Siūlo biudžete numatyti papildomą finansavimą darželio auklėtojų algoms

Atsižvelgiant į įvairių kontroliuojančių institucijų pastabas dėl itin mažų atlyginimų sąlygotą sudėtingą situaciją valstybiniuose darželiuose, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Gintarė Skaistė įregistravo siūlymą valstybės biudžete numatyti papildomą finansavimą ikimokyklinio ugdymo auklėtojų darbo užmokesčiui didinti.

Ketvirtadienį Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) paviešino Vilniaus ugdymo įstaigų patikrinimo išvadas, kuriose įvardinama, kad sostinės vaikų darželiai perpildyti, dalyje įstaigų dirba netinkamą išsilavinimą turintys pedagogai. Rugsėjį Valstybinio audito ataskaitoje taip pat buvo įvardinta tokios susidariusios situacijos priežastis: itin maži ir nekonkurencingi ikimokyklinio ugdymo auklėtojų ir jų padėjėjų atlyginimai.

Šiuo metu vidutinis auklėtojų atlyginimas yra daugiau nei 26 proc. mažesnis nei vidutinis šalies darbo užmokestis, o auklėtojų padėjėjų - net 52 proc. mažesnis. Valstybės kontrolės duomenimis, lyginant su bendrojo ugdymo pedagogais, ikimokyklinio ugdymo pedagogai gauna 36 proc. mažesnius atlyginimus. Dėl šios priežasties darželiams iškyla opi problema ieškant auklėtojų ir jų padėjėjų. Vien Vilniuje trūkumas siekia apie 250 pedagogų.

Lyginant su bendrojo ugdymo pedagogais, ikimokyklinio ugdymo pedagogai gauna 36 proc. mažesnius atlyginimus.

„Mokyklose įvestą etatinį pedagogų darbo apmokėjimo modelį Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) dažnai pristato kaip panacėją nuo visų mokytojų priekaištų. Tačiau diskusijų nuošalyje liko ikimokyklinio ugdymo pedagogai, kuriems jau iš anksčiau taikomas etatinis apmokėjimas. Nors buvo žadėta po truputį sulyginti bendrojo ir ikimokyklinio ugdymo pedagogų darbo užmokestį, deja, papildomas finansavimas šią pedagogų grupę aplenkia“, - teigė Seimo narė G. Skaistė.

Dėl mažo darbo užmokesčio savivaldybėms sunku užtikrinti deramą kvalifikuotų ikimokyklinio ugdymo pedagogų skaičių. Pasak NVSC atstovų, pasitaikė atvejų, kai darželyje su vaikais dirba asmenys, visiškai neturintys pedagoginio išsilavinimo, t. y. manikiūro specialistai, logistikos ar teisės mokslus baigę asmenys.

Dar 2017 m. lapkričio mėnesį kolektyvinėje sutartyje buvo nuspręsta iki šių metų birželio 1 dienos pasiūlyti sprendimus, kaip palaipsniui iki 2020 metų sulyginti bendrojo lavinimo ir ikimokyklinio ugdymo pedagogų atlyginimus. Tačiau vienintelis nuveiktas darbas - ŠMM suburta darbo grupė, o papildomas finansavimas 2019 metams nenumatytas.

„Vyriausybė užsimerkia prieš kritinę situaciją ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Nematydama jokių poslinkių sprendžiant susidariusią problemą, užregistravau siūlymą skirti bent pusę atlyginimams suvienodinti reikalingos sumos jau 2019 metais. Žengus pirmą žingsnį, bus lengviau 2020-aisiais skirti ir likusią dalį.„

ŠMM duomenimis, siekiant ikimokyklinio ugdymo pedagogų atlyginimus iškart sulyginti su bendrojo ugdymo mokyklų mokytojų darbo užmokesčiu, papildomai valstybės biudžete reikėtų numatyti apie 52,5 milijono eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaiku kas aiškėja..

Klaiku kas aiškėja.. portretas
Pasirodo darželių auklėtojas turime tik du metus, taip konservatore? )) Buvę valdžioje , manė, kad joms užtenka , o dabar praregėjo? Veidmainiai, patys nieko nedarėte, o dabar ieškote kraštinių ? Kodėl patys tiek metų buvote užsimerkę ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių