau tai erdvės triukšmu. Kažkada trukdydavo klausytis ir BBC ar „Amerikos balso“, kad ne viską girdėtum ir suklystum.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pritariu

pritariu portretas
komentatatoriui "tai manjanai". Viskas pasakyta ir pridurti nėra ko. Visi net springsta iš pavydo, neapykantos ir savo pačių nuosmukio. Profesorious niekada nepalaikė komunistų, bet tuo metu reikėjo dirbti, ir visi lyg tyčia pamiršta,kad Aukščiausioje taryboje ne vien dešinieji buvo, reikėjo prof.Landsbergiui rasti ir kompromisų, ir susitarimų. tai kodėl pamirštama, kad ten knibždėjo ir raudonųjų kremliaus vasalų? Daugiau tokių įtemptų situacijų Lietuvoje nebuvo, todėl visi tie obskurantai gali dabar išsivėpę politikuoti - jiems ant savo pečių nereikėjo nešti tos sunkios naštos. Ir dabartinė valdančioji dauguma gali sau leisti laidyti kritikos strėles, bet neaišku, kur jie tupėjo, tie dabartiniai valdantieji, kai ruskių tankai važinėjo po Vilnių? Gal pasipasakotų? Tad nekiltų ir klausimo apie ir šį žurnalistikos skandaliuką.

dr. Jonas Ramanauskas

dr. Jonas Ramanauskas portretas
Citata: "V. Landsbergis: D. Grybauskaitė pasiskiepijo nuo skandalų" Ponas V.Landsbergis jau senai turetu suprasti paprasta elementaria tiesa, kad pries sia ponia bus surengta tiek ir tokiu skandalu, kad prastumsti sia partskola vel i prezidentus!!! O tai gali buti propaganda.... rusai puola.... O esme yra tame, kad reikia stebeti NE PROPAGANDA, o kas realiai yra daroma! Sugebekime matyti FAKTUS ir pamatysime tikra partskola. O V.Landsbergis.... gal kas nezino??? visuomet pirmiausia pasitikejima reiske KOMUNISTAMS.....prunskienei, vagnoriui, brazauskui,paksui... ir tik kam ta pasitikejima beskyre.... VISI APMOVE!!! O tai reiskia, kad zmoniu jis nepazysta.... arba turi komunistine pakraipa..... belieka prisiminti.... kad uz Lietuva 37 metus kalejusi Bali Gajauska.....is VSD pareigu isgrudo... V.Lansbergio "komromisinis" susitarimas su komunistais.... taigi Lietuva neturi VSD, o tik kgb filiala. Ka noriu pasakyti, kad nors tarptautine politika EU, NATO pilnai pasitvirtina...kadru NE.

Kęstas B.

Kęstas B. portretas
Praeitus Seimo rinkimus Rusija neva tai atakavo A.Kubilių. Vargšas maldavo išrinkti jį valdžion. Girdi, tik jis gali tą Rusiją pergudrauti (fizikos laborantas ir tt.). Neišrinkome valdžion. Dabar artėja Prezidento rinkimai. Dabar Dalia Grybauskaitė ir jos pavaldiniai paskelbia, kad Rusija ruošiasi ją atakuoti [2]. Vargšė maldauja išrinkti ją valdžion. Girdi, tik ji gali tą Rusiją pergudrauti (komunistinė partorgė ir tt.)... Nusibodot. Prasčiokai esate jūs, V.Landsbergio mokiniai. Tas šelmis V.Landsbergis bent prisiminė skandalingą pokštą apie atakuojančius marsiečius. O kaimo gyventojams ir tai gerai. Juk nuobodu. Dirbti neapsimoka. O čia naujiena - marsiečiai kasasi po valstybės pamatais. Ir V.Landsbergis nešasi laužtuvą iš pavogto tvartelio marsiečiams naikinti. Tai net įdomiau, negu Saakašvilis, naikinantis osetinus. Daugiau apie tai - surašius Google paieškoje žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.
VISI KOMENTARAI 57

Galerijos

Daugiau straipsnių