Siūloma pavardės originalią rašybą leisti papildomame asmens dokumento puslapyje

  • Teksto dydis:

Grupė Seimo narių užregistravo Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo projektą, kuriuo siūloma įteisinti originalią nelietuvišką vardų ir pavardžių rašybą asmens tapatybės dokumentų papildomame puslapyje.

Pagrindiniame paso puslapyje ir toliau būtų galima rašyti tik valstybine kalba, papildomo paso puslapio įrašas galėtų būti tik lotyniško pagrindo ženklais, praneša vienas projekto iniciatorių, buvęs Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas konservatorius Valentinas Stundys.

Pasak V.Stundžio, įregistruotas siūlymas – kompromisinė išeitis. „Ne pirmus metus Lietuvos lenkų atstovais besiskelbiantys Lietuvos lenkų rinkimų akcijos politikai ir Lenkijos valstybės valdžia reikalauja Lietuvoje įteisinti asmenvardžių rašybą lenkų kalba ir vadina tai žmogaus teise. Nė viena kita tautinė bendrija Lietuvoje tokio su valstybės Konstitucija nesuderinamo reguliavimo nereikalauja“, - sako V.Stundys.

Pasak jo, įrašas ne lietuvių kalba gali būti pateiktas papildomame paso puslapyje, pagrindiniame paliekant įrašą valstybine kalba. „Tokia tvarka sėkmingai galioja Latvijoje, o Lenkija jokių pastabų dėl lenkų padėties šioje šalyje neturi, kas leidžia suprasti, kad įrašai papildomame puslapyje tenkina kaimynų supratimą apie tautinių bendrijų poreikius“, – tvirtina politikas.

Siūlymas įregistruotas kaip alternatyva mėnesio pradžioje Gedimino Kirkilo ir Irenos Šiaulienės pateiktam asmenvardžių rašymo projektui. Šie socialdemokratų atstovai pasiūlė leisti asmenvardžių rašybą nelietuviškais rašmenimis pagrindiniame paso puslapyje vietoje įrašo valstybine kalba.

Alternatyvaus projekto autoriai taip pat kreipėsi į Valstybinę lietuvių kalbos komisiją, prašydami pateikti išvadas, ar jų siūlymas nelietuviškų asmenvardžių rašybos reglamentavimas yra suderinamas su reikalavimais, kylančiais iš lietuvių – kaip valstybinės – kalbos statuso. Seimo nariai tikisi, kad jų siūlomas projektas yra mažiau prieštaraujantis, taigi ir lengviau suderinamas su lietuvių kalbos vartojimo nuostatomis nei socialdemokratų pateiktas projektas.

„Diskusijose apie nelietuviškų asmenvardžių rašymo tvarką iš tikrųjų pasigendama konstruktyvios alternatyvos. Viena pusė nori išpildyti visus LLRA reikalavimus galimai dėl geresnių santykių su Lenkija, kita pusė tam kategoriškai prieštarauja. Šiandien įregistruotu projektu siekiame iškelti konstruktyvią alternatyvą dėl įtampą keliančios situacijos išsprendimo, nepažeidžiant Lietuvos Respublikos Konstitucijos ir daugumos piliečių lūkesčių“, – aiškino kitas projekto iniciatorius, „Drąsos kelio“ frakcijos atstovas Algirdas Patackas.

Alternatyvą socialdemokratų siūlymui teikia konservatorių, „tvarkiečių“, „darbiečių“, „Drąsos kelio“, socialdemokratų, liberalų frakcijų bei mišrios Seimo narių grupės atstovai. Projektą pasirašė TS-LKD frakcijos seniūno pavaduotojas Valentinas Stundys, „Drąsos kelio“ frakcijos narys Algirdas Patackas, konservatorius Rytas Kupčinskas, socialdemokratai Valerijus Simulikas ir Edvardas Žakaris, konservatoriai Agnė Bilotaitė ir Audronius Ažubalis, liberalė Dalia Teišerskytė, „tvarkietis“ Petras Gražulis, mišrios Seimo narių grupės atstovai Rima Baškienė bei Povilas Urbšys ir Darbo partijos frakcijos narys Kęstutis Daukšys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių